Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вторник, 15 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 12 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
Добавените светове и реалности на Албена Баева – художник, изобретател и галерист.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз джем
Ladies Sing Jazz
Програмата включва изпълнения на румънската джаз певица Ирина Сарбу и Биг бенда на румънското национално радио. Концертът се е състоял на 25.02.2021 в Румънското национално радио.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Танго-интерпретации и композиции на Квинтет Леополдо Федерико, събрал качествени музиканти от Колумбия и Аржентина.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Комня Стоянова, Мита Стойчева, Лили Галевска и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Кучешкото село“ от Джани Родари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Старата къща“ от Ханс Кристиан Андерсен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Видовден – история и поверия.
• Предизвикателствата пред туристическото лято. Морският туризъм и политиката на държавата.
Събеседници: д-р Поли Карастоянова –изпълнителен директор на Националния борд по туризъм и Иван Алексиев –кмет на община Поморие
• Главен герой: Архитектът и художник проф. Тодор Булев, председател на Съюза на архитектите в България. Човекът извън изкуството и архитектурата. Как природата и пътешествията зареждат твореца? Кои са нещата в живота, които правят Тодор Булев щастлив и енергичен?
• Минути на редактора
• Защо е необходимо да има библиотеки в болниците и от каква литература имат нужда болните? Разговор с Жанета Черпокова, основател на Института за здравни активности и технологии.
• На прага на лятната ваканция за всички ученици – как да не отложим и забавим, а да обогатим игрите навън. Каква е необходимостта от физическо натоварване, слънце и отдих за малки, и големи? Какви са последствията при подрастващите след дългия престой вкъщи?
• Съвети и предложения от планинския водач Мая Захариева от Атмосфера спорт.
• Кой и как ще се възползва от детския лагер, който предложи МОН? Колко са местата в почивните бази за ученици, които МОН стопанисва?
• Включване „От фермата“ – историята на младо семейство, което е избрало да живее с децата на село и да произвежда екологично чисти храни. На какво биха научили градските деца, ако отидат при тях на летен лагер?

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• 30-и юбилеен музикален фестивал „Откритие“ - Варна, 2021. Разговор с директора на феста Доно Цветков
• Геометрия на хаоса - театър на сетивния лабиринт на експеримент „Събуди се!“ в Кукленския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ – репортаж.
• Театроведът Богдана Костуркова представя електронния каталог на видинския куклен театър, създаден по програма „Творческа Европа“
• Изкуствоведът Дочка Кисьова за предстоящата изложба на Зорина Милковска
• Ради Георгиев за премиерата на дебютния си роман „Стажът“
• 14-и национален конкурс за хумор и сатира в гр. Кубрат – Весел Цанков ще съобщи тазгодишните лауреати.
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• Гугъли, гугълство, гуглокниги
Тези думи са измислени от проф. Алберт Бенбасат, за да назове едно явление, укоримо според класическия морал, но все по-“нормално“ според новия дигитален морал. В основата им е името на най-използваната интернет търсачка, гальовно наричана от нас „чичко Гугъл“. Така услужливата и достъпна технология ни отваря вратите към необятен океан от информация. Ситуацията е изкушаваща за склонните към леност и лесна слава или печалба. Та днес дори не е необходимо да „преписваш“ – няколко кликвания с мишката и вече имаш текст, под който трябва само да добавиш името си. Ако в детска възраст изглежда почти невинно да си направиш училищния проект, копирайки от мрежата, в студентска можем да го припишем на безгрижие и младежки забежки, когато се окаже, че така се защитават дисертации, пишат се научни статии, издават се книги… разбираме, че нещата са излезли от контрол. Гугълясали сме, ако го кажем с една дума по модела на проф. Бенбасат.
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието: „БГ наука“ в помощ на учителите

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Да прегръщаш с криле: Връзката между човека и летателния апарат
Ако се случва някакво чудо при хората, които са се опитвали да се превърнат в част от небесните висини с помощта на безмоторни и по-късно – на моторни летателни средства, то се изразява в постигането на своеобразна духовна връзка с машината в полет. За тази нееднозначна и изключително богата емоционална взаимност между човека и летателния апарат разказват първата жена-пилот на балон у нас Орлина Аспарухова, авиаторът Момчил Риладжиев, аероинженерът и инструктор за пара-, делта- и мотопланери Николай Йотов.
В тази разходка нависоко ще стане дума и за първопроходеца на нашето въздухоплаване Васил Златанов, и за Одринската епопея по време на Балканската война, и за първата жена в света, летяла на самолет по време на въздушен бой – милосърдната сестра-самарянка Райна Касабова, и за френетичния възторг през 1929 г., родил старата градска песен на Стоян Миленков за граф Цепелина, и за унищожаването на българската авиация след Ньойския договор (за съжаление и доста по-късно, вече след нейното възраждане).

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
Портретът като жанр – какво означава да поканиш един човек в дома си и той да заживее в него чрез картина, книга или филм. Разговор с:
• Мартин Джачков, портретист
• Галина Иванова, автор на книгата „Българките. Портрети на 100 забележителни жени“
• Ана-Мария Сотирова и Джули Хаджолян, организаторките на Международния фестивал на портретния филм

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Обявяване на резултатите за месец май и представяне на новите участници

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
Честит рожден ден на Анжела Тошева, пиано.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Повече за тънкостите на медиацията в онлайн общуването и ролята и при разрешаване на спорове в различни области от живота ще разберем от Албена Комитова от Център за разрешаване на спорове.
• IT специалистът Дилян Палаузов ще очертае проблемът за формата на принудителен труд възникнал следствие обработката на т.нар. спам или „директна реклама“ в онлайн среда и има ли правни и институционални регламенти за разрешаването му.
• Какъв е резултатът от онлайн срещата, организирана от Грийн Пийс България между Жан-Франсоа Карон, кмет на френския град Лос ан Гоел и кмета на община Перник по повод обмяна на опит за замърсяването от въглищната индустрия ще разкаже Десислава Микова, представител на природозащитната организация.
• А сега внимавайте!

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Между барока и рока
Музика от германския бароков композитор, лютнист Силвиус Леополд Вайс (Sylvius Leopold Weiss, 1687-1750) и съвременния американски аранжор, пианист и филмов композитор Джеймс Нютън-Хауърд (James Newton Howard) – част 2

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 27 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Малвина“, разказ от Светослав Минков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека От хардкора и музиката за деца до диригентската школа на Лорънс Д. Буч Морис, от фрий джаза до Милчо Левиев и от Грьонингенската консерватория до организацията на елитни събития на..

публикувано на 26.07.21 в 15:46

Понеделник, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Синята хризантема“, разказ от Светослав Минков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Мартин Младенов. Мартин е изследовател на паметта и времето, но не от гледната точка на научния кабинет. Мартин снима своето време още от..

публикувано на 25.07.21 в 09:15

Неделя, 25 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Нежна е нощта“ от Скот Фицджералд от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Нели Андреева, Деян Митев, Недялка Керанова, Ленче Кукич,..

публикувано на 24.07.21 в 07:35

Събота, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гост: Антон Пиперов от „Fat Bertha“, с когото ще си поговорим за техния нов албум „Brain Games“. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Рок след полунощ от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 23.07.21 в 16:24

Петък, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Спомен от бъдещето“, разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Първи кадър, първи дубъл...Клапа! Среднощни разговори за кино с програмният директор на Дома на киното, Христо Христозов. За любимите филми, изрязаните сцени в живота и на екрана, арт..

публикувано на 22.07.21 в 16:12