Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Прокуратурата и новият обществен ред

д-р Златко Каракачанов, прокурор в Софийска районна прокуратура
Снимка: БНР

Нужен ли е нов модел в прокуратурата, който да бъде в интерес на обществените потребности. Моделът на прокуратурата в 21-ви век – как ще я видим след 10 години в организационно и правно отношение.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Златко Каракачанов от Софийската районна прокуратура. Той е автор на дисертация на тема “Прокуратурата и новият обществен ред“.

“Предметът на изследването беше изработване на нов модел на прокуратурата, който да е в крак с обществените процеси. Както и да се посочат насоките, в които той да бъде усъвършенстван.

Беше проучена възможността държавата да се измести в полето на самосъблюдаваща баланса на правилата в демократичния свят, което е характерно за неолибералния модел, който се налага години наред, като се насочи към защита на слабите срещу произвола на силните. И тук стигнах до извода, че ако искаме справедливост и равенство, то държавата в лицето на своите представители политици най-вече, защото те коват законите, трябва да изяснят какво разбират под тези думи. И да предложат път за постигането му.

Прокуратурата има за роля не да определя тези цели, а да проследи те да бъдат изпълнявани."

Нов обществен ред

"След като в резултат на проведеното изследване бе дадено определение на понятието ,,обществен ред“, се установи, че общественият ред е политологическо понятие, служещо за обозначаване на принципи и норми на устройството на обществото в държавата и наддържавните образувания.

В този смисъл и ,,Новият обществен ред“, който ще се появи, е политологическо понятие, служещо за обозначаване на принципи и норми на бъдещото устройство на обществото в държавата и наддържавните образувания и прогнозиращи направленията на тяхното развитие.

Разгледа се развитието на системата на ,,съдебната власт“, както и отношението ѝ с прокуратурата в структурно и функционално отношение.

Даде се оценка на настоящото състояние на прокуратурата и съдебната власт в Република България, както и на готовността на прокуратурата да реагира на новите реалности. Бяха дефинирани и проблемите на българската прокуратурата, като се изведоха основни направления за подобряване на нейната дейност.

На тази основа синтезирах възможен структурен и функционален модел на стратегия на прокуратурата, който по-адекватно да реагира на променящата се социална действителност.

Така се установи, че са възможни два полезни пътя за развитие пред нашата прокуратура, които може условно да се групират според това дали е необходимо да се правят сериозни промени в законите за реализирането им или само въз основа на правомощията, с които разполага по закон настоящата прокуратура. Промените бяха съобразени с възможността прокурорската служба да изпълнява в пълен обем функциите си и да посрещне адекватно ,,новия обществен ред“.

Затова и прокуратурата трябва да застане ясно и категорично на страната на гражданите при тези нови процеси във вътрешен и международен мащаб, за да съхрани социалната държава, която им бе обещана с обществения ни договор.

Визирам тази държавата, която стои в международните отношения решително и ясно с позиции, които са в интерес на народа ѝ Прокуратурата трябва да спре разрушаването на държавните институции от организираната престъпност.

Тя трябва да си зададе въпроса как да стори това и да планира стратегически дейността си!

Защото провалена е тази държава, която е загубила монопола върху правото да налага насилието. За да не се окажем в описаната ситуация на провалената държава в нейния последен стадий, трябва институциите да работят ефективно и безотказно. Ролята на прокуратурата в ръководството на част от държавните институциите и надзора на другите е определяща.

Затова и прокуратурата ни трябва да бъде на висотата на очакванията на обществото и възложените ѝ със закона и конституцията функции, за да заработят институциите в интерес на хората."

Чуйте Златко Каракачанов от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват Дни на нулевоенергийните сгради в Смолян

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от 23 до 25 септември.  Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност.  Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България,..

публикувано на 23.09.21 в 11:16

Биофермерът Васил Ралчев и другото лице на земеделието

Васил Ралчев развива семеен малък бизнес. Той е производител на биоплодове и зеленчуци, както и на етерично-маслени култури. Васил Ралчев е главен герой в “Нашият ден“. Защо земеделие ? „Вярвам, че това е сектор, който не е достатъчно добре развит у нас. Конкуренцията не е голяма, а и нейната възраст е застаряваща, средната е..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Бъдеще за малките населени места в България – реалност или утопия

Регионите са важни, защото те ни дават много повече от това да се движим свободно между отделните населени места. Дават ни право и възможност на собствен избор – да останем там, където се чувстваме най-уверени. Тази година се проведе Шестото издание на гражданския форум "Добрич в бъдеще време". Форумът е инициатива на добричкото сдружение..

публикувано на 23.09.21 в 09:12

Възможни прекъсвания на сигнала на програма “Христо Ботев“ заради профилактика

На 23 септември  ще бъде извършена планова техническа  профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни СВОГЕ 5 на честота 94.3 мегахерца. Възможни са прекъсвания на сигнала. Можете да слушате програма „Хр. Ботев“ през интернет сайта player.bnr.bg.

публикувано на 23.09.21 в 06:00

Проф. Огнян Герджиков: Трябва да се гордеем с творците си

На 22 септември е последната вечер на “Театър пред театъра“, посветена на Иван Вазов. България чества 113 години независимост Втора годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов ще бъде връчена днес от президента Румен Радев. Събитието ще започне в 20:00 часа в Народния театър "Иван Вазов" и се провежда в рамките на..

публикувано на 22.09.21 в 11:16