Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Енциклопедия бюрократика. Епизод 3: Реформирани до изтощение

Портрет на Петър Велики от Пол Деларош
Снимка: Wikipedia

„Ако трябва да промените армията, вероятно трябва да въведете нови практически знания, новите практически знания са свързани с нови научни знания, новите научни знания  са свързани с нова, поне минимална образователна система, новата образователна система е свързана с нови хора - тези нови хора вероятно ще бъдат западноевропейци и това поставя културна дилема“, по този изразителен начин историкът от Софийския университет Алексей Кальонски изяснява ситуацията, в която Петър Първи сяда на руския престол и се заема да превърне Русия от регионална в европейска, а впоследствие и световна сила.

„Петър е скандален, Петър е много енергичен, Петър не е традиционен, той има бурни, карнавални, понякога и брутални прояви, които изглеждат трудни за осмисляне, затова и се налагат с насилие“, коментира доц. Кальонски.

Таблицата на ранговете преорганизира основите на руското феодално благородство, наречено още местничество като признава службата във военната, държавната служба и в императорския двор като основа за положението на аристократа в обществото. Таблицата е разделена в 14 класа и всички благородници поне на теория, независимо от титлата или богатството си, започват от дъното на таблицата и се издигат чрез служба на  царя. През 18 век много от благородниците са неграмотни и в крайна сметка Таблицата на ранговете съумява да създаде образована класа от благородници-служители.

„Има едно голямо разбъркване на елита, впоследствие на основата на Таблицата настъпва едно ново стягане. Руските социални историци дори казват, че Петър консервира и закрепостява аристокрацията. Тя има чест, престиж, може да увеличи богатството си, но няма свобода като западноевропейската аристокрация. Няма свобода и е принудена да служи по нов начин, преди това е служила по традиционен начин не по принуда“.

Чуйте третия епизод на „Енциклопедия бюрократика“, за да научите формулата на революцията.

В епизода са използвани откъси от „Петър Велики“ на Анри Троая, „Peter the Great“ на Robert K. Massie. Стихотворението „Надпис към статуята на Петър Велики“ от Михаил Ломоносов е в превод на Иванка Павлова.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Николов

Истината за динозаврите

Динозаврите са сред създанията, за които смятаме, че знаем много, заради книгите и филмите. Основна роля за това има, разбира се, „Джурасик парк“ – филм, който в известна степен се превръща в жертва на успеха си. Първият епизод от филма е успореден с научното познание за времето си (1993), но оттам насетне визията на филма се капсулира в образа от..

публикувано на 23.09.21 в 17:15

Да избираме отговорно произведени продукти от дървесина

„Ако можеха да говорят, щяха да те помолят за нещо, но не могат. Затова го правим ние от WWF. Избирай отговорно произведени продукти от дървесина. Търси продукти с етикет FSC. Научи повече “ Това гласи текстът към видеото на WWF България То е част от информационната кампания на WWF*, която поставя на фокус живота в гората. Всички..

публикувано на 23.09.21 в 16:40
Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България.

Независимостта не е подарък – нито в личен, нито в национален план

На тема независимост и обявяването ѝ говорим на 22 септември – по време на Националния празник. Официалното провъзгласяване на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и е един недооценяван празник. Защо е така? Даваме ли си сметка, че всъщност едва тогава България се нарежда между пълноправните държави в света, до тази дата номинално..

обновено на 22.09.21 в 17:26

Едно и също ли е свобода и независимост

Между две съдбовни дати в историята ни – Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември – и Деня на независимостта на държавата ни – 22 септември – и насред обърканото ни и несигурно „днес“ се откъсваме за малко от битките и грижите на всекидневието, за да потърсим мъдрост, опора и просветление в някои от големите и важни..

публикувано на 21.09.21 в 17:50

Махараджа в Гуджарат, богато хипи в Гоа

Ако мечтаете за почивка в странство, когато се разминат Ковид-проблемите, поемете към Индия. Но не по традиционния маршрут към Тадж Махал и Джайпур, където на „поклонение” са минали хиляди нашенци. Вашето място е не особено популярният като туристическа дестинация щат Гуджарат. Но там пък ще може да спите в двореца на истински махараджа. При това..

публикувано на 19.09.21 в 10:15