Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кампанията “Синьо лято“ на омбудсмана е в 12 града

Диана Ковачева
Снимка: Ани Петрова

Демографската криза и къде са децата в приоритетите на институциите?

На 14 юни стартира кампанията на омбудсмана Диана Ковачева „Синьо лято“, насочена в подкрепа на детското психично здраве на подрастващите. Тя се реализира в 12 града на страната.

Целта на инициативата е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от Covid–19, като партньори са местните омбудсмани, неправителствени организации и БЧК.

Кампанията е провокирана от сигнали на родители, родителски организации и детски психолози, които алармират за тревожни симптоми у подрастващите в следствие на локдауна.

Темата коментира в “Нашият ден“омбудсманът Диана Ковачева

“Получавам много сигнали и жалби, свързани с правата на децата. Тази кампания “Синьо лято“ е по асоциация от един филм от нашето детство. Всъщност идеята е да се направят тематични приемни за безплатни консултации с детски психолози.

Какво ме накара да я започна? Имам множество сигнали от родители, които съобщават, че децата им са тревожни и стресирани. Връщат се в училище с намалена концентрация, с намален интерес, с намалена мотивация към ученето след дългия период на изолация и онлайн обучение.

Съобщават също, че децата им са загубили част от социалните си умения. Децата от първи клас, които също бяха много потърпевши от онлайн обучението, изобщо не са успели да придобият някои от необходимите социални умения, тъй като много малко време бяха в училище.

За мен това е много ясен сигнал, че има проблем. Факт е, че онлайн обучението беше необходимо от гледна точка на това да се спаси учебната година на децата. И то втора поредна учебна година.

От друга страна, възрастните трябва да си даваме сметка, че децата преминават през тези периоди не толкова леко. Това се отнася особено за тийнейджърите. Те се чувстват стресирани, притеснени, някои от тях имат проблем с връщането в училище от гледна точка на една структурирана по-формална среда, която изисква и  дисциплина.

Децата са около четири пъти по-стресирани, три пъти по-разгневени и раздразнени, три пъти повече изпитват тревога и четири пъти повече самота, според едно изследване на УНИЦЕФ.

Тъй като кампанията тази седмица тече ще кажа един горещ телефон, на който всеки, който желае може да запише своето дете за консултация. Телефонът е: 0896760007.

Тази седмица се виждам много с деца, които идват в приемната и те споделят, че понякога е трудно да застанат с лицето си и да говорят за своите проблеми.

По тази причина на сайта на националния омбудсман имаме един имейл, на който децата или техните родители могат да задават въпроси към детските психолози без да се представят. Просто въпрос, който ги вълнува. За нас е важно да помогнем на всеки, който има нужда от помощ.

Чуйте Диана Ковачев в звуковия файл.

Снимки: БНР
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Графа: Да се вслушваме повече в другия

Честитим на патерици рождения ден на Влади Ампов – Графа и му желаем здраве. Днес e вторият му концерт в София, на който ще може да се чуе програмата от лятното му турне. Мястото е Sofia Summer Fest . Концертът започва точно в 20.00 часа. Влади Ампов – Графа разказва в “Нашият ден“ за концерта и лятното си турне. “Турнето ми..

публикувано на 23.07.21 в 10:00
Мими Виткова

Мими Виткова: Възможно е скоро да влезем в четвъртата Covid вълна

Може би много скоро ще навлезем и в четвъртата вълна на епидемията от Covid-19, казва в “Нашият ден“ бившият здравен министър д-р Мими Виткова . “Мерките относно организацията на ваксинацията се затягат в почти всички европейски страни. В Гърция е видно, че ако не напредне във ваксинацията на местното население туристическият сезон може да..

публикувано на 23.07.21 в 09:59

Лили Маринкова: Коефициентът на интелигентност в НС е с няколко стъпала нагоре

С тържествено заседание започна работа 46-ото Народно събрание на 21 юли, сряда. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. След това прозвучаха и различните послания от парламентарно представените групи. Днес НС изслушва Бойко Рашков и Янаки Стоилов по предложение на “Изправи се БГ! Ние..

публикувано на 23.07.21 в 09:58

Откриват Олимпиадата в Токио

Официалният старт на 32-ите летни олимпийски игри в Токио ще бъде даден в 14.00 часа българско време с церемонията по Откриването. Япония е домакин на лятна Олимпиада за втори път в историята си след 1964-а година. Токио 2020 трябваше да се състои миналото лято, но за първи път в мирно време Игрите бяха отложени с година заради пандемията..

публикувано на 23.07.21 в 08:35

Лица и фигури в скалите на Кюстендилско през фотообектива на Румен Зиновиев

Страстта на Румен Зиновиев са скалните мегалити и древни светилища. Преди осем години поставя началото на своите пътешествия в България. Откритията са много и могат да бъдат видени във фотоалбума “Скални спомени“, който той издава през 2020 г. Снимките в албума са в резултат от “емоционално-интуитивна дейност, свързана с много работа по..

публикувано на 22.07.21 в 10:26