Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Събота, 19 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
Гости: Вокалистът на „Hellion Stone“ Иван Попов с подробности относно създаването, записите, издаването и посланията на техния втори студиен албум „Scapegoat“.
Нов албум – „Mammoth WVH“ с дебютен, едноименен албум.
На този ден през годините.
Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рок след полунощ

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Йовчо Караиванов, Бинка Добрева, Диана Василева, Ирина Паскалева и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости в кубратското село Севар – единственото населено място в страната с голямо езеро в центъра.
От срещите с кмета, представители на читалището, бившия директор на училището и жители на Севар ще научите за историята и настоящето на селото, за училището, читалището и дейностите му, поминъка, младите хора и развитието на туризъм в региона.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Златната ябълка: финал за месец юни;
• Нашите любопитки: Вълшебните светулки;
• Новият епизод на „История на изкуството“ за деца: историята на Робинзон Крузо и дворецът Дория Памфили в Рим.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
Пожелахте да научите...
Акцент върху теми, важни за адуторията: при какви обстоятелства мозъчната дейност е най-оптимална, що е то „лениво око”, първи симптоми за рак на млечната жлеза, съвети за родители...с деца на море. Послания на акад. Лъчезар Трайков, проф. Иван Гаврилов, проф. Виолета Димитрова и доц. Станислава Костова.
Пряк репортаж от Националната конференция по онкология...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Семейни маршрути: предложение за разходка до голямата епископска базилика на Филипопол в Пловдив
• Младата майка: покана към семействата с деца на Фестивален ден „Таласъмче в парка“ да се включат в представлението на Детска вокално-театрална формация „Таласъмче“, формирана още през 1992-ра година.
• Семейна библиотека: книгата „Фолклорни митове и легенди“, която преразказва на достъпен език за петокласниците произведения от българското народно творчество, свързани с реални исторически личности (Крали Марко, св. Иван Рилски), с народните вярвания за възникването на живота на земята, за борбата между доброто и злото, за митични създания.
• С един от посланиците на йога-културата Кирил Коларов, ще отбележим Световния Йога Ден, който, след решение на ООН през 2014-та се чества по света всяка година.
• От другата страна: с психотерапевта д-р Огнян Димов.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостуват Елена Пенева и Димитър Вълков, които преди 5 години ги събира сайт за запознанства и хубавата музика, а днес са невероятен тандем, забъркващ ветроходни приключения и движещ няколко бизнеса едновременно.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
• Малки истории за големи музиканти: любопитната история около създаването на песента на Мария Нейкова „Светът е за двама“.
• Специалният ни гост Данчо Радевски разказва за най-новия си камерен запис, осъществен в Първо студио на БНР – Studio Primo за соло кларинет от Гаетано Доницети

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
Четвърти брой: Пиеси
С участието на: Иван Димитров и Златна Костова
Автор и преводач на пиеси разговарят за процеса на работа, за насладата от четенето и слушането на текстове за сцена.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златен кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Страйд джазът е важна част от развитието на рагтайма, а Джеймс Прайс Джонсън е от първите рагтайм пианисти, осъзнали че под тази форма стилът не може дълго време да просъществува. Със своя иновативен поглед и композиторски умения той успява да внесе нововъведения, свързани с техника на лявата ръка. За целта усложнява хармонията и обръща по-голямо внимание на басовата й функция. Думата „страйд“ е еквивалент на „крачка“ или „стъпка“ и показва техниката на пианиста при изпълнението му, като се набляга на лявата ръка. Така започна период в който двете ръце не си „прехвърлят“ мелодията една на друга, а вече имат отделни функции. Лявата отговаря чрез акорди за баса, а в дясната се развива мелодията, често синкопирана. Бързо темпо, пулсации в ритъма, използвайки акорди или интервали по-големи от октава. Има нотен текст, но вече пианистите се опитват да импровизират върху написаното. Най-важните фигура в „страйда“ освен Джеймс Прайс Джонсън са Уили „Lion“ Смит (1893–1973), Томас „Fats“ Уолър (1904–1943) и Лъки Робъртс (1893–1968).

