Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Събота, 24 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
• Гост: Антон Пиперов от „Fat Bertha“, с когото ще си поговорим за техния нов албум „Brain Games“.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рок след полунощ

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Малин Домозетски, Валери Димчев, Росица Пейчева

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости в село Бориславци, община Маджарово.
От срещите ни с председателя на читалището, уредника на музея в селото и местни жители ще научим за миналото и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, за развитието на селския туризъм, поминъка и младите хора.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Етнографската рубрика „Яйцето на света“ – Ани Маринова  разказва  за  вярванията на келтите и друидите.
• Разходка из залите на авиомузея в Бургас – репортаж
• История на изкуството за деца: разказ за „Палацо Раджионе“ и за езерото Ейм
• Анонс на детските предавания и детския стрийм

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
„Ало, къде си?” – мобилните комуникации промениха не само света на общуването, но и нас самите. В разговора с проф. Мишел Израел ще стане дума за аналоговото минало и дигиталното настояще, за страховете ни от 5G мрежата, за повишения риск от болести, ако сме в близост до предаватели или антенни устройства...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Разговор с младата режисьорка и директор на ДТ „Никола Вапцаров“ Благоевград – Маргарита Мачева. За бъдещето и смисъла на театралното изкуство във времена на пандемия.
• Пътуване по време на пандемия – ще отидем да мистичната държава Мозамбик, а Николина Ангелова ще ни разкаже за своето посещение и интересните впечатления от столицата Мапуто.
• От другата страна: Огнян Димов – Щастието и неговите измерения днес – въпроси с трудни отговори.
• Как посреща пролетта „Дружеството на зетьовете“ от село Черниче, община Симитли. Разговор с Младен Иванов, председател на дружеството, когото любовта е довела в този край чак от Русе.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостуват Бранислава Йович и отец Зоран Мамучевски – родители на 4 деца. Как любовта към България ги задържа вече повече от 20 години в град Велико Търново, какво е чувството да обикаляш света на мотоциклет, как се справят многодетните родители с проблемите на новото време.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Избрано от архива на предаването: запис от гостуването на композитора Любомир Денев през месец март 2020 година (първа част).

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
Препрочитане и второ четене
Разговорът е за забравени книги или такива, които са се изплъзнали от общественото или личното ни читателско внимание. Тоест се обговаря темата за литературата като съхранена памет, но очакваща усилие и внезапно подновено внимание. Обръща се внимание на текстове, към които си струва да се върнем и да ги погледнем с нови очи, защото ситуацията се е променила, „дошло им е времето“, или просто никога не е отминавало. Стефан Иванов и Севда Семер споделят своите виждания за това.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златен кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Зараждането на диксиленда – Ню Орлиънс
Американският Юг и по-конкретно Ню Орлиънс оказва особено голямо влияние в развитието на джаза. Тази част на САЩ е мястото, където афроамериканците търсят сцена за изразяване на своята самобитна култура, емоции и музикални търсения. Първите джазмени свирят по барове и улици със съмнителен произход и клиентела. Надали са предполагали, че изкуството им ще се развие във времето и то много бързо, в нов жанр като джаз музика. В допълнение към музикантите се присъединяват танцовите групи, има и маршови формации, които свирят на погребения (по-късно наречени джаз погребения). Предполагам, че се сещате за филми в които точно на този тип церемонии афроамериканците пеят и свирят танцова музика.

от 15.10 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
Музеите на Словакия
На 29.06.2021 г., в посолството на Словашката република в София се проведе международната конференция „Музеите на Словакия“. По време на проявата беше представен един от емблематичните словашки музеи – замъка-музей „Свети Антон“. Гости на събитието бяха д-р Щефан Енгел, директор на музея „Свети Антон“, и д-р Ингрид Хричовцова, експерт в музея.
Конференцията беше осъществена със съдействието на посолството на Словашката република в София, под Патронажа на Министерството на културата на Република България и с подкрепата на Информационното бюро на Европейския парламент у нас, в рамките на проекта на Фондация за култура „199“ – „Обединена Европа и нейното културно наследство. Европа и световното културно наследство“ – инициатор на събитието. Дейността и колекциите на музея предизвикаха интереса на участниците, не само към поднесената информация, но и към възможностите за реализиране на съвместни проекти.
В това предаване своите впечатления от конференцията и от срещите с представители на българските музеи споделят Н.Пр. г-н Мануел Корчек – извънреден и пълномощен посланик на република Словакия у нас, както и гостите от замъка-музей „Свети Антон“ – д-р Щефан Енгел и д-р Ингрид Хричовцова. За превода от словашки на български език помагаше г-жа Татяна Вайсова – от посолството на Словашката република в София.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• Пиjaн Славеj каца в подножието на Пирин: македонците „Фолтин“ и Теодора Енаке-Айша от Румъния с Теодосий Спасов сред акцентите в тазгодишното издание на джаз фестивала в Банско (7 до 14 август).
• Още в плейлиста: група „Везни“ и Rakija от сърбите S.A.R.S.   

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Пожелахте да чуете: епизод 392, който среща своята публика с проф. Дамян Попхристов.
Проф. Попхристов е сред малцината българи, които десетилетия наред са преподавали театрално изкуство в САЩ. Нещо повече, той е единственият българин, поставил пиеса на Бродуей. Невероятните пътища на съдбата отвеждат Дамян Попхристов в Нюйоркския университет, където той първо учи студентите на актьорско майсторство, а после създава и авторска театрална школа.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Трева ще поникне от болката“ от Ивайла Александрова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Зелени истории: Защитена местност „Никополско плато“ и какво я прави толкова специална? На територията на Никополското плато са установени 92 гнездящи вида птици, от които 16 са включени в Червената книга на България. Интервю със Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците.
• Маршрути: Истории от Кушла – за селото, което се намира на метри от граничната бразда, и за мумиото, онази лечебна пръст, която продължава да привлича хора от цялата страна в златоградското село Кушла. Репортаж.
• Истории на ръба: За светлината в тъмното – фотографът и оператор Красимир Андонов разказва за новия си проект, който свързва в едно пещерите и фотографията. От няколко години той създава серия от фотографии на луминесценция на пещерни образувания.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Легендарни записи на тенора Джузепе Ди Стефано по повод 100 години от рождението му.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 21 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Виолета Воева Участват: Силвия Лулчева, Васил Бинев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Голямата история и личната история в съвременното документално кино – разговори с режисьорите Виталий Мански и Раду Чорничук, гости на есенното издание на..

публикувано на 20.09.21 в 14:08

Понеделник, 20 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Владимир Левчев Участват: Силвия Лулчева, Васил Бинев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт от Международния клавирен фестивал в Ла Рок д’Антерон - Франция, от 8 август 2020 г...

публикувано на 19.09.21 в 10:25

Неделя, 19 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Куклен дом“ от Хенрик Ибсен от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Костадин Варимезов, Александра Димитрова, Гинка Иванова, Мишо..

публикувано на 18.09.21 в 08:20

Събота, 18 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Гост: Графити артистът Насимо в откровен разговор за музиката в живота му извън света на рисуването и глобалните проекти. За специфичния му нов стил в уличните графити, наречен FineGraffArt. Стил, който превръща смятаните за вандализъм графити в изкуство изпълнено с..

публикувано на 17.09.21 в 17:11

Петък, 17 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Живка Балтаджиева от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Мит ли е успехът на начинаещия? В лицата на трима млади артисти ще търсим вярата , надеждата и любовта – уличният художник Ганчо Ганчев, актрисата и режисьор Ева Данаилова и поетесата Теа..

публикувано на 16.09.21 в 14:53