Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Красимир Гаджоков: В България всеки казва каквото си иска – без доказателства

Красимир Гаджоков
Снимка: www.bitelevision.com архив

Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност в канадска комуникационна компания, коментира в „Мрежата“ по програма “Христо Ботев“ могат ли да бъдат „пипани“ машините за гласуване, поведението на националните телевизии в деня на изборите и дали сайтът за проверка на фактите „Медийно око“ се „обърка“, че проектоправителството на Слави Трифонов е фалшива новина.

„Ние смятаме, а и по света е доказано, че гласуването с машини, така, както е направено сега, е достатъчно сигурно. Риск винаги има, но това, което говори бившия премиер Борисов за „пипането“ на машините, са пълни глупости и пропаганда. Машините не са някакви устройства от 19-и век, както явно си ги представя Бойко Борисов, да „пипнеш“ един файл, ей така, да го смениш без проблем – няма такова нещо. Машините са защитени много добре и дори избирателят има възможност в разписката да провери как е гласувал.

Затова и изказванията, че машините не са сигурни, нямат основания в реалността. Биха имали, ако той може да посочи какви са механизмите за такива намеси в машините за гласуване, както и случаите, в които това се е случило – кои са участвалите лица, кога е станало. За съжаление много пъти в България без доказателства всеки ни казва каквото си иска и ни го представя за реалност. Дори и някой да има така наречените „ключове“, за да промени кода, трябва да се извършат редица действия. Не е, като да влезете в обикновен компютър. И аз задавам следния въпрос – след като и на предишните избори, на 4-ти април, имаше гласуване с машини, макар и не толкова мащабно, защо да не кажем, че тогава също са манипулирани изборите през машините? Тогава управляваше правителството на Бойко Борисов, то извършило ли е манипулации? Ако Бойко Борисов твърди, че сегашното правителство е извършило манипулации, без да има факти за това, то по същия начин, аз твърдя, че неговото правителство е манипулирало изборите на 4-ти април. Как може да бъде оборено едното или другото? Двете твърдения са еднакво валидни.“

Телевизиите за счупените машини

„За съжаление, националните телевизии в деня на изборите предпочетоха сензационни заглавия в новините си от рода: „Голямо количество счупени машини“, вместо да отразят изборния ден какъвто беше. Преувеличаването на информацията по този начин е на границата с това, което правят жълтите сайтове и критериите за фалшиви новини. Те заблуждават своята аудитория. Очевидно тези медии са повлияни от предишното управление и очевидно хората, които работят в тези медии, тръгвайки от техните директори, та до журналистите и водещите са повлияни дори понякога несъзнателно или пък се автоцензурират, или пък наистина споделят мирогледа на предишното управление. Но това е резултат от дългогодишния натиск над медиите. Затова сме и на толкова срамно място по свобода на словото.

Другото интересно е, че фалшивите новини по отношение на машините за гласуване, които генерираха разни съмнителни сайтове, се покриваха с това, което бившият премиер казваше за машините – че се чупят лесно, че ще ги „пипат“, че са собственост на някакви чужди сили, които ги управляват отвън.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архитект Тодор Булев

Арх. Тодор Булев: Културните аспекти на архитектурата да се обхванат в специален закон

Проблемите на културните аспекти на архитектурата трябва да бъдат обхванати в специален закон за архитектурата. В този специален закон архитектурата ще се разглежда като културна ценност. Защо е необходим закон за архитектурата? Темата коментира в “Законът и Темида“ арх. Тодор Булев , председател на САБ. “Архитектурата е една..

обновено на 22.10.21 в 13:47
доц. д-р Ана Джумалиева, председател на КЗД

Достъпната среда – сред основните теми на заседанието на Съвета за наблюдение по ЗХУ

На 15 октомври се проведе онлайн заседание на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания (ЗХУ), председателствано от Комисията за защита от дискриминацията. Какъв беше дневният ред на заседанието и кои бяха основните акценти, по които работи тази среща? Темата коментира в “Законът и Темида“ доц. д-р Ана Джумалиева ,..

публикувано на 22.10.21 в 11:32

Мария Петрова: Ваксините още нямат разумна алтернатива

Как изглежда изискването за наличие на зелен сертификат от правна гледна точка? Влезе в сила изискването за зелен сертификат Здравните власти допускат дори локдаун при неуспех със зеления сертификат Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Мария Петрова "Не съм съгласна, че зеленият сертификат е точно мярка, той по-скоро е..

обновено на 22.10.21 в 11:29

Купи 1 книга. Дари я на своето училище!

Ученици, учители и родители в кампания за повече книги в библиотеките в училищата. Инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!" търси новите будители в лицето на ученици. С призива "Бъди съвременен будител" кампанията приканва учениците да дарят на училищната библиотека нова книга. Инициативата е организирана от Асоциация..

публикувано на 22.10.21 в 09:46
Христо Мутафчиев

Христо Мутафчиев: Изискването за зелен сертификат е прибързано и обърква театрите

Зелени сертификати в културата и изкуството? Как се отразява наредбата на Министерство на здравеопазването на театрите у нас? Влезе в сила изискването за зелен сертификат Темата коментира в “Нашият ден“ Христо Мутафчиев , председател на Съюза на артистите в България. “Смятам, че изискването за наличие на зелен сертификат е..

публикувано на 22.10.21 в 09:31