от 15.10 до 16.00 часа
Музей в ефира
Интимност и спектакъл на Ларгото
Sofia Art Projects е проект, замислен като ежегодна международна изложба. Инициатива е на Фондация „Изкуство – дела и документи“ и е подкрепен от програма „Визуални изкуства“ на Министерство на културата. Първото му издание е „Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии“, а куратори са Десислава Димова, Вера Млечевска и Весела Ножарова.
За изкуството, публичността, медиите и реалностите, и за това, което става в подлеза на Ларгото от 10 до 20 юни включително, ще разговаряме с Вера Млечевска (куратор) и Иван Мудов (художник)

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• Всички казват: „Да, „Омега“ е монументална унгарска група“, но не обясняват защо. На 19 юни Плешивото куче излиза в ефир да разясни детайлно всичко около ветераните и техния принос в световния рок. Поводът е актуалният им диск Теstamentum, който излезе след 14 години студийно мълчание. Той обаче се оказа и последен, тъй като появата му беше помрачена от три смъртни случая само за седмица в редиците на славните ветерани. Памет за Ласло Ньемеш, Ласло Бенкьо и Тамаш Михай.
• Сред акцентите са още легендите „Хобо Блус Бенд“ и формацията „Mайка“ – събираща колорити от Сърбия, Хърватия и Черна Гора, с ново попълнение и горещ сингъл.
• Други герои във фокус: Всеволод Пудовкин, Максим Горки, Елвис Пресли, Мано Каминер, Петер Хауке, „Седморката на Блейк“, „Рибля чорба“, Негово Светейшество руският патриарх Кирил, самото Плешиво куче (и една малка палинка).

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
епизод 426 - Коктейл парти
гост режисьорът на постановката Деси Чутуркова и актьорите Гергана Генова, Евгения Маринкова и Светослав Тихолов.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Ветрогонци“ от Николай Волев – 2 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Зелени маршрути: Защитена местност „Калимок-Бръшлен“ или как шепа ентусиасти успяват сформират нова гнездова колония на застрашения къдроглав пеликан. В „Калимок-Бръшлен“ се намира третото гнездово находище на вида в България, заедно с тези в езерото Сребърна и остров Персин (Белене). Разговор със Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците.
• Маршрути: За село Градът и история на Момчиловата крепост в Родопите. Репортаж.
• Градът разказва истории: Град Малко Търново и историческите паметници – разказ за тракийски светилища и гробници, крепости, римски вили и древни рудници.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Шърли Верет – голямата оперна звезда на Америка! (По повод 90 години от рождението ѝ).

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 27 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Малвина“, разказ от Светослав Минков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека От хардкора и музиката за деца до диригентската школа на Лорънс Д. Буч Морис, от фрий джаза до Милчо Левиев и от Грьонингенската консерватория до организацията на елитни събития на..

публикувано на 26.07.21 в 15:46

Понеделник, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Синята хризантема“, разказ от Светослав Минков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Мартин Младенов. Мартин е изследовател на паметта и времето, но не от гледната точка на научния кабинет. Мартин снима своето време още от..

публикувано на 25.07.21 в 09:15

Неделя, 25 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Нежна е нощта“ от Скот Фицджералд от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Нели Андреева, Деян Митев, Недялка Керанова, Ленче Кукич,..

публикувано на 24.07.21 в 07:35

Събота, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гост: Антон Пиперов от „Fat Bertha“, с когото ще си поговорим за техния нов албум „Brain Games“. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Рок след полунощ от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 23.07.21 в 16:24

Петък, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Спомен от бъдещето“, разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Първи кадър, първи дубъл...Клапа! Среднощни разговори за кино с програмният директор на Дома на киното, Христо Христозов. За любимите филми, изрязаните сцени в живота и на екрана, арт..

публикувано на 22.07.21 в 16:12