Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 16 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 13 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
Посрещаме нощта с обичания български поет, бард и журналист Ивайло Диманов. Ще разговаряме за десетата му юбилейна стихосбирка „Всички пътища водят към Гарибалди“, появила се на книжния пазар преди няколко месеца, за културните събития, организирани от него в клуба на журналиста на улица „Граф Игнатиев“ – истински оазис за хората, нуждаещи се от духовна близост и досег с високото изкуство. Ще подръпнем заедно струните на поетичната му лира в разговор за неговите стихове, някои от които ще прозвучат в изпълнение на самия автор. Ще звучат песни на Ивайло Диманов от авторския му албум „Наздраве, самота“. Ще се включи на живо и неговият приятел и съмишленик – композиторът Михаил Шишков-баща.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал – камерни ансамбли
Концерт от Проекта на Марта Аргерич – 25 юни 2013 г., втора част. С участието на Полина Лешченко, Иля Гринголц, Борис Бровцин, Миша Майски, Джорджа Томаси, Карло Мария Григуоли и Алесандро Стела. В програмата: Джордже Енеску – Соната за цигулка и пиано № 3 в ла минор, опус 25; Сергей Рахманинов – Елегично трио № 1 в сол минор; Карло Бокадоро – „Ваалбара“ (премиера).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е автентичен фолклор и традиционна музика от Нидерландия. Сред изпълнителите: ансамбъл „Хет Клийске”, „Оркест Дебрьодерс Кикста”, група „Де Хавензангерс” и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Христо Косашки, Ивелина Димова, Ганчо Николов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Златен дъжд“, по японска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Новите дрехи на царя“ от Ханс Кристиан Андерсен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Спомен за Георги Парцалев или тъгата по добрия смях – коментар и хроники в звук.
• Демографска криза в Република България или къде са децата в приоритетите на институциите – майчино и детско здравеопазване, данъчни облекчения за родители и/или надбавки, закрила на детето, социални услуги и качество, децата като жертви на престъпления и достъп до образование – разговор с омбудсмана Диана Ковачева.
• Главен герой: „Художници. Балчик. Любов“ или 20 години след първата Среща на европейски морета - с художниците Силви Басева и Адрей Янев, и Жени Михайлова, директор на Държавен културен институт – културен център „Двореца“.
• Минути на редактора: Грижа за психичното здраве на деца и младежи в Стара Загора по време на пандемия: превенция на психичното страдания и възможности за психологическа подкрепа – интервю с училищния психолог Петя Глътникова.
• Възможни промени в Националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022? – коментар на икономиста в областта на здравеопазването Аркади Шарков и управител на столична болница.
• Атеросклероза – интервю с ангиолога проф. Лъчезар Гроздански.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Свилен Ноев превзема студиото с „Взлом“ – най-новия сингъл на Остава;
• Явор Велчев – ЯВИ записа песен, в която освен за любов говори и за климатичните промени, глобалното затопляне и нуждата от екологична култура;
• Мирослава Кацарова представя още една песен заедно с Mr. Moon – „Уча се да бъда с теб“, която ни отвежда към нов албум на певицата;
• Koka Mass Jazz е готов с пореден албум „The Sixth Finger“, от който слушаме горещи тракове (отложено от миналия път);
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Златина Димитрова за дебютната си поетична книга „Гробище за слонове“.
• Изложбата „По-истински от реалността“ с куратор Мария Василева представя артистичните позиции на шестима артисти от Източна Европа, наградени или номинирани за наградата БАЗА.
• Романът „Денят“ – трета част от трилогията на Ели Визел.
• Sofia Live Festival събира нова и качествена българска музика на голяма сцена.
• „Единайсетте сестри на юли“ – нова книга с поезия от Албена Тодорова.
• „Духът на Гогол“ – премиера в Драматичен театър Ловеч, реж. Биляна Петрова.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Знакови записи в кариерата на испарската оперна певица Монсерат Кабайе

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Робството – термин с негативен смисъл, но и с разнородни тълкувания. Имало ли е робство по нашите земи, и понеже е имало, какви са измеренията му? А какво било робството по света? Робството в далечното и по-близкото минало приличат ли си?
Индианката Покахонтас се залюбила с британеца Джон Смит преди шест века. Малко известно е обаче, че Джон Смит, авантюрист отвсякъде, е бил продаден като роб по-късно на мюсюлмански господар, и по всяка вероятност е посетил Варна тъкмо по тази причина.  Откъде са карали масовите робски товари към Новия свят? Три синджира роби мит или реалност е у нас?
За робството у нас и по света разговаряме с историка проф. Румен Генов, с поета Георги Константинов, посетил остров Гори край Сенегал, откъдето са потегляли корабите с роби към Америка и автор на стихотворение по темата, и с историка Александър Стоянов. Последният, въз основа на средновековния цикъл „Сказание за железния кръст“ смята, че робството по тези земи е било обичайна практика дълги векове.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Енциклопедия бюрократика
Епизод 3: Реформирани до смърт
По следите на неистовите, понякога хаотични и почти винаги брутални реформи на Петър Първи тръгваме с историка от Софийския университет Алексей Кальонски.
С управлението си Петър Първи успява да превърне Русия от локална в континентална сила и това става с цената на мащабни реформи, които трансформират руското общество – задължителната наборна служба и промените в структурата на аристокрацията са част от този процес.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
„Графитите“ – кое е новото на уличната сцена и защо графитите се нуждаят от неспирно тълкуване?
Разговор с Тони Николов, гл. редактор на месечното сп. „Култура“, избрало за тема на юнския си брой графитите.
• Загадъчният Банкси

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с рага, етно и уърлд по теми от Индия. Сред талантливите изпълнители – дуетът Лата Мангешкар – Нитин Мукеш, Тиери (или Тити) Робин, Прем Джошуа – мулти-инструменталист от индийско-германски произход, колоритните ИндияЛусия (индийско фламенко с музиканти от Полша, Индия и Испания), дуото Санджай Дивеча – Кайлаш Кхер, Анушка Шанкар - дъщеря на Рави Шанкар (и подобно на него виртуоз на ситар), Маниш Вяс и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
За външните и вътрешните емиграции
• „Изобщо, честно казано, сериозната академична музика е поставена в дълбоко гето“ – азербайджанският композитор и музиковед Елмир Мирзоев
• номадът Димитър Камбуров - литературовед, интелектуалец и пропагандатор на българската култура по света – за своите разнопосочни емиграции
• музика от Елмир Мирзоев, Фарадж Караев, Джо Завинул, Мери Райт, Дьорд Лигети, Джулия Улф

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
„Космическият кадилак“ на Александър Логозаров – истории за джаз, уасаби и слонове с привкус на филмова музика и рокендрол – представяне на дебютния албум на квартета Space Kadillak (който излиза утре, на 17 юни) и първо цялостно слушане в национален ефир с гости Александър Логозаров и Росен Захариев

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Избрани страници от песенното и кантатно-ораториално творчество на Джоакино Росини.
Включените записи са с участието на именити солисти и състави под диригентството на Ерик Ериксон, Джон Елиът Гардинър, Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, Йон Мартин и Маркъс Крийд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 29 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 28.03.24 в 09:20

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20