Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пламена Маринова за климатичните промени, каузите и пътешествията, които отварят очите

Пламена Маринова
Снимка: личен архив

От корпоративните комуникации към екологията и от бизнеса към каузата – как се изминава този път и колко е дълъг той – за това говорим с Пламена Маринова. Пламена е създател на информационната платформа „Климатека“, посветена на климатичните промени, която отбелязва своя първи рожден ден от създаването си през 2020 година. „На мен ми отне ми една година осъзнаване, за да разбера, че искам да мина в неправителствения сектор и да се занимавам с нещо, което има кауза“, разказва Пламена. Но още по-интересен е онзи път, който тя изминава физически – онова дълго два месеца пътуване из Азия из Индия и Тайланд, при което тя си дава сметка какво иска да прави и в каква посока иска да работи.

При Пламена обаче промените започват още по-рано. „През 2014 година бях за първи път на Малдивите, ходихме и се гмуркахме и беше изключително вълшебно, защото това е прекрасен, цветен морски свят. Той е дори сюрреалистичен, като картинка – безкрайна бездна, в която виждаш тези красоти, защото освен коралите имаше и богат животински свят“, разказва Пламена. Четири години по-късно тя се връща на Малдивите и казва, че този свят вече е изглеждал съвсем различен. „Имаше голяма разлика в кораловите рифове – абсолютно видима, осезаема разлика. За тези четири години се беше случило нещо и част от коралите бяха умрели. Но беше и такъв момент, в който се замисляш – виждаш как нещо, което имаш за даденост, в един момент изчезва пред очите ти. Впоследствие разбрах, че за този период е имало масово измиране на корали, което е било вследствие от повишаващите се температури и въглеродните емисии, които влияят и на биоразнообразието под различна форма.“

„Обичам да се смесвам с местните и да откривам автентичните места на мястото, където съм. Обичам да ходя по уличките на града, буквално да се смесвам с местните. Много тача храната и държа да опитвам автентични места на всяко място, където пътувам“, казва Пламена Маринова. С нея говорим за стила на пътуване, за осъзнаването на личната отговорност и за това как се възпитава тази чувствителност към темата за климатичните промени и към съхранението на важните и ценни места у нас и по света. Това е разказ за едно пътуване от Малдивите, през Япония, Индия до тук.

„Япония е мястото, в което бих се върнала пак и пак, и пак. Просто е изключително различен свят, изглежда, че логиката на всичко е точно обратна на това, което сме свикнали, но всъщност е изключително подредено по техния си начин. Културата е много интересна, отношението на хората към другите хора, към храната, към природата“, разказва Пламена Маринова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски

Международен екип от учени работи по съставянето на двуезични речници старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски към значимото средновековно произведение.  Учителното евангелие е сбирка от 51 беседи за неделните дни, включваща основно преводни текстове от Йоан Златоуст, Кирил Александрийски и други църковни отци. Едно от дидактичните слова, уводните и..

публикувано на 22.10.21 в 14:50
Иван Абрашев - „Без заглавие“; Сирак Скитник - „Замък“; Жорж Папазов – „Портрет на Гео Милев“

Модернизмът или модернизмите ни

Да се говори за български модернизъм вече се превърна в общо място, особено след 1989 г., когато постулатите на социалистическия реализъм бях взривени, осмени, снети. Само че – когато нещо се превърне в общо място, появява се опасността говоренето за него да стане клиширано, повърхностно, банализирано. Слава богу, има достатъчно български..

публикувано на 22.10.21 в 08:30

В Япония бакшишът е обида

Юлияна Антонова-Мурата е най-ревностният посланик на Япония, но макар да е дипломат по професия, няма официален мандат. Тя е автор на трилогията „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“, и новоизлязлата книга „Сан сан, Япония“. Това четиво е нежен звън от душата на г-жа Мурата. Авторката излива любовта си към японския морал и съпричастност...

публикувано на 21.10.21 в 08:25
Графиня Мари дьо Тили

Графиня Мари дьо Тили: На път спазвайте местните нрави

Графиня Мари дьо Тили произхожда от благороднически род, чиито корени се губят в средните векове. Родителите ѝ са били френски дипломати и тя решава да преподава протокол и етикет, след като дълги години съветва приятелите си как да се държат в обществото. Дамата създава Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch и става..

публикувано на 19.10.21 в 12:52

„Горичка в количка“ продължава с „Приказки за гората“

Идеята за пътуващ екип от горски педагози „зрее“ няколко години, докато се реализира като образователната кампания „Гората и климатичните промени“. Партньори в начинанието са сдружение „Горичка“, Съюзът на лесовъдите в България и Изпълнителната агенция по горите. „Горичка в количка“ е пъстро климатично фургонче, оборудвано с инструменти, материали и..

публикувано на 19.10.21 в 08:15