Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

„Мария ди Роан“, опера в 3 действия от Гаетано Доницети

Либрето: Салваторе Камарано.
Първо изпълнение: 5 юни 1843 г. в Кертнертор театър, Виена.

Действащи лица:
• Рикардо, граф дьо Шале – тенор;
• Енрико, Херцог ди Шеврьоз – баритон;
• Мария, графиня ди Роан – сопрано;
• Армандо ди Гонди – тенор;
• Фиеско – бас.


За операта
„Мария ди Роан“ е 64-тата опера на Доницети и една от най-зрелите творби на композитора, чиято премиера се е състояла на 5 юни 1843 в Кертнертор театър във Виена. Първоначалният план на Доницети да напише подобна творба датира от преди това, когато възлага на известния либретист Салваторе Камарано да напише текст за опера по една театрална пиеса върху същия сюжет. В крайна сметка Камарано написва текст за опера, който бива използван за опера не от Доницети, който междувременно е загубил интерес към тази тема, а от Джузепе Лило, чиято опера със заглавие „Граф де Шале“ нямала никакъв успех.
След 1840 Доницети се заема отново със сюжета и композира „Мария ди Роан“, която е посрещната благосклонно от виенската критика. След това операта е представена във всички прочути театри в Европа, преди да бъде, както изобщо и самото белканто – изместена от „модерните” опери, като тези на Верди, Гуно и Вагнер. Едва в края на ХХ век е преоткрита и многократно поставяна на сцена.

История
Действието на операта следва фабулата за живота на Мария де Роан, която оставайки вдовица на 21 години, през 1622 се омъжва за Клод де Лорен, херцог де Шеврьоз, който пък изиграва важна, понякога решителна роля в заговорите около двора на Луи ХIII. Интригите най-вече са целели свалянето на могъщия кардинал Ришельо – не успели, макар че в заговора ангажирали и граф де Шале, довереник на краля. Въпреки това Мария продължавала да има свое влияние в двореца и да участва в други конспирации срещу Кардинала, чийто абсолютистки режим заплашвал придворните с разорение. Прочута красавица, тя е имала многобройни любовни афери.

Първо действие
Париж по времето на крал Луи ХIII. В предверието на двореца Мария ди Роан изпитва страх за съдбата на съпруга си херцог де Шеврьоз, който е осъден на смърт от кардинал Ришельо заради участие в дуел (дуелите по онова време са били най-строго забранени). Тя ангажира своя някогашен любовник граф Шале, който все още я ухажва, да измоли помилването на съпруга ѝ, и той успява. В същото време Армандо ди Гонди, млад кавалер, се подиграва с любовните афери на Мария – обида на която Шале отговаря, предизвиквайки го на дуел. Съпругът на Мария – Шеврьоз е помилван от краля и за да се реваншира, се поставя в услуга на Шале за предстоящия дуел. От своя страна Мария отново е обзета от силни чувства към някогашния си любовник Шале.

Второ действие
В своя замък, Шале очаква часа на дуела. Той пише прощално писмо на Мария в случай, че бъде убит, и го поверява на своя слуга. Влиза Мария и го предупреждава, че един дуел би бил идеален случай за Ришельо да смаже Шале. Влиза Шеврьоз и Мария се скрива, за да не узнае за връзката ѝ с Шале. След уточняване на последните подробности Шеврьоз тръгва към мястото на дуела, през което време Мария отчаяно моли Шале да не отива на този дуел. Макар че опитът ѝ да го разубеди е неуспешен, тя и Шале междувременно научават, че Шеврьоз се е предложил за противник на мястото на Шале, поради това че той закъснява за дуела.

Трето действие
Дуелът приключва и Шеврьоз се прибира с лека рана в ръката. Мария и Шале го пресрещат пред неговия дворец, докато в същото време войниците на Ришельо търсят вече графа, за да го предадат на трибунала. Шеврьоз ги кани да заповядат, все още не подозиращ нищо, и дори окуражава Шале да бяга, което той и прави. Бягайки, успява да прошепне на Мария, че ще дойде да я вземе след час, за да умрат заедно, ако тя не успее да се измъкне. Миг след това един от войниците на Кардинала влиза и показва на херцог де Шеврьоз прощалното писмо на Шале до Мария, което е намерил в двореца му, докато го е преследвал. Чак тогава Шеврьоз разкрива любовната афера на граф Шале с жена му. Обзет от ревност, той разпитва Мария, която без заобикалки признава всичко. След час Шале се появява, за да бъде предизвикан на дуел от Шеврьоз. Двубоят между двамата се разиграва извън сцената и завършва с 2 изстрела. Влиза Шеврьоз и обявява на войниците, че Шале се е самоубил. След което той отправя тежки упреци към Мария и я обвинява, че е провалила всички със своето разпуснато поведение. Мария коленичи и дава израз на цялото си отчаяние.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05