Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 24 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Кирил Христов

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощта е млада
„Нощта е млада“ за всеки, който има вроден оптимизъм и будна душа. С тази нагласа ще e разговорът за психологията на писането и творчеството, за метафорите в книгите и в живота. С гостуването на Фани Цуракова ще се отбележи настъпилото лято като първия постпандемичен сезон, който вдъхва надежди. И в този дух – коктейл-майсторът Пенчо Пенчев, от кое питие боли по-малко глава, какво може да се „забърка” вкъщи?

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Концертният албум „25th Anniversary Live in Amsterdam” на група Тото.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Немски песни

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика

Изпълнения на Христина Ботева, Йорданка Илиева, Иван Гоцев, Гергана Дачинова и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Объркана приказка“, автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Славеят“ от Ханс Кристиан Андерсен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• Безплатен предизборен диспут на тема: Управление на българското здравеопазване – доболнична, болнична и спешна медицинска помощ в България
• „Отваряне на ножицата“ – защо се наблюдава рязко поскъпване на  храните и как се отразява на джоба ни? Как управляваме парите и инвестициите си в тази ситуация, как да пресметнем възможностите си по отношение на кредите? Как се движи инфлацията и какво да очакваме през следващите месеци? – събеседник: Стойне Василев, финансов експерт.
• Ще има ли плавно повишаване на доходите и в кои сектори ще се усети? Какво поискаха от КНСБ и можем ли да говорим за ръст на минималната работна заплата в следващите 4 години? Ще има ли работещи бедни? Събеседник: Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.
• Сигурни всеки ден: Какви ще бъдат новите правила от 1 юли за онлайн покупки от чужбина – какво, как и защо ще се облага с ДДС? – Събеседник: Христо Атанасов, предприемач.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Албумът „24/7“(„Двайсет и четири часа в седмицата“) на американските смуут джаз музиканти Джералд Олбрайт (саксофон) и Норман Браун (китара) от 2012 год.
Номиниран за най-добър поп инструментален албум на 55-тото издание на годишните награди „Грами“, в него участие взимат и Хърман Джаксън, Фил Дейвис, Трейси Картър (кийборди), Байрън Милър (бас), Чарлз Стийтър, Джей Уилямс, Рики Уолсън (барабани), Рамон Ислас (перкусии) и вокалистките Селина Олбрайт, Рошела Браун и Демил Коул-Хърд.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Късометражният филм „Нина“, с режисьор Христо Симеонов спечели Grand prix на Фестивала Зубровка в Полша.
• Мартина Вачева за изложбата си „Circle Pit“ в Галерия „Сариев“.
• „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова със световна премиера в конкурсната програма „Особен поглед“ на фестивала в Кан.
• Започва Международният фестивал „Живи статуи“ в Русе 2021 с организатор Драматичен театър „Сава Огнянов“.
• Изложбата „Съдът – отправна точка за творчество“ в Галерия „Райко Алексиев“ представя интервюта и експериментални съдове на повече от 30 български художници.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
60 минути с музиката на Антонио Вивалди, представена от именитите италиански ансамбли: „Кончерто италиано“, „Солисти Венети“ и „Ил Джардино Армонико“, в партньорство със звездни солисти.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• „Ало, Космос! Говори България“ e първо по рода си събитие, при което български ученици от цялата страна ще могат да задават въпроси на живо на астронавти от НАСА и ЕКА. Преди това ще има конкурс за набиране на въпроси на ученици на възраст между 6 и 19 години. Регистрацията е от 1 юли - за събитието разказва Д-р Владимир Бояджиев.
• За лятната програма на Националната астрономическа обсерватория Рожен разказва нейният директор Никола Петров.
• Арх. Надя Ямазаки за това доколко „автентично японски“ е актуалният тренд на минимализма.
• Зелени минути: представяне на Грийнап, инициатива за младежи до 25 годишна възраст, с краен срок за кандидатстване до 15 юли.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Фолклор, приказка, фантазия“ – „Нестинарка“ и „Змей и Яна“ – два различни подхода към митологията (2 част)

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Какво се случва с идеята за човешкото безсмъртие – разговор с участниците в дискусията, организирана от проекта Ratio и озаглавена „В търсене на безсмъртие“, която разглежда историята, технологичния прогрес и противоречията на стремежа ни към тази цел.
Участници: Д-р Спас Керимов – предприемач, учен, футурист и доц. Стоян Ставру - юрист и философ.
• Моята история: Гений ли е Лионел Меси – разговор за мегазвездата на Аржентина и „Барселона“, който същия ден става на 34 години.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на тракийската певица Радостина Кънева и акордеониста Трайчо Синапов.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
Нови записи, осъществени в Първо студио на БНР.
В предаването е отделено място за кларинетните шедьоври „Студио I“ от Гаетано Доницети в изпълнение на Данчо Радевски и сонатините от Малкълм Арнолд и Антони Шаловски в интерпретацията на Вангел Тангъров – кларинет в партньорство с пианистката Екатерина Тангърова. Очакват ви минути с виртуозната арфистка Илияна Селимска. Ще слушаме популярното клавирно дуо Десислава Щерева и Евгения Симеонова със Славянски танци от Антонин Дворжак за пиано на четири ръце. Централно място в Метроном заема най-новият запис за БНР на Струнен квартет №4 от Бела Барток в изпълнение на квартет Фрош. Предлагаме ви отново части от клавирния интеграл от Антон Брукнер, осъществен на запис в 1 студио от Тодор Петров. Към това добавяме студийната премиера на пиесата за тромпет и пиано „Ти гониш!“ от Петя Тончева изсвирена от младите таланти Георги Грозев и Мария – Десислава Стойчева. Другата българска композиция, включена в предаването се нарича „Паралели“ от Румен Бояджиев – син и е в изпълнение на Квартет тромбони – членове на СО на БНР.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Академия за рециклиращо изкуство организира на 30 юни онлайн дискусия на тема „Рециклиращото изкуство като метод за справяне с отпадъците“. Как по интересен и иновативен начин творците претворяват отпадъците превръщайки ги в изкуство, какво е философията за „Нулев отпадък“ и за „recycle Art“ като нов вид изкуство ще говорим с основателката на Академията Наталия Николова
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Конкурс „Пролет 2021“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 19 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 57 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 18.03.24 в 08:30

Понеделник, 18 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 56 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Южноевропейски традиции във фрий джаза – интервю с китариста и композитор Йотис Дамианидис (Солун/Брюксел), участник във формациите Don Kapot, Entasis и Punk Kong. • Фолклорни цитати в..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Неделя, 17 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Три сестри" от Антон П. Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 16.03.24 в 08:35

Събота, 16 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Група "Милениум" с "Откровения" по библейски текстове. • Рок операта "Изцеление" от Валентин Пензов, базирана на църковна, фолклорна и поп музика. Либретото ни пренася във времето на ранното християнско мисионерство по нашите земи чрез..

публикувано на 15.03.24 в 17:31

Петък, 15 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 55 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 14.03.24 в 08:47