Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха резултатите от проект за изучаване на Хартата на основните права на ЕС

Снимка: архив

Адвокати представиха резултатите от проекта "Адвокати за защита на основните права" по време на пресконференция на 22 юни. Той се изпълнява в рамките на Програма "Правосъдие" на ЕК от международен консорциум, ръководен от фондация "Български адвокати за правата на човека".

Участници в проекта са: “Фондация български адвокати за правата на човека“, Италианската национална асоциация на адвокатите, Миланската адвокатска колегия, Италианската федерация на свободни професионалисти, Висшият адвокатски съвет – Испания и Университетът в Бургос – Испания.

Това са едни много изявени професионалисти от три държави на Европейския съюз, които са се заели да популяризират Хартата, от една страна, а от друга страна, да извлекат какви са конкретните проблеми при прилагането ѝ в тези държави в Европа.

адв. Елка ПороминскаТемата коментира в “Законът и Темида“ адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати и консултант на предаването “Законът и Темида“.

“Това, което се случи на 22 юни, е, че се опитахме да дадем гласност на резултатите от проучванията, които бяха направени чрез експертите, чрез проведените няколко конференции в рамките на проекта. И в крайна сметка това, което получихме като резултат, се обосновава с няколко извода.

Вчера беше заключителната конференция, първият говорител ни даде една таблица с процентите относно това какво е участието на юристите при обучение в правото на Европейския съюз.

Резултатите са доста изненадващи. За девет години съдии и прокурори са били обучени от 24-25% през 2011 г. до 55% в края на 2019 г.

Само половината или малко над половината от съдиите и прокурорите имат продължаващо обучение в материята по правото на Европейския съюз и в частност Хартата на ЕС, която гарантира основните права на гражданите.

За съжаление обучението, което е по отношение на адвокатите и юристите общо, е на твърде ниско ниво.

Много малък брой от действащите юристи са се обучавали и са имали надграждане на знанията си по правото на ЕС, което е стряскащо.

През 2011 г. от малко по-малко от 2% е нараснало на малко повече от 3% през 2019 г.

Всичко това води до извода, че проектът, който беше осъществен е изключително полезен и навременен."

Чуйте адв. Елка Пороминска в звуковия файл.

Снимки – Асоциация за жените адвокати 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53