Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сряда, 21 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Дядо Йорго гледа“, разказ от Михаил Вешим

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал – камерни ансамбли
Заключителен концерт от фестивала „Пау Казалс“ в Каталуня, от 23 юли 2019 г. С участието на ансамбъл „Тейлър консорт“ с диригент Джъстин Тейлър и солистка Елена Копонс, сопран. В програмата: музика от Йохан Себастиан Бах.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Песни от Ирландия

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Илия Луков, Станчо Димитров, Иван Варимезов, Калинка Згурова, Иван Георгиев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Сърдитият татко Нептун“ от Доналд Бисет

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Жестокият цар“ от Николай Райнов

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: От мисията на Аполо 11 до днес: една малка крачка за човека или един голям скок за човечеството, както и за членството на България в Европейската космическа агенция – вече част от политическа програма, разбунила духовете – коментар на проф. Лъчезар Филипов, дългогодишен учен в Института за космически изследвания при БАН.
• Конференцията за бъдещето на Европа и отговорът на предизвикателствата за целостта и ролята на ЕС – анализ на европеиста д-р Вихър Георгиев.
• Броени минути преди старта на 46-то Народно събрание и полагането на клетва от народните представители – ще има ли подкрепа за правителство и от кого зависи решението на уравнението – коментар на политолога Христо Панчугов.
• Истории в ефира: Историята на Ромео и Жулиета по Шекспир и защо Сараево не иска паметник на Бошко и Адмира – за любовта, която побеждава войната на фамилии, нации, религия, цвят на кожата, различни мнения и статус. Какво е новото нормално днес на Балканите? – с балканиста Райна Асенова.
• Минути на редактора: За миналото и колективната памет: защо е важно да разказваме и припомняме историите на потопени села в България заради изграждането на язовири – разговор със Стела и Ралица Каменови от „Изгубени под водата“.

от 10.05 до 11.00 часа
Лятна Академия Комика

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
Съвременен качествен български рок в три нови албума:
• Николо Коцев – китарист и композитор, познат от работата си с Brazen Abbot, Robin Gibb, автор на Nostradamus the rock opera, представя новия албум на Кикимора „Dirty Nails”, който бележи 10 години от основаването на групата;
• След повече от 20 г. съществуване, пловдивската рок-група Габана (Gabana)е готова с третия си албум „Пулс“;
• Даниел Елисеев-Мариновски - музикант, композитор и продуцент, ни запознава с втория албум „Lost Humanity“ на сформираната от него българска прогресив рок формация
Daniel Eliseev Project (D.E.P.).

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Филмът на Юлия Бобкова „Станиславки. Страст за живот“ с премиера в Дома на киното, в рамките на Световен театър в София – разговор със селекционера Асен Терзиев, част от фондация „Виафест“, която организира платформата за представяне на международни театрални и танцови продукции.
• Любомир Николов представя дебютния си роман „Крайни мерки“.
• „Гръцко синьо“ – не съвсем пътеводителят на Анита Димитрова – разговор с авторката.
• „Една отложена изложба 60 ± 1“ на творческия тандем Маргарита Иванова и Спас Киричев в Съюза на българските художници.
• Историческият музей в Русе и румънският музей „Теохари Антонеску“ представят дигиталната игра „Огледало на историята“, която включва и образа на Васил Левски.
• Новите картини в колекцията на Кралската галерия „Маурицхойс“ – малкият художествен музей в Хага, за който разказва кореспондентката Даниела Горчева.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Руският валс – запис от концерта на СО на БНР с диригент Марк Кадин

