Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 22 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Когато светът си събуваше потурите“ от Николай Хайтов – 2 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
Mесец на афро-културата в София, Родопите и по Южното Черноморие – гости: Мария Косса (България/Мозамбик) – преподавател по африкански танци, Джоан Алоусери (Холандия) и Бистра Окереке (България/Нигерия), чиято дебютна стихосбирка представяме дни преди да излезе

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Джаз джем
Love around the World – концертът се е състоял на 11 март 2021 в Румънското национално радио. Изпълненията са на различни румънски джаз изпълнители.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Италиански песни

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Севда Симеонова, Митка Гроздев, Георги Петров, Александър Райчев, Оркестър „Сияние“ и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Златни гласове в приказките: Бързите комари“ от Асен Разцветников

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Карлсон, който живее на покрива“ от Астрид Линдгрен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Ансамбъл „Чинари“ отбелязват 22 юни – Ден на българския фолклор с концерт-спектакъл в зала 1 на НДК. Режисьорът на спектакъла Асен Павлов с разказ за събитието и инициативата на свободните артисти в гилдията за създаването на професионалния празник.
• Забрава на идеала за хармоничния човек или трагедията на една леност. Какво е стратегическото място на спорта и спортната култура у нас? Защо все повече се неглижира спортното възпитание сред подрастващите? Разговор с проф. Лозан Митев- ръководител катедра „Мениджмънт и история на спорта“ в НСА и Йоанна Дочевска, председател на Асоциацията за развитие на българския спорт, както и мнения на слушатели.
• Главен герой: За традиции и занаяти ще си говорим с Боян Минчев, майстор-шекерджия в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“, който продължава родовата традиция и остава верен на оригиналните български рецепти.
• Минути на редактора: Студио за документален театър Vox Populi представи най-новия си пърформанс – театрална инсталация „Експонати“ на открито в градината „Кристал“ – репортаж от събитието и коментар.
• БЕЗценно ли е всяко дете на България? Кои са мерките, които държавата трябва да предприеме за насърчаване на ранното детско развитие и преодоляване на проблемите в образователната сфера? – Събеседник: Пламена Николова, експерт в отдел „Политики за децата“ в „Национална мрежа за децата“.
• Звукова илюстрация от изминалите матури за 7 и 10 клас – анкета на Симона Александрова, стажант-репортер.
• Иновации, методи на преподаване, обучение и образователна среда. Какви са отличителните белези на STEM средата и какво трябва да знаем за нея? Събеседник: Станчо Атанасов, директор на ПГ „Велизар Пеев“, гр. Своге.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Премиера на новата поетична книга „Изкуството да се сбогуваш“ на Аксиния Михайлова в Народната библиотека.
• Литературен наблюдател: „Човекът, който плаче от смях“ на Фредерик Бегбеде
• Теодора Николова за премиерата на дебютната  си книга „Линия девет“ в клуб „Перото“
• Андрей Янев за изложбата „Художници, Балчик, Любов. Среща на европейски морета“ в художествената галерия на Балчик
• „РазЛичности“ – експозиция на млади художници от Студио „4 уши“ в Арт галерията на НДК
• Музикантът Димитър Горчаков  за предстоящия си пиано концерт в „Аларма пънк джаз“
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• Цената на премълчаването
Ако днес сме изправени пред факта, че Европа и светът не са наясно със същината на „спора“ между България и Северна Македония, причината е в огромна степен десетилетията наложено мълчание на българската страна. Как и какво да кажем днес, за да бъдем чути и истината да надделее.
• Езикови справки по радиото: по слушателски въпрос за прекомерна и маниерна употреба на предлога „през“
• Игрословица
• Всичко за образованието: учене чрез грешене. Разговор с детски и юношески психолог – Валерия Стаменова

