Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Срещи „на живо“ с България, българския език и култура в летния семинар на Софийския университет

Снимка: Ани Петрова

Летните семинари по български език и култура за чужденци на най-старото и авторитетно висше училище у нас се провеждат вече шест десетилетия. След годините на така наречения социализъм, когато държавата щедро подпомага всяка проява, допринасяща за популяризирането на страната и историята ни, разбира се, със съответния идеологически подтекст, традицията продължава, освободена от опеката, но и с много по-малка подкрепа от институциите.

Екип от висококвалифицирани преподаватели се старае да осигури на разнородната аудитория знания и практика според нуждите и интересите на курсистите. Учебните екскурзии и културната програма също са част от заниманията и са особено въздействащи за установяването на връзка между участниците в семинарите и печелят приятели на България. Дългогодишният директор на семинара проф. Панайот Карагьозов наблюдава промяна в профила на курсистите. Все повече са тези, които нямат никакви или почти никакви познания по български език, не са студенти или преподаватели филолози. Увеличава се броят на участниците с различни професии и интереси, които по някаква причина изявяват желание да учат български език.


Сравнително нова тенденция е и включването в групите на българи от традиционните ни общности в Бесарабия, Сърбия и др. В замисъла си семинарът е бил предназначен най-вече за студенти и преподаватели българисти от чужбина, които да усъвършенстват езика и да задълбочат познанията си. Напоследък обаче системата за подбор на участниците, активна страна в който са министерствата на образованието на чужди държави, а не конкретни учебни заведения, допуска и доста случайни кандидати, за сметка на пряко заинтересованите студенти и преподаватели българисти. Това едва ли е от полза за страната ни, която поема издръжката на курсистите. По-добрият вариант са преките договорености между висшите учебни заведения, които биха насочили към семинарите най-добрите и активни студенти и преподаватели.

Предаването „За думите“ гостува в учебната база на семинара. Чуйте разговорите с проф. Панайот Карагьозов и курсистите Фотини Толуди от Гърция, Паула де Алмейда от Португалия, Снежана Никифорцева от Молдова и Ян Моравицки от Полша.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Махараджа в Гуджарат, богато хипи в Гоа

Ако мечтаете за почивка в странство, когато се разминат Ковид-проблемите, поемете към Индия. Но не по традиционния маршрут към Тадж Махал и Джайпур, където на „поклонение” са минали хиляди нашенци. Вашето място е не особено популярният като туристическа дестинация щат Гуджарат. Но там пък ще може да спите в двореца на истински махараджа. При това..

публикувано на 19.09.21 в 10:15

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25
Анна-Мария Етова, учител в ЧСУ „Св. Георги“, София

Обучението – не просто присъствено, а и смислено

В тревоги и притеснения как ще започне учебната година в условията на пандемия като че ли оставихме на заден план разговора за това, какво и как се преподава и учи в средното ни училище. А той е важен не само днес и за нас, но и за бъдещето на децата ни и на държавата, в която бихме искали те да живеят щастливи и реализирани. Дали ще е присъствено..

публикувано на 15.09.21 в 14:37

Еврика! Успешни българи: Свилен Попов

Младеж със завидна свобода в изказа и невероятно пространствено мислене – това е впечатлението, което създава у събеседника си Свилен Попов. Той е носител на една от стипендиите за постижения в овладяването на изчислителната математика и математическото моделиране на името на акад. Благовест Сендов, които фондация „Еврика“ връчи в края на миналата..

публикувано на 13.09.21 в 17:05