Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банкя празнува Горешляци

Банкя празнува Горешляци – 15, 16, 17, 18 юли. Тези празници през годините се свързват с народни веселия по това време и както още го наричат по-старите хора, съборът на Банкя.

На 15 юли, когато Църква чества паметта на светите великомъченици Кирик и Юлита, в едноименния храм в град Банкя ще бъде отслужена Божествена света Литургия от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, Викарий на Софийския митрополит. 
"Алея на книгата" е акцентът в тазгодишните празници на града Горешляци 2021.

В първия ден от Горешляците в Банкя, на 15 юли, гостуват популярният музикален журналист Йордан Георгиев – Данчо Стълбицата и на Аргир Николов – DJ Argo MC. Те са автори на първата по рода си книга „DJ-ска История BG – 50 години“. Тя синтезира 50-годишната история на диджейството в България. Авторите ще ни разкажат за процеса на създаването на книгата, спомените си и какво е да бъдеш DJ днес. Представянето на книгата ще бъде от 18:30 ч. на „Алейната“ сцена в парк "Кестените" (пред Голямата балнеолечебница). Специално визуално диджей парти ще зарадва публиката със светови ретро хитове и ще ни демонстрира изкуството на това да бъдеш отличен DJ.
"Незабравимите – Старите песни на нов глас“Уникалният винтидж концерт, който съживява песни от 1930-те до 1970-те години, ще завладее с духа на старата романтика и стилистиката на кабарето парк „Ротонда“ в Банкя на 15 юли. Съвременни аранжименти, танго и суинг танци, нестандартен актьорски поглед, чувство за хумор – спектакълът приобщава младото поколение с родната „винтидж” култура и събужда вечно младия дух на поколението, израснало с тези песни! Песните от 30-те до 70-те, изпети от Аспарух Лешников, Дуо Нове, Леа Иванова, Ирина Чмихова, Лиана Антонова, Мими Николова, Стефан Воронов, Емил Димитров, група „Домино”, Тодор Колев и др. сега ще бъдат представени от Ралица Бежан - вокал, Калин Жечев – пиано и вокал, Димитър Сираков – контрабас, Мартин Ташев-тромпет, Денис Гоев-тромпет, Ивелин Иванов - акордеон, Стоил Иванов-Стю – ударни. Няма как да не разпознаете кадифения глас на Ралица Бежан. Концертът „Незабравимите“ е вдъхновен от баща ѝ Георги Ковачев – изключителен музикант, акордеонист и пианист. Успешен и обичан импресарио, който е работил с Тодор Колев, Орлин Горанов, Астор, Васил Петров, Камелия Тодорова, Леа Иванова. Ралица е възпитаник на НАТФИЗ от класа на проф. Крикор Азарян, доц. Тодор Колев и Николай Поляков. В първия ден на Горешляци, 15 юли, извадете от раклата на баба си шапката с воалетката, обуйте обувките за танци и си подарете Незабравим скок във времето! Очаква ни истински празник на сетивата, съживяващ корените на старата градска култура.
Като прелюдия към традиционните празници на град Банкя - Горешляци е откриването на изложбата на големия български художник Симеон Спиридонов в Арт център Банкя. Един творец, включен във френската класация „100 художници-енциклопедисти на 20 век“. Той е инициатор и дарител на първата училищна галерия в село на Балканите. С негова помощ и съдействие в село Дрен, където живее и твори, е основана местна художествена гимназия.
На съборите майсторите са изнасяли най-доброто, направено от тях. На Горешляци 2021 се спазва тази стародавна традиция. Столична община район "Банкя" и Регионална занаятчийска камара-София организират Алея на занаятите по повод предстоящите традиционни празници. 
Посетителите на курорта ще могат да се докоснат до: накити от полимерна глина и мъниста; художествено стъкло; кожени изделия; везани сувенири; дървени съдове и предмети за бита; дървени играчки; градинска и традиционна керамика; народни ризи и носии; гайтани; рисувани шалове. Събитието е част от Културната програма на район „Банкя” и се провежда на 18 юли от 10:00 до 18:00 часа на пешеходната зона край парк "Ротонода".

Рангел Марков, кмет на район Банкя, и Александра Александрова, зам.-кмет, разказват в "Нашият ден" повече за събитията.

Какво още – чуйте в звуковия файл.

Снимки – Община Банкя




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на португалското класическо кино

Започнаха Дните на португалското класическо кино.  Програмата е съставена от Българската национална филмотека и Португалската филмотека – Музей на киното.  Ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Обявяват "Рицар на книгата" в Световния ден на книгата и авторското право

Днес ще бъде връчена престижната награда "Рицар на книгата". Асоциация "Българска книга" организира церемонията всяка година на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Това е кулминацията на ежегодната кампания "Походът на книгите", която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в полезен и неразделим от..

публикувано на 23.04.24 в 16:24

Ралица Генчева чете благотворително в Световния ден на книгата и авторското право

Днес (23 април) в Световния ден на книгата и авторското право Ралица Генчева ще чете свои произведения. 20% от приходите от всички продадени книги ще бъдат насочени за каузата на Борко и Джони – две момчета, които се борят с аутизъм. Тя ще представи и някои от своите книги, сред които "Азбука на любовта", "Нагоре към себе си", "Този път, за да ме..

публикувано на 23.04.24 в 15:35

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59