Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 23 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Когато светът си събуваше потурите“ от Николай Хайтов – 3 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
Посрещаме нощта с обичания български актьор, музикант и театрален мениджър Рашко Младенов. Заедно ще разлистим страници от биографичната му книга „До последен дух“, ще подгреем слушателите за предстоящия му моноспектакъл със същото име, ще станем съпричастни на артистичните му пътешествия в Нигерия и Сенегал, в Мексико и САЩ, ще си припомним откъс от първоаприлския концерт със симфоничния оркестър на БНР с участието на четирима актьори – Рашко Младенов, Ицко Финци, Тодор Колев и Николай Бинев. Ще прозвучи запис от златния фонд, запечатал една от ролите на Рашко Младенов на сцената на театър 199. По телефона ще се включи и актрисата и преподавател в НАТФИЗ професор Иванка Бенчева, партнирала си с Рашко Младенов по време на един от най-силните периоди в историята на русенския театър – 70-те години на ХХ век.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал – камерни ансамбли
Концерт от фестивала „Сметана“ в Литомишл – Чехия, от 6 юли 2020 г. С участието на ансамблите Колегиум 1704 и Колегиум Вокале 1704 с диригент Вацлав Лукс. В програмата: вокално-инструментални творби на Антонио Калдара, Ян Дисмас Зеленка, Франц Ксавер Рихтер и Балдасаре Галупи.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от Полша

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ангел Димитров, Манол Михайлов, Стоян Ганчев, Комня Стоянова и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Човекът и Колизеумът“ от Джани Родари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Верният приятел“ от Оскар Уайлд

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
В навечерието на Еньовден:
- за връзката с природата и лечебната сила на билките и плодовете – с Теменуга Джурова, клиничен лаборант в пенсия, карикатурист и редовна слушателка на програма „Христо Ботев“;
- празникът в Университетската ботаническа градина в София с ботаническа разходка и базар, училище по градинарство и изненади за най-малките – със Снежка Каратотева, главен специалист сезонни дейности в УБГ.
• Величкови дни през 2021 година – с Борис Хаджийски, директор на РИМ в Пазарджик и на къща-музей „Константин Величков“.
• „Музиката вместо улицата“ – проектът за деца виртуози, свирещи на различни инструменти, продължава да дава бъдеще на българчета от ромските махали и социално слаби семейства. Колко са спасените детски съдби и какво е участието на малките виртуози в Музикалните празници „Златната Диана“ – с Георги Калайджиев и Мария Хаушилд, създатели на проекта.
• Истории в ефира: „Да те приемат в първи клас“ или история от първо лице на археолога и майка Сирма Александрова – отзвук от своеобразните разкопки в системата за прием в първи клас и артефакти от българската образователна система.
• Минути на редактора: Столичният общински съвет одобри проект за реставрацията на баня Овча Купел. Предвижда се сградата – паметник на културата от местно значение, да служи не само за рекреация, но и за научен център – интервю с директора на Регионалния музей - София доц. Венета Ханджийска.
• Национален антираков план – проблеми и решения, тежест и агресивност на раковата патология, лечение и палиативни грижи – анализ на проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество
• Пандемия от Covid-19 – епидемиологично проучване и имунитет – коментар на имунолога д-р Цветелина Великова и епидемиолога д-р Христиана Бацелова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• SoulBmoll представят втория си албум „Причини“ – в него младата, но вече утвърдена група експериментира с променено звучене;
• Tri O Five се завръщат с „Organic“ – песента, избрана като първи сингъл за 2021г. на групата Tri O Five, които наскоро се събраха в оригиналният си състав, е с типичното грууви звучене, този път смесено с народен мотив в куплетите;
• DEEP ZONE Project с нов прочит на класиката „Искам да е лято“, вече и с гласа на Миро;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Софийска класика: трети сезон на „Литературните маршрути“ в столицата. Гостува литературният историк Лора Шумкова преди разходката, посветена на взаимодействието между града и литературата.
• „Божествен аромат“: нов роман на Гергана Лаптева за културното и природно богатство на Странджа планина. Среща с авторката преди премиерата на книгата в Ботаническата градина на СУ „Св. Климент Охридски“.
• 15-ото издание на платформата „Световен театър в София“. Разговор с Асен Терзиев, главен координатор на фестивала за гостуващите театрални и танцови спектакли от международната сцена.
• Българската театрална сцена и младите: среща с актьора Петър Байков.
• Изкуство на открито след ограниченията от Ковид пандемията. Кореспонденция на Нели Попова от Базел, Швейцария.
• „Пушек и пепел“, изложба в галерия „Аросита“ на българската художничка проф. Елена Петева, която живее и работи в САЩ.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Оперните певци на Южна Африка – Пумеза, Йохан Бота, Елизабет Конел, Деон ван дер Валт, Прити Йенде, Фани де Яр.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
По времето на съществуване на Отоманската империя – шест века и нещо, хората са се женели, дори развеждали – както в рамките на населеното място и собствения етнос, така и според верските и етническите си обичаи. Но какъв е бил бракът тогава? А какъв – разводът, защото и такова нещо е съществувало. Имало ли е брачен договор?
С професор Николай Аретов разговаряме за т. нар. „просвещенски брак“, с историка османист доцент Светлана Иванова – за брака и развода както между турци, така и между българи, с д-р Ибрахим Карахасан Чънар говорим и за екзотики като харема... Защото историята е не само кой кога е удържал военна победа, а какъв е бил битът на хората, как са се съдели, женели и развеждали.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Енциклопедия Бюрократика. Епизод 4: Османският книжен тигър
В четвърти епизод на „Енциклопедия Бюрократика“ надникваме в момента, в който от военна сила Османската империя се превръща и в административна, а историята ѝ ни показва, че хартията е власт.
Как се набира и образова османската бюрокрация, която помага на страната да преминава през бурни периоди, тежки моменти и слаби лидери?
Склонността на империята да си записва всичко за своите поданици се оказва безценна и за нас, тъй като в Османския архив се пазят безценни сведения за нашите земи за периода от ХV до ХVІІІ в.
Историкът Алексей Кальонски очертава структурата на бюрократичната класа, а доц. д-р Християн Атанасов, архивист в направление „Ориенталски сбирки” към Народната Библиотека разказва за архивът и неговата съдба.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• 95 години български П.Е.Н. клуб.
Разговор с председателката му, Здравка Евтимова и с Атанас Капралов - директор на Националния литературен музей, един от последните приети членове за смисъла и значението на членството с днешна дата.
• Фондация „Проект Бузлуджа“ с благотворителен концерт за набиране на средства за архитектурното съхранение на паметника. Ще пеят Стефан Вълдобрев, Уикеда и др. Разговор с арх. Дора Иванова, създател на фондацията.
• Събитие от световната история

