Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 4-11 юли

Хлябът (триптих) от Свилен Блажев
Снимка: sghg.bg

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата от 4 до 11 юли. Това са някои от акцентите в предаването от 11 юли:

Изложбата „Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ беше открита в Епископската базилика в Пловдив. Организатори са Държавният културен институт към министъра на външните работи, дирекция „Права на човека“ – МВнР и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. До 15 юли посетителите могат да разгледат фотографиите на българските културни паметници, голяма част от които са предоставени от Иво Хаджимишев. Изложбата се осъществява в контекста на процедурата за вписване на кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти.

Асоциация „Българска книга“ избра за свой нов председател Десислава Алексиева. Асоциацията изпрати на 25 юни отворено писмо с покана за среща до политическите партии, на която да се обсъдят ключови въпроси за развитието на книжния сектор.

До 26 септември 2021 г. посетителите на Националния археологически музей ще могат да разгледат изложбата на испанския артист Мигел Анхел Бланко „Lapis specularis. Подземната светлина“. Произведенията му са изработени от lapis specularis – селенит или лунен камък, силно прозрачен кристализиран гипс, който предизвиква революция във всекидневието на древните римляни. С експозициите Мигел Анхел Бланко си поставя двойна цел: от една страна да проучи пластичните и поетичните качества на селенита, а от друга да насочи вниманието към Древната история.

На 6 юли започна филмовият фестивал в Кан. Той ще продължи до 17 юли при безпрецедентни мерки за сигурност, а българската премиера в рамките на конкурсната програма „Особен поглед“ очакваме на 14-и. Това е „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова.

Излезе новият еднотомен вариант на „Енциклопедия България“. Събраният в нея материал е плод на дългогодишния труд и задълбочените научни познания и изследвания на изявени български учени и специалисти от БАН, Софийския университет, други висши учебни заведения и от водещи културни институции, автори и консултанти на тази мащабна и впечатляваща книга. Енциклопедия „България“ предлага на читателя богата, актуална и проверена информация за Република България – за нейната природа, история, стопанство, наука и култура. Вместо азбучно статиите са подредени тематично.

На 22 юни в СГХГ се откри изложбата „Храна: насъщност, общуване, ритуал“. Изложбата представя произведения на български автори тематизиращи храната – от натюрморти до инсталации. Изложбата може да бъде разгледана до 2 август.

„Следите на скитника. Критика и публицистика“ е името на наскоро издаденият сборник с теоретични статии и публицистични текстове на Сирак Скитник. Сирак Скитник (1883-1943) е дългогодишен съредактор на сп. „Златорог“, първи директор на Националното радио, артистичен секретар на Народния театър, художник и авторитет по темите на културата и изкуствата в периода между двете световни войни.
Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 11 юли.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът за млад театрален режисьор „Слави Шкаров 2021” се отлага за догодина

Националният конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров” трябваше да бъде открит тази вечер (27 октомври) в Русе, но се отлага за пролетта на 2022 година, съобщиха организаторите от Драматичния театър „Сава Огнянов”. „Отлагането не зависи от нас толкова, колкото от участниците. Екипите на два от спектаклите, които трябваше да гостуват,..

публикувано на 27.10.21 в 14:05

Филм и изложба за годишнината от рождението на Ганчо Карабаджаков

Документален филм-портрет "Карабаджо" и изложба, посветена на седемдесетата годишнина от рождението на именития български художник Ганчо Карабаджаков, ще представи на 28 октомври Художествената галерия "Борис Денев" във Велико Търново. Събитието е посветено на 70-ия юбилей на твореца. Пространството на обновената галерия ще покаже 70..

публикувано на 27.10.21 в 13:55

Маелстрьом. Въведение в спиралната паника

"Маелстрьом. Въведение в спиралната паника" е аудиовизуална имерсивна инсталация на Метеор, която се провежда на 27 и 28 октомври, 18.30 – 21.30, в столичната галерия „Структура“.  К онцепцията е на Боян Манчев и Ани Васев,  видео – Иван Николов, Ани Васева и Боян Манчев, звук – Ангел Симитчиев Ужасяващият и фасциниращ образ на гигантския..

публикувано на 27.10.21 в 11:38

Детективи и шпиони в литературата

В своето ново изследване „Детективи, разузнавачи, студена война: криминалната и шпионската литература в сравнителна перспектива“ доц. Морис Фадел проследява особеностите на класическата криминална история, присъствието на шпионския роман в българската литература през епохата на социализма и съпоставя двата варианта на шпионския роман през Студената..

публикувано на 26.10.21 в 17:30

Режисьорът Крис Шарков за премиерния спектакъл „Мяра за мяра” в Ловеч

С най-новия си спектакъл „Мяра за мяра“ ще посрещне публиката си тази вечер Драматичният театър в Ловеч. Постановката по пиесата на Уилям Шекспир е на Крис Шарков. Премиерата на спектакъла се състоя на 7 октомври и с нея беше открит фестивалът „Младите в театъра”, който тази година отбеляза 12-ото си издание. Така творчеството на големия английски..

публикувано на 26.10.21 в 14:36