Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сряда, 16 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 13 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
Посрещаме нощта с обичания български поет, бард и журналист Ивайло Диманов. Ще разговаряме за десетата му юбилейна стихосбирка „Всички пътища водят към Гарибалди“, появила се на книжния пазар преди няколко месеца, за културните събития, организирани от него в клуба на журналиста на улица „Граф Игнатиев“ – истински оазис за хората, нуждаещи се от духовна близост и досег с високото изкуство. Ще подръпнем заедно струните на поетичната му лира в разговор за неговите стихове, някои от които ще прозвучат в изпълнение на самия автор. Ще звучат песни на Ивайло Диманов от авторския му албум „Наздраве, самота“. Ще се включи на живо и неговият приятел и съмишленик – композиторът Михаил Шишков-баща.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал – камерни ансамбли
Концерт от Проекта на Марта Аргерич – 25 юни 2013 г., втора част. С участието на Полина Лешченко, Иля Гринголц, Борис Бровцин, Миша Майски, Джорджа Томаси, Карло Мария Григуоли и Алесандро Стела. В програмата: Джордже Енеску – Соната за цигулка и пиано № 3 в ла минор, опус 25; Сергей Рахманинов – Елегично трио № 1 в сол минор; Карло Бокадоро – „Ваалбара“ (премиера).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е автентичен фолклор и традиционна музика от Нидерландия. Сред изпълнителите: ансамбъл „Хет Клийске”, „Оркест Дебрьодерс Кикста”, група „Де Хавензангерс” и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Христо Косашки, Ивелина Димова, Ганчо Николов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Златен дъжд“, по японска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Новите дрехи на царя“ от Ханс Кристиан Андерсен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Спомен за Георги Парцалев или тъгата по добрия смях – коментар и хроники в звук.
• Демографска криза в Република България или къде са децата в приоритетите на институциите – майчино и детско здравеопазване, данъчни облекчения за родители и/или надбавки, закрила на детето, социални услуги и качество, децата като жертви на престъпления и достъп до образование – разговор с омбудсмана Диана Ковачева.
• Главен герой: „Художници. Балчик. Любов“ или 20 години след първата Среща на европейски морета - с художниците Силви Басева и Адрей Янев, и Жени Михайлова, директор на Държавен културен институт – културен център „Двореца“.
• Минути на редактора: Грижа за психичното здраве на деца и младежи в Стара Загора по време на пандемия: превенция на психичното страдания и възможности за психологическа подкрепа – интервю с училищния психолог Петя Глътникова.
• Възможни промени в Националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022? – коментар на икономиста в областта на здравеопазването Аркади Шарков и управител на столична болница.
• Атеросклероза – интервю с ангиолога проф. Лъчезар Гроздански.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Свилен Ноев превзема студиото с „Взлом“ – най-новия сингъл на Остава;
• Явор Велчев – ЯВИ записа песен, в която освен за любов говори и за климатичните промени, глобалното затопляне и нуждата от екологична култура;
• Мирослава Кацарова представя още една песен заедно с Mr. Moon – „Уча се да бъда с теб“, която ни отвежда към нов албум на певицата;
• Koka Mass Jazz е готов с пореден албум „The Sixth Finger“, от който слушаме горещи тракове (отложено от миналия път);
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Златина Димитрова за дебютната си поетична книга „Гробище за слонове“.
• Изложбата „По-истински от реалността“ с куратор Мария Василева представя артистичните позиции на шестима артисти от Източна Европа, наградени или номинирани за наградата БАЗА.
• Романът „Денят“ – трета част от трилогията на Ели Визел.
• Sofia Live Festival събира нова и качествена българска музика на голяма сцена.
• „Единайсетте сестри на юли“ – нова книга с поезия от Албена Тодорова.
• „Духът на Гогол“ – премиера в Драматичен театър Ловеч, реж. Биляна Петрова.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Знакови записи в кариерата на испарската оперна певица Монсерат Кабайе