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Фолклорни мелодии, етно и латиноджаз от слънчева Колумбия. Акцентът е върху северната, атлантическа част на страната, по-близка стилово и звуково до Карибите. Сред участниците – уърлд група Япунто с Нидия Гонгора, духовитите „Гайтерос де Пуебло Санто” (или „гайдарите от Пуебло Санто”, които всъщност свирят на местни флейти и ударни), очарователната Карен Лисарасо (латино- и валенато изпълнителка), както и „Ел Карибефънк” – виртуозна етно-фънк формация от крайбрежния град Картахена.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
• Пианистът Веско Стамболов за клавирните концерти от Марин Големинов, Хенрик Миколай Гурецки и Любомир Пипков, за вдъхновението да ги изпълни, за това „къде сме ние“ и със своите изпълнения на тези три творби.
• Минимализмът на Гурецки и Арво Пярт като причина за отваряне на „кутията на Пандора“ и идеята за концептуално изкуство като катастрофа – размисли на Боян Воденичаров, първия изпълнител в България на Концерта от Гурецки
• Боян Воденичаров с изпълнение на собствени солови композиции за пиано
• Чембалистката Елжбета Хойнацка с изпълнение на концерта от Гурецки и на Джазовия концерт за чембало от Джоузеф Хоровиц.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Нови женски гласове на българската алтернативна сцена. Гостуват ни инди-готик-даркуейв-госпъл-пост-метъл-джаз-трип-хоп дуото Desperate Daughters (Амстердам-София-Бургас) и съвсем младите (на ученическа възраст) рокендрол фурии Second To None (Варна). И двете формации са сред финалистите на конкурса „Music Elevator Концерти.БГ“, родил се като отговор на затварянето по време на пандемията и посветен на отриването на нова имена в не толкова комерсиалните жанрове (с професионалните съвети на Иван Шопов, екипа на нашата концертна серия „Аларма Пънк Джаз“ и Петър Димитров от фестивала „A To Jazz“).

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Информация за концерта на Смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова на 24 юни и за втория от юбилейните концерти на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“ на 27 юни, с промоция на авторската книга на диригента проф. д-р Теодора Павлович: Софийския камерен хор – Творчески летопис
• 120 години смесен хор „Добруджански звуци“ в Добрич (15 юни 2021 г.)
• Гост: Венеция Караманова – главен диригент на Детския хор на БНР. Разговор за юбилейния концерт на 30 юни и записи от двата най-нови албума на състава: 60 години Детски радиохор и „Венец от рози и сакура“, награден със „Златна звезда“ за най-добър хоров албум на конкурса „Music & Stars Award“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 19 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 57 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 18.03.24 в 08:30

Понеделник, 18 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 56 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Южноевропейски традиции във фрий джаза – интервю с китариста и композитор Йотис Дамианидис (Солун/Брюксел), участник във формациите Don Kapot, Entasis и Punk Kong. • Фолклорни цитати в..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Неделя, 17 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Три сестри" от Антон П. Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 16.03.24 в 08:35

Събота, 16 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Група "Милениум" с "Откровения" по библейски текстове. • Рок операта "Изцеление" от Валентин Пензов, базирана на църковна, фолклорна и поп музика. Либретото ни пренася във времето на ранното християнско мисионерство по нашите земи чрез..

публикувано на 15.03.24 в 17:31

Петък, 15 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 55 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 14.03.24 в 08:47