Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 22 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Китайски ресторант“, разказ от Михаил Вешим

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощта е млада
Представяне на панорама на мереното слово и метафоричното изкуство. „Дозата прави лекарството” е принцип във фармацията, но се оказва и термин от друго измерение. Как пандемията вдъхнови творците да променят гледната точка към Ковид 19? – разказ на Силвия Николова от сайта „Клиника бг” и куратора Милена Едвиг. Колко свободно е съвременното поетично общество, гостува Полина Видев, поетеса, свързана с много общочовешки каузи.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Концертният албум „Live at the Royal Albert Hall“ на кръга от музиканти „Snarky Puppy“ – 1 част.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Турска музика

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Бойка Присадова, Трио „Зорница“, Милан Завков, Бояна Топалова, Цонка Димитрова и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Малкото динозавърче“, автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Младата присмехулница“ от Николай Райнов

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Ден преди официалното закриване на шестото издание на Бургаския международен филмов фестивал – обобщение.
• На гости в едно от трите най-енергийни места в България – село Гела. Какви са легендите и защо мястото е притегателен център за туристи – среща с потомствения жител Александър Стоянов, учител.
• Какви са условията на труд в Европа и какво представлява проучването, което се провежда на всеки пет години, и обхваща различни аспекти на професионалния живот, работно време, организация на работата, баланс между професионалния, и личния живот и свързани с работата здравословни проблеми. Как въз основа на това проучване, организирано от фондация „Еврофонд“ се прилагат законови изменения в европейското законодателство, свързани с условията на труд в Европа – събеседник: Евгени Василев, социолог, мениджър проекти във фондация ИПСОС.
• Как младежката медия We Matter насърчава учениците да изразяват мнение и да споделят творчеството си – интервю с Елвира Димитрова, основател на онлайн медията We Matter.
• Истории в ефира: По пътя към скалните светилища и човешки образи, които тихо ни наблюдават отвисоко. Историята и страстта на Румен Зиновиев, откривател на скални образи.
• Минути на редактора: С покачването на температурите у всекиго нараства желанието за нещо разхлаждащо. Какво да очакваме от Сладоледения фестивал в Бургас – разговор с Катя Делчилова от Младежкия културен център.

