Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 13-20 юни

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за дните от 13 до 20 юни. Това са някои от акцентите в предаването от 9 май:

Излезе новият сатиричен роман на писателя Алек Попов – „Мисия Туран“. Измислената страна Туран се намира в Централна Азия, а по страниците на романа шестват абсурди и диктатори.

На 11-и и 12-и юни в гр. Кубрат се проведе 14-ото издание на Националния конкурс за хумор и сатира. Конкурсът възниква през 2007 година по идея на Клуб „Жарава“, а програма „Христо Ботев“ е съорганизатор.

На 14 юни от 17 ч. в двора на къщата музей на Христо Г. Данов в Стария град на Пловдив бяха раздадени тазгодишните награди за принос в българската книжовна култура.

Изложбата "По-истински от реалността" с куратор Мария Василева представя артистичните позииции на шестима артисти от Източна Европа, наградени или номинирани за наградата БАЗА – Леда Екимова, Игор Ешкиня, Дион Зекири, Синиша Илич, Луиза Марган, Йохана Стръжкова. Изложбата ще продължи до 31 юли в галерия „Структура“.

В софийското село Герман бе открита камерна зала "Арденца". Чисто новата концертна зала отвори врати на ул. "Георги Петров-Даскала" №7, а появата ѝ дължим на Фондация "Арденца", която от години организира музикални и културни събития. В новата камерна зала ще се провеждат концерти и майсторски класове от 20 юни до 8 август. В тях, освен членовете на Трио "Арденца", участие ще вземат уважавани български музиканти, както и състави от читалището на с. Герман.

Пандемията и нейните отражения в личния и обществения живот и вълната от протести през лятото на 2020 г. изпъкнаха като основни теми на 19-ото издание на Националния конкурс за репортажна фотография БГ ПРЕС ФОТО. Първо място беше присъдено на Геогри Кожухаров и неговото фотоесе „Протест“. Второ място получи Надежа Чипева със серия, отразяваща работата на Covid отделенията, а с трета награда бе отличен Георги Палейков за единичен кадър от боксовия мач между Кубрат Пулев и Хюи Фюри от есента на 2018 г.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 20 юни.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ханох Левин

Литературна екскурзия по местата на Ханох Левин в Тел Авив

Стилът в пиесите му е сравняван с този на абсурдистите Бекет и Пинтър. Веднага се сещаме и за Снежина Петрова в пиесата му „Старицата от Калкута“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ под режисурата на Явор Гърдев...  Ханох Левин е най-разпознаваемият израелски съвременен драматург. Неговите пиеси се поставят в целия свят, включително и в България.  Затова е..

публикувано на 21.10.21 в 17:00

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“, „Тилт“, „Кецове“, „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“. Филип признава, че най-голямата му..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Столична библиотека стана на 93 години

По повод празника най-новата поредица от събития е „Книжен дизайнер на месеца“, а първата открита вече изложба на илюстратор е на художничката Капка Кънева под заглавие „Прорези“. Идеята е софиянци и гости на града да се запознаят със съвременните художници, посветили се на изкуството на книгата. Изложбата включва произведения на Капка Кънева от..

публикувано на 21.10.21 в 16:23

Златната есен на Владимир Шунев в галерия „Париж“

Вече добре познатият на българската публика автор Владимир Шунев откри самостоятелната изложба в столичната галерия „Париж“ на 18 октомври – Деня на покровителя на художниците св. Апостол Лука. Заглавието на експозицията е „Златна есен“ – прекрасно обобщение на темата и възможност за зрителите да се насладят на топли пасторални пейзажи и меки..

обновено на 21.10.21 в 09:01
„Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“

Паник бутон театър

„Паник бутон театър“ е независима театрална компания, основана в София, България през 2014 г., следствие от срещата и общата визия за изкуството и живота на българския режисьор Василена Радева и американския артист Нейтън Купър. Мисията на „Паник бутон театър“ е да допринася за повишаването на емпатията и толерантността у човека и обществото..

публикувано на 20.10.21 в 15:23