Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концерт-спектакъл за Деня на българския фолклор в НДК

Илюстративна снимка
Снимка: архив/ ансамбъл Чинари

На 22 юни се отбелязва Деня на българския фолклор. Празникът е по инициатива на главния художествен ръководител на ансамбъл “Чинари“ Асен Павлов и ще се отбележи за трета поредна година с концерт в Зала 1 на Националния дворец на културата.

Асен Павлов посреща днешния ден с надеждата, че празникът ще бъде официално одобрен от Министерския съвет и ще се превърне в традиция, а догодина ще бъде отпразнуван с запълнени на 100% зали.

Защо именно 22-ри юни е избран за този празник и какъв ще бъде акцентът на концерта тази година, разказа в “Нашият ден“ Асен Павлов:

“Тази година се приближаваме към реалната идея да отбелязваме празника с децата, които ще се занимават професионално с български фолклор, така че Денят на българския фолклор е празник на всички хора, които обичат и ценят фолклора. Но тези бъдещи млади таланти слагат акцента с концерта на 22 юни в Зала 1 на НДК.

В основата на представянето са “Национално училище за танцово изкуство“, Националното училище за фолклорни изкуства в Котел “Филип Кутев“, 140-о и 144-то училище.

Ще има и гости от ансамбъл “Чинари“, група “Етнотикс“ и трио “Булгарина“. Превес ще имат младите изпълнители. Ще има много танци, ще има един прекрасен гайдарски състав от Котел. Националното музикално училище в град София “Любомир Пипков“, които ще сложат един сериозен акцент с хоровото си присъствие, диригентът е Георги Петков.

Благодаря на всички директори, които подкрепиха инициативата, която реално трябваше да събере всички училища от цяла България. Дължа едно извинение на всички останали училища, защото ние нямахме възможност финансово да ги обезпечим, така че да могат да пристигнат в София и съвсем спокойно да направим този грандиозен спектакъл.

Очаквахме едни субсидии, за които кандидатствахме, целеви финансови субсидии, подкрепи от Министерство на културата, които въобще отпаднаха при влизането на служебния кабинет и всъщност ние останахме без финансиране за този така мащабен проект, което ни лиши от възможност да поканим и другите училища по изкуства, които са в провинцията."


Случайно ли е избран този ден

"Идеята за деня 22 юни като дата е свързана с лятното слънцестоене. Това е празник, с който старите българи са слагали край и са отбелязвали началото на календарната година.

Също така е в навечерието на един друг емблематичен празник – Еньовден – и смятам, че от техническа гледна точка пък учениците точно в юни месец приключват.

Това е периодът, в който започват летните отпуски и пътуванията екскурзиите и е добър завършек на тази година, в която се опитваме да творим, да създаваме, да обучаваме, така че много са компонентите, но водещият е лятното слънцестоене."

Как се съхранява фолклорът във времена като днешните

"Не съм привърженик на това, че трябва да браним от някой или по някакъв начин нещо трябва да съхраняваме все едно някой е дошъл да го вземе. Една култура, която е оцеляла повече от 1300 години няма нужда някой да я брани по специален начин."

Чуйте Асен Павлов в звуковия файл.

Снимки: Личен архив “Чинари“, БНР
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Брестовица се открива първият събор на лозарите в България

На 6 август в село Брестовица се открива първият събор на лозарите в България. Повече за събитието разказва Ивана Мурджева в “Нашият ден“. “Това действително е първият лозарски събор, който се провежда в България. Започва на 6 август, датата не е случайна. Това е големият празник Преображение, който е пряко свързан с..

публикувано на 05.08.21 в 11:19

Науката като игра и играта като наука – как се преподава атрактивно астрономия

Да заобичаш астрономията или науката като игра. Как се преподават физика и астрономия атрактивно, така че учениците да искат да имат и домашни задачи? Темата коментира в “Нашият ден“  Никола Каравасилев , който подготвя и олимпийските отбори по физика и астрономия и преподава в едно средно училище в София. Неговата мисия е да увлича..

публикувано на 05.08.21 в 10:08
Ваксина

Нужна ли е трета доза от Covid ваксината и какво е постковид синдром

462 са новите случаи на коронавирус у нас. Процентът положителни проби вече е 2,8. Тревожни ли са тези данни и какво да предприемем? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. д-р Радостина Александрова , вирусолог в Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН. “Лятото е в разгара си, но очевидно вирусът отказа..

публикувано на 04.08.21 в 10:31

Световен ден на динята

На 3 август се чества Световният ден на динята. Любопитното е, че има над 1200 разновидности на този сочен плод в над 96 държави по света. Диня – в зависимост от района в България, наричана още карпуз или любеница, е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските..

публикувано на 03.08.21 в 10:43

“За звездите и хората“

Звездите далеч не са само горещи кълба от нажежен газ в студения Космос или красив фон за романтичните нощи. Всяка една от милиардите звездни системи в нашата галактика има своя собствена увличаща история. От тяхното създаване в облаци студен газ и прах, през бурната си ултравиолетова младост и отглеждането на свои планети, та чак до..

публикувано на 03.08.21 в 09:42