Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът за иновативно изкуство „180°“ среща в София международни артисти от съвременната сцена

Визия: Кирил Пейчев
Снимка: goethe.de

Един от авторитетните фестивали в културния календар на София е фестивалът за експериментално изкуство „180°“. И осмото издание тази година е с интересна и амбициозна програма, в която международни артисти отново ще взаимодействат, експериментират и ще покажат пред българска публика резултата от съвместната си работа. В седмицата от 24 до 30 юли някои от най-актуалните имена в съвременната експериментална музика, танц, театър и визуални изкуства ще творят заедно и ще представят пред публика своите реализирани идеи. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Столична община, както и благодарение на Гьоте-институт България, Про Хелвеция и Полския институт в София.

Стартът на фестивала-лаборатория ще бъде на 24 юли в 20.00 ч., когато Гьоте-институт България ще бъде домакин на откриването на осмото издание. Тогава на публиката ще бъдат представени участниците във фестивала, а зрителите ще бъдат изненадани със специален експеримент.

ZOOM – темата на „180°“ за 2021. Както винаги досега, организаторите не задават предварителни условия към участниците, а им предоставят пълна свобода да развиват творческите си идеи. Основна мисия на фестивала е да провокира интереса към новото и експериментално изкуство у местната публика и да създаде платформа за изява на младите творци.


Сред артистите в осмото издание присъстват имена като пианистката Инес Симеонова, танцьорката от Полша Кашя Кижор, германската ѝ колежка Лена Флайг, композиторът от Швейцария Сирил Лим, швейцарският актьор Валентин Шрьотелер, дуото визуални артисти от България Zero One. Включват се още сценографката Ива Иванова, звуковата дизайнерка и геоложка Лаура Ендрес (Швейцария), американският виолончелист Нейтън Уотс. Обединени в три артистични колектива, ще се впуснат в експерименти, вдъхновени от темата на фестивала. Към тях се присъединяват и талантливи студенти от НХА и от една от най-престижните академии в света на съвременната класическа музика, немската Международна академия на Ensemble Modern (IEMA). Творческите търсения ще се случат на четири локации в столицата, които ще се трансформират в сцени без предварително зададени правила и ограничения – Гьоте-институт, „Фабрика 126“, Студентски дом и BOBBINA.

За поредна година ще се проведе и вече утвърденият конкурс за късометражен ням филм, който провокира любители и професионални режисьори да заснемат видео без звук с дължина до една минута. Темата тази година също е ZOOM, а саундтракът към трите най-добри филма ще бъде създаден с жива импровизация от музикантите на фестивала. Срокът за участие е 23 юли, а най-харесваният филм освен музикално оформление ще получи и парична награда.

Нов акцент в програмата тази година е In-Situ:Friction, образователен колаборационен проект между 180° и Международната академия на Ансамбъл Модерн, фокусирана върху съвременната музика. Проектът позволява на български и немски студенти да изследват различните културни ценности на градовете София и Франкфурт на Майн, като ги вдъхновява да създадат нови иновативни формати и културни проекти и да срещнат многобройните лица на двата града.

Осмото издание на Фестивала за иновативно изкуство „180°“ ще приключи на 30 юли във „Фабрика 126“ от 19.30 часа с провокация и възможност публиката да се превърне в изпълнител.

Александър Хаджиев е фаготист и експериментален музикант. Завършва престижното за инструмента си училище Folkwang University of Arts в Есен и магистратура за инструментална съвременна музика във Франкфурт на Майн, както и академията на един от най-известните камерни състави за съвременна класическа музика Еnsemble Modern, в чиито проекти все още участва. Работил е със световни композитори, фаготисти, диригенти и оркестри на сцени във Франция, Германия, Шанхай, Хонконг. Лауреат е на множество стипендии и конкурси и от 2013 г. преподава. Заедно с младата виолистка Елица Богданова, която работи с Лондонския симфоничен оркестър, и с подкрепата на организация „Модо“ Александър Хаджиев създава фестивала „180°“, който вече осма поредна година пренася класическата музика в нови градски пространства и я примесва с други изкуства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05