Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

“Порталът“ – съвременен поглед към познатото минало

Снимки (photo credit): Мирамар филм

Един съвременен мъж преминава през портал на времето в 70-те години, където ще трябва да разследва убийство, което все още не се е случило. Ситуиран в средите на творческата бохема, сериалът има специален акцент върху музиката от златните години на българската естрада.

„Порталът“ е български минисериал от 2021 г. на режисьора Илиян Джевелеков по сценарий на Матей Константинов, Нели Димитрова и Илиян Джевелеков. Състои се от шест епизода. Наричан е „първият наш (български) сериал, който следва успешно западните стандарти“.

Премиерата му беше на 2 май 2021 г. от 21:00 по БНТ 1.

Главните роли се изпълняват от Велислав Павлов, Александър Кънев, Джулия Бочева и Стефания Кочева. В състава е и Татяна Лолова, за която това е последната екранна роля преди смъртта ѝ на 22 март 2021 г. Снимките започват през октомври 2020 г.

Част от сюжета свързан със смъртта на Жана Янева е по действителен случай. Вдъхновен е отчасти от мистериозната смърт на говорителката Татяна Титянова.


Темата коментира в “Нашият ден“ Илиян Джевелеков.

“Сериалът приключи миналата неделя и тогава започнаха да излизат и по-сериозни анализи. Сега си сверяваме часовника какво сме направили.

Ние от екипа никога не сме били любители на тези филми и този творчески поглед да сложиш негативни очила и да гледаш през тях, или пък слагаш розовите очила и се прехласваш. Това е съмнително и няма особена стойност.

При нас се получи може би освен заради желанието да избегнем тези крайности и да избегнем – дидактика, философстване, размахване на пръсти, такива дълбокомислени обобщения заради жанра, които този микс жанрове, който е благодатен, да се движи по ръба на усмивката, на иронията, на сериозното. Това наистина е благодатна канава, по която можеш да вървиш.

Снимки (photo credit): Мирамар филм

Чуйте Илиян Джевелков в звуковия файл.

Изпълнителен продуцент: Мирамар филм; Режисьор: Илиян Джевелеков; Сценарий: Матей Константинов, Илиян Джевелеков, Нели Димитрова Оператор: Мартин Балкански Художник: Георги Димитров; Композитор: Петко Манчев; Кастинг: Александра Фучанска; Монтаж: Александра Фучанска

Участват:

Велислав Павлов (Крум Бонев), Александър Кънев (доц. Димо Троянов-Джингиби), Джулия Бочева (Ани Лиянова), Стефания Кочева (Жана Янева), Татяна Лолова (леля Зорка), Мария Стефанова, Стефка Янорова, Михаил Мутафов, Свежен Младенов, Герасим Георгиев – Геро, Дарин Ангелов, Радена Вълканова, Веселин Анчев, Деси Моралес, Даниел Цочев, Николай Станоев, Елена Кабасакалова, Борис Луканов, Христо Мутафчиев, Мария Илиева, Лора Христова, Георги Златарев, Момчил Степанов, Константин Еленков.

Снимки: БНТ, (photo credit): Мирамар филм

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват Дни на нулевоенергийните сгради в Смолян

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от 23 до 25 септември.  Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност.  Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България,..

публикувано на 23.09.21 в 11:16

Биофермерът Васил Ралчев и другото лице на земеделието

Васил Ралчев развива семеен малък бизнес. Той е производител на биоплодове и зеленчуци, както и на етерично-маслени култури. Васил Ралчев е главен герой в “Нашият ден“. Защо земеделие ? „Вярвам, че това е сектор, който не е достатъчно добре развит у нас. Конкуренцията не е голяма, а и нейната възраст е застаряваща, средната е..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Бъдеще за малките населени места в България – реалност или утопия

Регионите са важни, защото те ни дават много повече от това да се движим свободно между отделните населени места. Дават ни право и възможност на собствен избор – да останем там, където се чувстваме най-уверени. Тази година се проведе Шестото издание на гражданския форум "Добрич в бъдеще време". Форумът е инициатива на добричкото сдружение..

публикувано на 23.09.21 в 09:12

Възможни прекъсвания на сигнала на програма “Христо Ботев“ заради профилактика

На 23 септември  ще бъде извършена планова техническа  профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни СВОГЕ 5 на честота 94.3 мегахерца. Възможни са прекъсвания на сигнала. Можете да слушате програма „Хр. Ботев“ през интернет сайта player.bnr.bg.

публикувано на 23.09.21 в 06:00

Проф. Огнян Герджиков: Трябва да се гордеем с творците си

На 22 септември е последната вечер на “Театър пред театъра“, посветена на Иван Вазов. България чества 113 години независимост Втора годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов ще бъде връчена днес от президента Румен Радев. Събитието ще започне в 20:00 часа в Народния театър "Иван Вазов" и се провежда в рамките на..

публикувано на 22.09.21 в 11:16