Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неделя, 20 юни

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Змейова сватба“ от Петко Юрданов Тодоров

от 1.30 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на група „Булгара“, Мартин Любенов, Лиса Джерард и хор Мистерия на българските гласове, трио „ Аутентик“ и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
Преди осем години Мария Василева, инженер-химик в областта на козметичните продукти, се среща с растението годжи бери и неговите ползи. Днес Мария и дъщеря й гледат три декара от растението, а добива влагат в козметиката, произвеждана от фамилната компания. В Изгрев тази седмица Мария Василева разказва за двата аспекта на дейността си – земеделския и предприемаческия. Тя е имала възможност да се убеди в полезността на плодовете на растението, а поредицата от „неслучайни случайности“ в живота й я е срещнала с удовлетворението след вложените усилия и преодолените трудности.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Приказки за страховити змейове
• Ще разберем къде се намира краят на света и как изглежда той
• Представяме Анастасия Боянова – участник в детския литературен конкурс „Искри“ и нейната приказка  „Небесната вещица“
• Анонс на детските предавания

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
Същността на Църквата Христова
Разказът за слизането на Светия Дух над апостолите се намира в книга „Деяния апостолски“, а празникът се чества на петдесетия ден след Възкресение Христово, който винаги се пада неделя. Господ Иисус Христос дава обещание на учениците Си за изпращане на Дух – Утешител, Който ще ги напътства във всяка истина и ще остане с тях, още преди да пострада на кръста. При Своето Възнесение Той ги изпраща в Йерусалим, където да очакват кръщението си с Дух Свети, за да се изпълнят с Неговата Божествена сила при слизането Му от небесата. Тази неделя обещанието се осъществява и във вид на огнени езици Св. Дух слиза, за да утвърди и просвети Божествената истина в сърцата на повярвалите. На Петдесетница своя рожден ден чества и основаната от Христос Църква, защото тогава тя бива осветена от Св. Дух, Който остава завинаги в нея, за да я ръководи като продължителка на човешкото спасение. За Църквата и монографията му „Бог, Който се яви в плът. Актуални проблеми на новозаветната христология“ ще разговаряме с доц. иконом Теодор Стойчев, служещ във варненските храмове Св. Атанасий и старинния Успение Богородично и преподавател по Свещено Писание на Новия Завет в богословската специалност на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Въображение. Каква е ролята на въображението в живота ни, доколко то е свързано с оформянето на личността ни, можем ли да живеем без въображение и какво се случва когато пренебрегнем въображението на другия. На тези и на други въпроси ще се опитаме да отговорим заедно със Зорница Гъркова, писател, Иван Владимиров, писател и психолог и Александър Христов, писател.

от 11.00 до 12.00 часа
Академия комика - Звезди посред бял ден

от 12.20 до 14.00 часа
От песен в песен
• Със Стела Петрова - контрабасистка на ФА „Тракия”, празнуваме рождения ѝ ден и разговаряме за приложението на класическия инструмент в народната музика.  
• Двойка в блиц- интервюто ни са музикантското семейство на певицата Таня Митева-Недева и инструменталиста Теодор Недев.  
• Вкусна рецепта в рубриката „Звезден кулинарен календар” представя певицата от квартет „Славей” Ваня Вакари.
• Илка Димитрова разказва за традицията на Еньовден в рубриката си „Фолклорни следи”.  

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
• Уникален запис от архивите на британския фестивал BBC Proms. Незабравимо за лондончани изпълнение на Рене Флеминг и оркестър Филхармония, дирижирани от Кристоф Ешенбах на 1 август 2001 г. Това е дебютът на суперзвездата на съвременната опера на Променадните концерти, с любимите й композитори - Моцарт и Рихард Щраус, всеки с емблематична творба за нейния глас: мотета „Екзултате, юбилате“ и Четири последни песни.
• Епизод 2 на новата рубрика „Радиосимфониците“, в която продуцентът на симфоничната музика в БНР – Марио Ангелов, представя „Фокстрот“ и „Епизоди“, опус 36 на Панчо Владигеров в нови реализации на СО на БНР.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Соната в до-диез минор“ от Вичо Балабанов

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
• Нуртен Ерлоан за пътешествие с яхта по бреговете на Егейско и Средиземно море, ликийските гробници, плажа на Клеопатра и паметника на домата
• Ники Качаров за нравите, обичаите в Египет и за онзи Кайро, който туристите не виждат

от 18.30 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Салон за класифицирана словесност

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
Без маски в киното – портрет на режисьорския тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
Песенни текстове и стихове от: Иван Вълев, Дамян Дамянов, Димитър Керелезов, Богомил Гудев, Маргарит Минков; изпълнения на „Щурците“, „Манхатън Трансфър“, „Дюран Дюран“, Лили Иванова, Майкъл Франкс

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Неделната музикална вечер посвещаваме на един от водещите американски камерни ансамбли – квартет „Емерсън“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 27 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Малвина“, разказ от Светослав Минков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека От хардкора и музиката за деца до диригентската школа на Лорънс Д. Буч Морис, от фрий джаза до Милчо Левиев и от Грьонингенската консерватория до организацията на елитни събития на..

публикувано на 26.07.21 в 15:46

Понеделник, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Синята хризантема“, разказ от Светослав Минков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Мартин Младенов. Мартин е изследовател на паметта и времето, но не от гледната точка на научния кабинет. Мартин снима своето време още от..

публикувано на 25.07.21 в 09:15

Неделя, 25 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Нежна е нощта“ от Скот Фицджералд от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Нели Андреева, Деян Митев, Недялка Керанова, Ленче Кукич,..

публикувано на 24.07.21 в 07:35

Събота, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гост: Антон Пиперов от „Fat Bertha“, с когото ще си поговорим за техния нов албум „Brain Games“. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Рок след полунощ от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 23.07.21 в 16:24

Петък, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Спомен от бъдещето“, разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Първи кадър, първи дубъл...Клапа! Среднощни разговори за кино с програмният директор на Дома на киното, Христо Христозов. За любимите филми, изрязаните сцени в живота и на екрана, арт..

публикувано на 22.07.21 в 16:12