Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 28 юни - 4 юли

Снимка: viafest.org

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 4 юли.

Професията фоторепортер дава на фотографа възможност да проследи чрез образите хода на историята и промените в политическите тенденции. В неделя в предаването „ФотоФабрика“ гостува създателят на сайта „О, спомняте ли си, госпожо?“ Веселин Боришев.

Излезе книгата „Гранично/Безгранично – Антиномиите в творчеството на Станислав Памукчиев“. Дисертацията на д-р Елена Олимпиева изследва творбите на художника, сензитивните импулси и творческия акт. Проучването е плод на повече от пет години съвместна работа, разговори и анализ. Самата Елена Олимпиева е график и специалист по психология на изкуството.

Между 16-и и 23-ти юли ще се проведе шестото издание на Международен филмов фестивал – Бургас. В началото си фестивалът представя филми от страните от Черноморския регион. През годините фокусът се разширява и фестивалът се превръща в международен. На четири места в Бургас ще има прожекции от програмата на Международния филмов фестивал. Това са лятна сцена "Охлюва", Културният център "Морско казино", галерия "Георги Баев" и Културният дом на нефтохимика. Програмата включва филми от Белгия, България, Австрия, САЩ, Иран, Индия, Сърбия, Колумбия, Швейцария и Турция.

На 3-ти юли започна 15-ото издание на фестивала Световен театър в София 2021. От 3 до 21 юли фестивалът, който миналата година се проведе онлайн, ще представи специално поканени продукции от Сърбия, Германия и Испания на сцените на Театър „Българска армия”, Сатиричен театър „Алеко Константинов” и ДНК – Национален дворец на културата. Началото на платформата тази година се поставя с „Тартюф” на Национален театър Сомбор и Национален театър – Нови Сад от Сърбия на режисьора Игор Вук Торбица.

„Пейзажи над нулата“ – поетична книга на китайския поет и писател Бей Дао – излиза за първи път на български език в превод на Веселин Карастойчев. Бей Дао е псевдоним на Джао Джънкай, роден на 2 август 1949 г. Той е съвременният китайски поет с най-голямо международно признание, често спряган през последните години като един от фаворитите за получаване на Нобелова награда.

На 26-и юни на 76-годишна възраст почина босненско-херцеговинският и словенски поет Йосип Ости. Роден през 1945 г. в Сараево, Йосип Ости е автор на над 20 стихосбирки, пет белетристични произведения и 13 книги с есеистика и публицистика. Сред тях са "Крадец на сънища", "Сараевска книга на мъртвите", "Необикновени са всички любови", "Отраснах с животни", "Полет край лампата", "По следите на нишката на Ариадна" и последната му белетристична книга, излязла през 2005 г. „Учител по любов“, чийто преводач на български е Людмила Миндова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловешкият театър представя "Малката книжарница" в София

Драматичният театър "Борис Луканов" в Ловеч гостува на софийската публика с един от най-новите си спектакли – "Малката книжарница". Автор на пиесата и режисьор на постановката е Кристиана Бояджиева, която въплъщава в тази история една своя мечта. "В света на технологиите хората все по-рядко посягат към книгите. Този тъжен факт не спира..

публикувано на 17.04.24 в 16:10

"Тайните на линогравюрата" разкриват във Варна

Галерията за графично изкуство във Варна, съвместно с Градската художествена галерия "Борис Георгиев", организират образователния модул – "Тайните на линогравюрата". Той е част от програмата "Въведение в графичното изкуство".  Тя е създадена за всички граждани, които биха желали да се занимават любителски с различни графични техники и ще продължи..

публикувано на 17.04.24 в 13:53

200 произведения на Салвадор Дали в Ямбол

За първи път жителите и гостите на Ямбол имат уникалната възможност да видят оригинални произведения на Салвадор Дали в рамките на изложбата Design Works. Изложбата представя около 200 оригинални творби на художника, включително литографии, произведения от сребро, злато, бронз, гоблени, копринени вратовръзки, ситопечат върху коприна, разпределени в..

публикувано на 17.04.24 в 12:11

Наградата "Полет в изкуството" за 15-и път

15 години фондация "Стоян Камбарев" сбъдва мечтите на младите и талантливите, като реализира техни конкретни проекти – филми, изложби, спектакли, концерти, пърформанси, издава книги, музикални албуми и много други. На 23 април предстои официалната церемония за връчване на престижния и чакан приз за млади творци в България – Наградата за "Полет в..

публикувано на 17.04.24 в 08:45
Юрий Рахнев

"Странично осветление" – монолог на актьора Юрий Рахнев

Книгата "Странично осветление" от актьора Юрий Рахнев е яростен монолог на един фоторепортер, градски човек, тръгнал по следите на заплатената история. Юрий Рахнев е роден в Бургас. Изучавал е социологически и културологични теории в Бристолския университет. Работил е като фотожурналист, участвал е в игрални филми, сериали и телевизионни..

публикувано на 16.04.24 в 18:54