Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на потопените села в България

Потопената църква
Снимка: Фейсбук група язовир "Жребчево"

Мнозина навярно са чували за потопената църква в язовир "Жребчево", която стана декор на музикални видеоклипове и украси кориците на много книги и списания. Тя е част от бившето едноименно село, което е напълно потопено под вода през 1965 г. при изграждането на язовира.

Оказва се, че и много други български села имат подобна съдба. В периода от 50-те до края на 80-те години на миналия век в цялата страна има интензивен строеж на язовири, като при изграждането на част от тях се наложило много села да бъдат потопени, а семействата – изселени. Така редица населени места са заличени, а много хора се превръщат в бежанци в собствената си страна.

По следите на тези села се впускат Стела и Ралица Каменови. Те са две сестри, които решават да се изгубят под водата, но не за да събират перли, корали и други подводни богатства, а за да търсят останките от потопените села на България. Причината да започнат да се занимават с това е лична. Техният дядо Станко Тодоров е роден и живял в с. Живовци – едно от погубените села за построяването на язовир "Огоста". В неговия личен архив са съхранени снимки, които дават началото на „Изгубени под водата“ – дигитална изложба, която разказва малко известни истории за изчезнали български села.

Язовир „Огоста“ например е вторият по обем и четвъртият по площ в страната. Намира се в Северозападна България и се строи в продължение на 20 години. Заради изграждането му под вода остават селата Живовци и Калиманица, а жителите им са изселени в градовете Монтана (тогава Михайловград) и Берковица. Живовци е изцяло потопено под вода, но не и Калиманица. Поради грешни изчисления второто село не е потопено, но въпреки това е разрушено. От него днес е останала една църква, която всъщност е недостроена. В разказа си „Църковно настоятелство“ Йордан Радичков пише именно за строежа на тази църква. През деня майсторите издигали стените, но на следващия ден нямало нищо. И така ден след ден. Оказало се, че през нощта задирате сами махали тухлите, защото в този период било много трудно да се намира работа.

По следите на такива истории вървят Стела и Ралица, а това, което ги тласка напред, е идеята, че трябва да знаеш кой си и какви са корените ти. Само така ще можеш да вървиш напред и да взимаш адекватно решенията си.

Проектът на Стела и Ралица е финансиран от Национален фонд „Култура“ и е отворен за участие за всеки, който пожелае. Който е чул подобна история или има снимки, може да им пише в социалната мрежа Инстаграм или на имейл podvodata@gmail.com.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Фейсбук група язовир "Жребчево"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40