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Жежкият юли е сред най-жежките и в политическо отношение месеци, особено ако приемем Френската революция през 1789-1799 г. за най-горещото събитие в цялата нова история на планетата. Не само пада Бастилията, но и се коват събитията, при които по-късно падат много глави, вкл. главата на монархията.
Но какво е това нещо революцията – заговор на шайка превратаджии, или велико събитие, определящо съдбата на народи и държави за столетия напред? Кога кипва водата в котела на човешкото общество, защо изобщо кипва? Защо при превземането на огромното здание на Бастилията в него „опасен“ политически затворник се оказва единствено... маркиз дьо Сад? Каква е масонската следа в политическия катаклизъм на революцията – и на революциите, ако има такава следа?
Разговор за тези важни неща с историка професор Искра Баева, с д-р Любомир Кръстов, главен асистент в СУ, с политолога и журналиста Румен Дечев.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Сряда – пазарен ден. Тържища и пазари по българските земи
Действащи лица на сцената на пазара
Те успяват да балансират между натиска на една изостанала държава, корумпирани чиновници и безчинстващи разбойници. Изминават хиляди километри, достигайки до екзотичните пазари на Изтока и модерните тържища на Западна Европа. Откриват търговски кантори в големите световни градове и понасят всички несгоди на дългото отсъствие от дома, замръкването под открито небе и нежеланите срещи. Българските търговци от Възрожденската епоха успяват да се утвърдят и да натрупат състояние, регулирайки обмена на стоки на територията на Османската империя и активно включвайки се в международния пазар. Кърджиите са дребни пътуващи търговци, които разнасят стоките си и до най-отдалечените села, на градските чаршии са дюкяните на занаятчиите и местните търговци, едрите търговци действат с размах, неотстъпващ на партньорите има от развитите европейски страни. За тези дейни, смели и предприемчиви българи разказват доц. Лиляна Велева от УНСС, Елена Желязкова, екскурзоводка от Копривщица, д-р Светла Атанасова, уредничка в Регионалния исторически музей – Велико Търново, Даниела Цонева, уредничка в Габровския исторически музей, доц. Цветолюб Нушев и гл. ас. Руслан Иванов от Българския исторически архив на Националната библиотека.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
225 години от смъртта на Робърт Бърнс
Музикално-поетична композиция.
Авторски текст – Боряна Георгиева.
Изпълнение на стихове от Бърнс – Атанас Атанасов.
Музикално оформление – Албена Велева.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Съвместни уърлд- и етнозаписи на африкански музиканти с европейци и американци. Дестинациите са Конго, Бенин, Сенегал, Мали, Гвинея, Того, Гамбия и Нигерия, а сред колоритните изпълнители – „Вуду Гейм“, Анжелик Киджо с Питър Гейбриъл, рапърът Балоджи с белгийски музиканти, „Афро Селт Саунд Систем“, „Ибибио Саунд Машийн“ с вокал талантливата нигерийка Ено Уилямс , ансамбълът „Хелзинки-Котону“, екзотичното „Трио да Кали“ с квартет „Кронос“, Секу Куяте и китаристът Джо Дрискол, Жулде Камара с Джъстин Адамс и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
Избрано от изминалия сезон
• „Когато се затваря една врата, се отваря друга“ – украинската челистка Олга Жукова, известна с изпълненията си на съвременна музика, за новото си „пандемично“ амплоа на вокалистка с виолончело в ръце.
• „Старинна музика по най-нов начин“ – финландската певица Мия Симанайнен за най-новия албум на нейния квартет „Аятон“ с Кари Иконен на муг-синтезатор, Хенрик Сандос на бандонеон и Микко Перкола на виола да гамба.
• Памет за Чик Кърия: „Той беше обединяваща фигура и освежаващо присъствие. Неговата музика е съчетание на простота и комплексност в същността на нещата, което е забележително качество за всеки голям композитор.“ – Боян Воденичаров за един от малкото музиканти, без които съвременната музика нямаше да бъде същата.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Шести Международен филмов фестивал в Бургас – разговори от подвижното ни студио с Дебен ван Дам, белгийски режисьор на късометражни филми, и с Олга Дачева – българската копродуцентка на швейцарския филм „Страст между бунт и примирение“.
Още от бургаската арт-сцена: откриване на второто издание на Националния форум за геометрична абстракция „Отвъд хоризонта“ в галерия „Ателие“ на НХА (филиал Бургас). Гост: Виктор Влаеску.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Изпълнения на елитни хорови състави и вокални групи от Азия:  Детски хор на Хонг Конг с диригент Кати Фок; Хор на Радиото и Телевизията на Вътрешна Монголия от Китай с диригент У Рен Сан На; Инчон Сити Корал от Южна Корея, ръководен от проф. Хак Уон Юн; Женски хор Brilliant Harmony с диригент Ко Матсушита и Певците на Университета Санто Томас, Филипините с диригент: Фидел Галаланг младши.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 30 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Къщата при последния фенер“, разказ от Светослав Минков – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Едно дете на визуалната епоха, младият фотограф Ивайло Петров, ще бъде гост в последното издание на „Свободни съчинения“ за сезона. Как се развива собствен стил в..

публикувано на 29.07.21 в 16:05

Четвъртък, 29 юли

„ Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Къщата при последния фенер“, разказ от Светослав Минков – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада Предаването представя зрелия успял човек, с неговите спомени и преживелици, с духа на патриархалното семейство, с любовта към джаза и поезията. „Не можеш да промениш..

публикувано на 28.07.21 в 16:38

Сряда, 28 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Човекът в нощта“, разказ от Светослав Минков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес Посрещаме нощта със специално предаване, посветено на един от рицарите на българския рок – Георги Минчев, който преди 20 години ни напусна и отлетя в един друг по-красив свят. Ще се..

публикувано на 27.07.21 в 16:06

Вторник, 27 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Малвина“, разказ от Светослав Минков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека От хардкора и музиката за деца до диригентската школа на Лорънс Д. Буч Морис, от фрий джаза до Милчо Левиев и от Грьонингенската консерватория до организацията на елитни събития на..

публикувано на 26.07.21 в 15:46

Понеделник, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Синята хризантема“, разказ от Светослав Минков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Мартин Младенов. Мартин е изследовател на паметта и времето, но не от гледната точка на научния кабинет. Мартин снима своето време още от..

публикувано на 25.07.21 в 09:15