Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българските ботаници, Епизод 2

Акад. Николай Стоянов – създател на Катедрата по земеделска ботаника в Агрономо-лесовъдния факултет

2
Снимка: СУ "Св. Кл. Охридски"

Цикълът „Българските ботаници“ разказва за петима български учени, създали основите на българската ботаника от края на XIX век до края на XX век. Освен на българските растения и учените, които описват тяхното многообразие, цикълът се спира и на любопитни факти от света на самата наука – как се кръщават растения, какви открития тласкат напред различните дялове на ботаническото знание, как се откриват ботанически градини и как се пише каталог към растителния свят на една страна.

Епизод 2 е посветен на акад. Николай Стоянов – роден на 21.11.1883 г. в гр. Гродно (днешен Беларус). Основното и средното си образование завършва в Белосток (днешна Полша). През 1903 г. се записва да учи в селскостопанското отделение на Киевския политехнически университет. През 1909 г. пристига в София и продължава образованието си в Софийския университет, специалност Естествена история.

Създател и пръв ръководител на Катедрата по земеделска ботаника в Агрономо-лесовъдния факултет и негов пръв декан (1931-1932). В продължение на 15 години е ръководител на Катедрата по Систематика на растенията и растителна география в Природо-математическия факултет на СУ. Основател е на Института по ботаника с ботаническа градина при БАН, негов първи директор в продължение на 15 години.

Съвместният му труд с акад. Борис Стефанов „Флора на България“ (1924-1925) претърпява четири издания. Той е първи по рода си у нас, написан от български ботаници, отбелязващ началото на нова епоха в българската ботаника.

За акад. Николай Стоянов разказват проф. Стефан Станев, Росен Василев от Българска фондация „Биоразнообразие“ и Ирина Герасимова, ботаник от Националния природонаучен музей при БАН.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимки – БАН и СУ "Св. Кл. Охридски"


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Соня Господинова

Еврика! Успешни българи: Соня Господинова

„Разковничето, според мен, е в това да бъдеш активен, да бъдеш търсещ и разбиращ другите“. Това казва Соня Господинова, носител на именната стипендия за икономика „Акад. Евгени Матеев“ на фондация „Еврика“.  Завършила е своето висше образование в Икономически университет във Варна. Имала е досег с различни култури, благодарение на програма „Еразъм“...

публикувано на 26.07.21 в 17:25

Световни звезди пеят пред гигантска каменна птица на остров Бали

Сред величествения декор на „Гаруда Вишну Кенчана“ – парк на остров Бали, пред 10 000 души са пели Стинг, „Горилаз“, „Айрън Мейдън“, „Парамор“... А всеки ден посетителите се наслаждават на кръшните извивки на балийски танцьорки. Кое е това приказно място и какво означава името му? Гаруда е каменна птица, тежко кацнала на един от хълмовете на Бали...

публикувано на 24.07.21 в 09:10
Лъчезар Томов

Лъчезар Томов: Математиката е изкуството да стигнете с разсъждения до решението

Българските деца редовно участват в международни олимпиади по точни науки и печелят медали, същевременно тестовете на PISA традиционно ни слагат на последните места, опре ли до математика. Къде е причината за това разминаване, което ни представя математическите умения като таланта или спортните заложби – или ги имаш или не. Така ли е обаче в..

публикувано на 22.07.21 в 16:04

Срещи „на живо“ с България, българския език и култура в летния семинар на Софийския университет

Летните семинари по български език и култура за чужденци на най-старото и авторитетно висше училище у нас се провеждат вече шест десетилетия. След годините на така наречения социализъм, когато държавата щедро подпомага всяка проява, допринасяща за популяризирането на страната и историята ни, разбира се, със съответния идеологически подтекст,..

публикувано на 22.07.21 в 12:03
„Превземане на Бастилията, 14 юли 1789 г.“,
картина от Жан-Пиер Уе

В полето на революцията

Жежкият юли е сред най-жежките и в политическо отношение месеци,   особено ако приемем Френската революция през 1789-1799 г. за най-горещото събитие в цялата нова история на планетата. Не само пада Бастилията, но и се коват събитията, при които по-късно падат много глави, включително главата на монархията. Но какво е това нещо революцията –..

публикувано на 22.07.21 в 07:55