Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 28 юни - 4 юли

Снимка: viafest.org

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 4 юли.

Професията фоторепортер дава на фотографа възможност да проследи чрез образите хода на историята и промените в политическите тенденции. В неделя в предаването „ФотоФабрика“ гостува създателят на сайта „О, спомняте ли си, госпожо?“ Веселин Боришев.

Излезе книгата „Гранично/Безгранично – Антиномиите в творчеството на Станислав Памукчиев“. Дисертацията на д-р Елена Олимпиева изследва творбите на художника, сензитивните импулси и творческия акт. Проучването е плод на повече от пет години съвместна работа, разговори и анализ. Самата Елена Олимпиева е график и специалист по психология на изкуството.

Между 16-и и 23-ти юли ще се проведе шестото издание на Международен филмов фестивал – Бургас. В началото си фестивалът представя филми от страните от Черноморския регион. През годините фокусът се разширява и фестивалът се превръща в международен. На четири места в Бургас ще има прожекции от програмата на Международния филмов фестивал. Това са лятна сцена "Охлюва", Културният център "Морско казино", галерия "Георги Баев" и Културният дом на нефтохимика. Програмата включва филми от Белгия, България, Австрия, САЩ, Иран, Индия, Сърбия, Колумбия, Швейцария и Турция.

На 3-ти юли започна 15-ото издание на фестивала Световен театър в София 2021. От 3 до 21 юли фестивалът, който миналата година се проведе онлайн, ще представи специално поканени продукции от Сърбия, Германия и Испания на сцените на Театър „Българска армия”, Сатиричен театър „Алеко Константинов” и ДНК – Национален дворец на културата. Началото на платформата тази година се поставя с „Тартюф” на Национален театър Сомбор и Национален театър – Нови Сад от Сърбия на режисьора Игор Вук Торбица.

„Пейзажи над нулата“ – поетична книга на китайския поет и писател Бей Дао – излиза за първи път на български език в превод на Веселин Карастойчев. Бей Дао е псевдоним на Джао Джънкай, роден на 2 август 1949 г. Той е съвременният китайски поет с най-голямо международно признание, често спряган през последните години като един от фаворитите за получаване на Нобелова награда.

На 26-и юни на 76-годишна възраст почина босненско-херцеговинският и словенски поет Йосип Ости. Роден през 1945 г. в Сараево, Йосип Ости е автор на над 20 стихосбирки, пет белетристични произведения и 13 книги с есеистика и публицистика. Сред тях са "Крадец на сънища", "Сараевска книга на мъртвите", "Необикновени са всички любови", "Отраснах с животни", "Полет край лампата", "По следите на нишката на Ариадна" и последната му белетристична книга, излязла през 2005 г. „Учител по любов“, чийто преводач на български е Людмила Миндова. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ханох Левин

Литературна екскурзия по местата на Ханох Левин в Тел Авив

Стилът в пиесите му е сравняван с този на абсурдистите Бекет и Пинтър. Веднага се сещаме и за Снежина Петрова в пиесата му „Старицата от Калкута“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ под режисурата на Явор Гърдев...  Ханох Левин е най-разпознаваемият израелски съвременен драматург. Неговите пиеси се поставят в целия свят, включително и в България.  Затова е..

публикувано на 21.10.21 в 17:00

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“, „Тилт“, „Кецове“, „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“. Филип признава, че най-голямата му..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Столична библиотека стана на 93 години

По повод празника най-новата поредица от събития е „Книжен дизайнер на месеца“, а първата открита вече изложба на илюстратор е на художничката Капка Кънева под заглавие „Прорези“. Идеята е софиянци и гости на града да се запознаят със съвременните художници, посветили се на изкуството на книгата. Изложбата включва произведения на Капка Кънева от..

публикувано на 21.10.21 в 16:23

Златната есен на Владимир Шунев в галерия „Париж“

Вече добре познатият на българската публика автор Владимир Шунев откри самостоятелната изложба в столичната галерия „Париж“ на 18 октомври – Деня на покровителя на художниците св. Апостол Лука. Заглавието на експозицията е „Златна есен“ – прекрасно обобщение на темата и възможност за зрителите да се насладят на топли пасторални пейзажи и меки..

обновено на 21.10.21 в 09:01
„Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“

Паник бутон театър

„Паник бутон театър“ е независима театрална компания, основана в София, България през 2014 г., следствие от срещата и общата визия за изкуството и живота на българския режисьор Василена Радева и американския артист Нейтън Купър. Мисията на „Паник бутон театър“ е да допринася за повишаването на емпатията и толерантността у човека и обществото..

публикувано на 20.10.21 в 15:23