Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт-спектакъл за Деня на българския фолклор в НДК

Илюстративна снимка
Снимка: архив/ ансамбъл Чинари

На 22 юни се отбелязва Деня на българския фолклор. Празникът е по инициатива на главния художествен ръководител на ансамбъл “Чинари“ Асен Павлов и ще се отбележи за трета поредна година с концерт в Зала 1 на Националния дворец на културата.

Асен Павлов посреща днешния ден с надеждата, че празникът ще бъде официално одобрен от Министерския съвет и ще се превърне в традиция, а догодина ще бъде отпразнуван с запълнени на 100% зали.

Защо именно 22-ри юни е избран за този празник и какъв ще бъде акцентът на концерта тази година, разказа в “Нашият ден“ Асен Павлов:

“Тази година се приближаваме към реалната идея да отбелязваме празника с децата, които ще се занимават професионално с български фолклор, така че Денят на българския фолклор е празник на всички хора, които обичат и ценят фолклора. Но тези бъдещи млади таланти слагат акцента с концерта на 22 юни в Зала 1 на НДК.

В основата на представянето са “Национално училище за танцово изкуство“, Националното училище за фолклорни изкуства в Котел “Филип Кутев“, 140-о и 144-то училище.

Ще има и гости от ансамбъл “Чинари“, група “Етнотикс“ и трио “Булгарина“. Превес ще имат младите изпълнители. Ще има много танци, ще има един прекрасен гайдарски състав от Котел. Националното музикално училище в град София “Любомир Пипков“, които ще сложат един сериозен акцент с хоровото си присъствие, диригентът е Георги Петков.

Благодаря на всички директори, които подкрепиха инициативата, която реално трябваше да събере всички училища от цяла България. Дължа едно извинение на всички останали училища, защото ние нямахме възможност финансово да ги обезпечим, така че да могат да пристигнат в София и съвсем спокойно да направим този грандиозен спектакъл.

Очаквахме едни субсидии, за които кандидатствахме, целеви финансови субсидии, подкрепи от Министерство на културата, които въобще отпаднаха при влизането на служебния кабинет и всъщност ние останахме без финансиране за този така мащабен проект, което ни лиши от възможност да поканим и другите училища по изкуства, които са в провинцията."


Случайно ли е избран този ден

"Идеята за деня 22 юни като дата е свързана с лятното слънцестоене. Това е празник, с който старите българи са слагали край и са отбелязвали началото на календарната година.

Също така е в навечерието на един друг емблематичен празник – Еньовден – и смятам, че от техническа гледна точка пък учениците точно в юни месец приключват.

Това е периодът, в който започват летните отпуски и пътуванията екскурзиите и е добър завършек на тази година, в която се опитваме да творим, да създаваме, да обучаваме, така че много са компонентите, но водещият е лятното слънцестоене."

Как се съхранява фолклорът във времена като днешните

"Не съм привърженик на това, че трябва да браним от някой или по някакъв начин нещо трябва да съхраняваме все едно някой е дошъл да го вземе. Една култура, която е оцеляла повече от 1300 години няма нужда някой да я брани по специален начин."

Чуйте Асен Павлов в звуковия файл.

Снимки: Личен архив “Чинари“, БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лични теми се проявяват чрез графични техники в нов проект

"Линопринт и отпечатъците вътре в нас" е новият проект на Янина Танева , позната ни като основател на "Фабрика за идеи" и "Резиденция баба". Тя е практик в сферата на работата с групи и груповата динамика с над 15 години работа с фокус – работа с общности.   В проекта се работи с лични теми през различни графични техники . Ателие..

обновено на 19.03.24 в 08:51

Изложба в Европарламента разказва 20-годишната история на Парка за мечки край Белица

На днешния 18 март в Европейския парламент в Брюксел се открива изложба на парка за мечки в Белица "Спасените: 20 години история" – за историята на парка, съдбата на спасените мечки и експонатите в изложбата, директно от Брюксел,  Димитър Иванов , директор на парка. По неговите думи идеята на тази изложба е да представи парка за мечки и..

обновено на 18.03.24 в 12:44

Седмица на отворените врати в НХА – какво можем да видим?

На 18 март Националната художествена академия (НХА) обяви седмица на отворените врати. За да разберем какво ще предложат ателиетата и специалностите за предстоящата учебна година, разговаряме с Диди Спасова от Академията. Тя споделя, че посетителите ще имат възможност да се запознаят с множество интересни творчески ателиета, уъркшопове, срещи и..

обновено на 18.03.24 в 12:05
Григорис Вериотис

Един "дигитален номад" спасява българско село

Защо един гръцки журналист и велосипедист, обиколил света, спасява българско село? "Terra Култура" запознава своите слушатели с Григорис Вериотис, който се е заел със задачата да вдъхне живот на кюстендилското село Раждавица.    Вериотис разказва, че на базата на своя опит и всичко, което е видял по света, решава да вложи своите познания и..

публикувано на 18.03.24 в 11:59

Антон Митов представя: Нежни размисли за агрегацията, валидирането и т.н.

За пътната ни инфраструктура и 25 оригинални хрумки за справяне с трафика. Хрумките не са на Антон Митов, но само той знае как и къде се справят с проблема. За играта на Центъра за градска мобилност, която никой не разбра, дневната карта с агрегация и звучната, почти небългарска дума – валидиране. На избори по български – БФС има, футбол няма...

публикувано на 18.03.24 в 11:54