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Да прегръщаш с криле: „Крилатите легенди на българската авиация
Те не са никак малко и не бива да бъдат забравяни, докато има небе. Сред тях са самолетостроителите Георги Божинов, Харалампи Джамджиев, Асен Йорданов и проф. Цветан Лазаров, митичните пилоти Петко Попганчев, направил прочутото пикиране под Стамболовия мост във Велико Търново на един празничен 24 май на 1932 година и първата българска „жива торпила“ Димитър Списаревски, спасил чрез своя таран толкова много хора по време на бомбардировките над София през 1943 година. Както и аероинженерите Вадим Табаков и Иван Ночев, без които „малката стъпка на човека, превърнала се в голям скок за човечеството“ на 20 юли 1969 година с „Аполо 11“ не би се случила.
За тях разказват историкът акад. Георги Марков, аероспециалистът Момчил Риладжиев, първата жена-пилот на балон у нас Орлина Аспарухова, директорът на Института за космически изследвания и технологии при БАН проф. Петър Гецов.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Детско за възрастни – за това как се разказват детските теми за вече пораснали говорят: аниматорът Андрей Кулев, режисьор на филма „Сантяго“, вдъхновен от повестта „Старецът и морето“ на Хемингуей, който спечели наградата за анимационен филм на Milan Gold Award; актрисата Мира Котева, автор на книгата „Приказки с Мира“, която превръща детските приказки в разкази за възрастни.
• Как се появило фризьорството в България? Отговор дава премиерният документален филм „Остриета“. Разговор с екипа.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Припомняне на изпълненията, участващи в класацията

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
Памет за българския композитор Красимир Кюркчийски

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Да тичаш към себе си
Аларма ви среща с Краси Георгиев.
Докато обикновените хора ходят, той тича – бързо или не толкова, но винаги продължително –  с дни, със седмици, често и с месеци. Краси Георгиев е  ултрамаратонец – от онези, които изминават хиляди километри, тичайки – като се състезават само с времето и със себе си. Тичането е завело Краси на невероятни места – в пустини, в джунгли, дори зад полярния кръг. Преди три години тичането го върна в България след над 20 години живот в Англия и САЩ. Остана в България, защото намери и каузи, за които да събира средства, докато тича – дали за деца с тежки заболявания,  или в подкрепа на психичното здраве – Краси винаги намира съмишленици в своя бяг.
Наскоро излезе книгата на Краси Георгиев: „Да тичаш към себе си – моите 10 принципа за пълноценен живот“ в съавторство с журналиста Даниел Пенев – авторът на книгата „Хората, които променят България“.
С Краси Георгиев говорим за себепознание, за работата по 15 часа на ден, за наркотиците, които отдавна са смътно минало, за дисциплината, за каузите, за някои екстремни преживявания, за татуировките, за кучето Лайра и за още много неща.
Ще разговаряме и с издателя на книгата „Да тичаш към себе си“ – Павлин Якимов, а най-верните ни слушатели ще могат да се сдобият с екземпляр от книгата на Краси.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Между барока и рока
Музика от германския композитор и органист Йохан Пахелбел (Johann Pahelbel, 1653-1706); авторски изпълнения и песни на британския певец Джилбърт О’Съливан (Gilbert O’Sullivan).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 19 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 57 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 18.03.24 в 08:30

Понеделник, 18 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 56 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Южноевропейски традиции във фрий джаза – интервю с китариста и композитор Йотис Дамианидис (Солун/Брюксел), участник във формациите Don Kapot, Entasis и Punk Kong. • Фолклорни цитати в..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Неделя, 17 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Три сестри" от Антон П. Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 16.03.24 в 08:35

Събота, 16 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Група "Милениум" с "Откровения" по библейски текстове. • Рок операта "Изцеление" от Валентин Пензов, базирана на църковна, фолклорна и поп музика. Либретото ни пренася във времето на ранното християнско мисионерство по нашите земи чрез..

публикувано на 15.03.24 в 17:31

Петък, 15 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 55 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 14.03.24 в 08:47