Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Гаджоков: В България всеки казва каквото си иска – без доказателства

Красимир Гаджоков
Снимка: www.bitelevision.com архив

Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност в канадска комуникационна компания, коментира в „Мрежата“ по програма “Христо Ботев“ могат ли да бъдат „пипани“ машините за гласуване, поведението на националните телевизии в деня на изборите и дали сайтът за проверка на фактите „Медийно око“ се „обърка“, че проектоправителството на Слави Трифонов е фалшива новина.

„Ние смятаме, а и по света е доказано, че гласуването с машини, така, както е направено сега, е достатъчно сигурно. Риск винаги има, но това, което говори бившия премиер Борисов за „пипането“ на машините, са пълни глупости и пропаганда. Машините не са някакви устройства от 19-и век, както явно си ги представя Бойко Борисов, да „пипнеш“ един файл, ей така, да го смениш без проблем – няма такова нещо. Машините са защитени много добре и дори избирателят има възможност в разписката да провери как е гласувал.

Затова и изказванията, че машините не са сигурни, нямат основания в реалността. Биха имали, ако той може да посочи какви са механизмите за такива намеси в машините за гласуване, както и случаите, в които това се е случило – кои са участвалите лица, кога е станало. За съжаление много пъти в България без доказателства всеки ни казва каквото си иска и ни го представя за реалност. Дори и някой да има така наречените „ключове“, за да промени кода, трябва да се извършат редица действия. Не е, като да влезете в обикновен компютър. И аз задавам следния въпрос – след като и на предишните избори, на 4-ти април, имаше гласуване с машини, макар и не толкова мащабно, защо да не кажем, че тогава също са манипулирани изборите през машините? Тогава управляваше правителството на Бойко Борисов, то извършило ли е манипулации? Ако Бойко Борисов твърди, че сегашното правителство е извършило манипулации, без да има факти за това, то по същия начин, аз твърдя, че неговото правителство е манипулирало изборите на 4-ти април. Как може да бъде оборено едното или другото? Двете твърдения са еднакво валидни.“

Телевизиите за счупените машини

„За съжаление, националните телевизии в деня на изборите предпочетоха сензационни заглавия в новините си от рода: „Голямо количество счупени машини“, вместо да отразят изборния ден какъвто беше. Преувеличаването на информацията по този начин е на границата с това, което правят жълтите сайтове и критериите за фалшиви новини. Те заблуждават своята аудитория. Очевидно тези медии са повлияни от предишното управление и очевидно хората, които работят в тези медии, тръгвайки от техните директори, та до журналистите и водещите са повлияни дори понякога несъзнателно или пък се автоцензурират, или пък наистина споделят мирогледа на предишното управление. Но това е резултат от дългогодишния натиск над медиите. Затова сме и на толкова срамно място по свобода на словото.

Другото интересно е, че фалшивите новини по отношение на машините за гласуване, които генерираха разни съмнителни сайтове, се покриваха с това, което бившият премиер казваше за машините – че се чупят лесно, че ще ги „пипат“, че са собственост на някакви чужди сили, които ги управляват отвън.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53