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Робството – термин с негативен смисъл, но и с разнородни тълкувания. Имало ли е робство по нашите земи, и понеже е имало, какви са измеренията му? А какво било робството по света? Робството в далечното и по-близкото минало приличат ли си?
Индианката Покахонтас се залюбила с британеца Джон Смит преди шест века. Малко известно е обаче, че Джон Смит, авантюрист отвсякъде, е бил продаден като роб по-късно на мюсюлмански господар, и по всяка вероятност е посетил Варна тъкмо по тази причина.  Откъде са карали масовите робски товари към Новия свят? Три синджира роби мит или реалност е у нас?
За робството у нас и по света разговаряме с историка проф. Румен Генов, с поета Георги Константинов, посетил остров Гори край Сенегал, откъдето са потегляли корабите с роби към Америка и автор на стихотворение по темата, и с историка Александър Стоянов. Последният, въз основа на средновековния цикъл „Сказание за железния кръст“ смята, че робството по тези земи е било обичайна практика дълги векове.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Енциклопедия бюрократика
Епизод 3: Реформирани до смърт
По следите на неистовите, понякога хаотични и почти винаги брутални реформи на Петър Първи тръгваме с историка от Софийския университет Алексей Кальонски.
С управлението си Петър Първи успява да превърне Русия от локална в континентална сила и това става с цената на мащабни реформи, които трансформират руското общество – задължителната наборна служба и промените в структурата на аристокрацията са част от този процес.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
„Графитите“ – кое е новото на уличната сцена и защо графитите се нуждаят от неспирно тълкуване?
Разговор с Тони Николов, гл. редактор на месечното сп. „Култура“, избрало за тема на юнския си брой графитите.
• Загадъчният Банкси

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с рага, етно и уърлд по теми от Индия. Сред талантливите изпълнители – дуетът Лата Мангешкар – Нитин Мукеш, Тиери (или Тити) Робин, Прем Джошуа – мулти-инструменталист от индийско-германски произход, колоритните ИндияЛусия (индийско фламенко с музиканти от Полша, Индия и Испания), дуото Санджай Дивеча – Кайлаш Кхер, Анушка Шанкар - дъщеря на Рави Шанкар (и подобно на него виртуоз на ситар), Маниш Вяс и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
За външните и вътрешните емиграции
• „Изобщо, честно казано, сериозната академична музика е поставена в дълбоко гето“ – азербайджанският композитор и музиковед Елмир Мирзоев
• номадът Димитър Камбуров - литературовед, интелектуалец и пропагандатор на българската култура по света – за своите разнопосочни емиграции
• музика от Елмир Мирзоев, Фарадж Караев, Джо Завинул, Мери Райт, Дьорд Лигети, Джулия Улф

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
„Космическият кадилак“ на Александър Логозаров – истории за джаз, уасаби и слонове с привкус на филмова музика и рокендрол – представяне на дебютния албум на квартета Space Kadillak (който излиза утре, на 17 юни) и първо цялостно слушане в национален ефир с гости Александър Логозаров и Росен Захариев

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Избрани страници от песенното и кантатно-ораториално творчество на Джоакино Росини.
Включените записи са с участието на именити солисти и състави под диригентството на Ерик Ериксон, Джон Елиът Гардинър, Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, Йон Мартин и Маркъс Крийд.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 28 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Човекът в нощта“, разказ от Светослав Минков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес Посрещаме нощта със специално предаване, посветено на един от рицарите на българския рок – Георги Минчев, който преди 20 години ни напусна и отлетя в един друг по-красив свят. Ще се..

публикувано на 27.07.21 в 16:06

Вторник, 27 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Малвина“, разказ от Светослав Минков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека От хардкора и музиката за деца до диригентската школа на Лорънс Д. Буч Морис, от фрий джаза до Милчо Левиев и от Грьонингенската консерватория до организацията на елитни събития на..

публикувано на 26.07.21 в 15:46

Понеделник, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Синята хризантема“, разказ от Светослав Минков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Мартин Младенов. Мартин е изследовател на паметта и времето, но не от гледната точка на научния кабинет. Мартин снима своето време още от..

публикувано на 25.07.21 в 09:15

Неделя, 25 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Нежна е нощта“ от Скот Фицджералд от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Нели Андреева, Деян Митев, Недялка Керанова, Ленче Кукич,..

публикувано на 24.07.21 в 07:35

Събота, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гост: Антон Пиперов от „Fat Bertha“, с когото ще си поговорим за техния нов албум „Brain Games“. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Рок след полунощ от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 23.07.21 в 16:24