от 10.05 до 11.00 часа
Лятна Академия Комика
Вицомания

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Избрани песни от албумите на бразилската певица Иви Мендес, наречена още Бразилската Шаде и Кралицата на Smooth Jazz-a.
Ще звучи както със собствени композиции, така и с популярни мелодии на Бърт Бакарак, Питър Сетера, Том Жобим и Дани Уитън.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Корени“ – романът на художника и професор в Университета за изкуство в Чикаго, Илинойс Василен Васевски с представяне в Литературен клуб „Перото“ на НДК. Интервю с автора.
• „Шекспиров театрален фестивал – Паталеница“. Разговор с Инна Церовска ръководител на школа „Петровден“ за 22-то издание на фестивала.
• „Международен семинар по танцова композиция и импровизация“ в ДНК пространство на НДК. Интервю със Зорница Стоянова, водещ на събитието.
• „Кристо – изкуство и корени“ – изложба в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ в град Поморие в рамките на специалната лятна културна програма „Море от вино“. Разговор с Милчо Талев, директор на Градска художествена галерия.
• „Риголето“ – операта на Джузепе Верди с премиера в Държавна опера Варна. Разговор със Сребрина Соколова, режисьор на спектакъла и с Тодор Тодоров, мапинг специалист.
• „Варна, музиката и морето“ – концерт, посветен на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град на открита сцена ВСУ „Черноризец Храбър. Разговор с Гео Чобанов – оперен певец и организатор на концерта.
• „Парти енималс“ – изложба фотография на Илиана Кънчева в галерия ДЕПО в София. Разговор с авторката.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Представяне на легендарния британски диригент сър Джон Барбироли (1899-1970) със записи на творби от Едуард Елгар, Рейлф Воън Уилямс, Густав Малер, Джакомо Пучини и Жан Сибелиус.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Как се преподава математика на деца, избягали от математиката и колко е важно да се разбира математическия език? Разговор с Лъчезар Томов, учител по информатика и математика в ЧОУ „Томас Едисън“ и в Класическата гимназия, редактор, съавтор и ръководител на сборниците с есета „История на математиката“ и „Красотата на математиката“ на ученици от НГДЕК.
• Как се „преподава“ любов към химията като учебен предмет? – разговор с ученици от СМГ и техния учител Наско Стаменов.
• Зелени минути: Какво ни казват последните температурни рекорди за степента на затопляне на климата - разговор с климатолога Симеон Матев.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Прочути вокални цикли: Лудвиг ван Бетовен – опус 48 и опус 98 „На далечната любима“
Бетовен създава цикъла си опус 48, в 1801/2 г. върху текстове на Кристиан Гелерт – това предизвиква изненадата на музикалния печат: авторът със своята религиозна поезия отдавна е излязъл от мода. Бетовен обаче има своите дълбоко лични причини да прибегне до тази поезия: това е депресията, резултат от прогресивното оглушаване. За него обръщането към поетичното религиозно слово има ефекта на духовна утеха, на смирение, на издигане над страданието.
Вокалният цикъл „На далечната любима“, опус 98, сякаш е от друга епоха: Бетовен е излязъл от героичния си период, обърнал се е към романтичното слово, облечено в  прозрачна класическа форма и фактура. Това е посвещение на въображаема, неосъществена любов; поредица от красиви видения. Отделните песни се преливат без прекъсване една в друга, това запазва емоционалната им цялост.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Какво представлява политическият комикс и каква е неговата образователна функция – разговор със създателите на предстоящия да се появи през септември нов политически комикс, наречен „На конци. 1968. Една действителна история“, който разказва историята на трима български студенти, протестирали през 1968 против инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия.
Събеседници: Веселин Праматаров – автор, и д-р Антон Стайков – консултант на комикса и зам.-председател на СБХ.
• „Моята тема“ – изложба на открито със статии и карикатури, разобличава фалшиви новини за Covid 19. Разговор с организаторите на проекта „Хроники на инфодемията“.
• Съвременният български плакат – част от градската култура или живот в изложбените зали – разговор с проф. Николай Младенов, катедра „Плакат и визуална комуникация“ в НХА.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на семейните формации „Братя Митеви“ и „Димка и Любомир Владимирови“.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
Нови записи, осъществени в Първо студио на БНР
За първи път ще прозвучи студийния вариант на Струнен квартет №9 от Васил Казанджиев в интерпретацията на квартет „Фрош“.
Отделено е място за още българска музика – „Менада“ за глас и контрабас от Юлия Ценова с изпълнител Калина Гудева, както и Три пиеси за 4 флейти от Марин Вълчанов изсвирени от Георги Спасов, Кремена Ачева, Явор Желев и Яна Михайлова.
Две миниатюри из руската романтика реализираха виолистът Николай Николов и пианистът Боян Бъчваров.
Единствената творба от Франц Шуберт за флейта и пиано – „Изсъхнали цветя“ ще чуем в изпълнение на София Василева и Стоян Мартинов.
В селекцията от студийни записи са включени: младия талантлив китарист Георги Димитров, а клавирното дуо „Десислава Щерева / Евгения Симеонова“ ви представяме с премиерния запис за БНР на интеграла „Славянски танци“ за пиано на 4 ръце от Антонин Дворжак, част от който ви предложихме наскоро. В „Метроном“ ще прозвучи непознатата у нас Соната за тромпет и пиано от американския композитор Ерик Иуейзен, която записаха в Първо студио тромпетистът Петър Македонски и Надежда Цанова.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Среща с един съвременен номад, известен в социалните мрежи като Искрен Искрен, за да разкаже за живота и образованието си в Лондон и започналия оттам път, който го отвежда през Бали, Виетнам, Камбожда, Тайланд, Китай, Шри Ланка и Индия, за да стигне отново до родината.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
Концерт на „Дейв Уекъл бенд“ със записи от фестивала „Честърфийлд“ в Сейнт Луис, 2019 година. Втора част и финал. Формацията е в състав: Дейв Уекъл – барабани, Том Кенеди – бас, Джей Оливър – клавишни инструменти, Гари Мийк – саксофони, Бъз Фейтън – китара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20

Неделя, 24 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Всъщност умряло е кучето" от Том Стопард от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 23.03.24 в 08:25