Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Саша Безуханова или да си филантроп в ХХI век

Саша Безуханова
Снимка: личен профил

Саша Безуханова е международно признат мениджър, ангел-инвеститор и филантроп с 20-годишна успешна управленска кариера в НР и значим принос в общественото развитие на България.

Дългият списък от нейните бизнес постижения и инициативи в полза на социалния просперитет през годините включва позициониране на България като ИКТ център с глобална значимост, насърчаване на предприемаческата култура и утвърждаване ролята жените в бизнеса в България и на европейско ниво.

През 2013 г. тя напуска своята бизнес кариера и се посвещава на каузата за позитивна обществена промяна и устойчиво развитие в България чрез иновации, образование, активно лидерство и споделени ценности, основавайки платформата за иновативно развитие MOVE.BG.

Те е инициатор на EDIT.BG – обединение за дигитално развитие на България, The ChangeMakers – мултидисциплинарна общност на новатори в бизнеса, изкуството и екологията и основател на Entrepregirl Award – годишен конкурс за момичета предприемачи. Саша е председател на бордовете на Българския център на жените в технологиите (Bulgarian Center of Women in Technologies) и WWF за Централна и източна Европа (WWF CEE), член на инвестиционния комитет в Европейския иновационен съвет (EIC) и съветник в GreenTech Allience. Също така тя е ментор и ангел-инвеститор на редица технологични стартиращи компании.

Тя е обявена за Дигитална жена на Европа за 2013 и е сред Топ 100 лидери-новатори на Нова Европа в класацията New Europe 100 зa 2015.

Саша Безуханова е главен герой в “Нашият ден“.

"Когато през 2013 г. българите излязоха на улицата за справедлив живот, това беше първият акт на колективно пробуждане в съвременния свят. Имаше едно осъзнаване, че престъпници управляваха България.

Тогава си казах, че ако всички хора, които имат опита, капацитета и градят морална рамка, напуснат България и работят за просперитета на други държави, тогава няма защо да се чудим, че сме там, където сме. 

Реших да дам пример за това какво означава да си филантроп в ХХI век. Напуснах моята бизнес кариера – взе това решение в един самолет от Джакарта към Франкфурт. Имах 11 часа време да мисля как конкретно бих могла аз лично да допринеса. Тогава слязох от този самолет с решението да създам една организация, която е отворена платформа и ще бъде модел за това какво се случва в света в този момент. Защото ние живеем на платформи. 

Реших да създам платформата MOVE.BG. и заедно с новаторите в различни области градивно да репликираме утвърдените и вече остаряващи механизми."

Чуйте Саша Безуханова в звуковия файл.

Снимка: личен архив
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието. "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране..

публикувано на 24.09.21 в 11:59

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици? Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов , координатор на Център за безопасен интернет...

публикувано на 24.09.21 в 11:53
Асен Василев и Кирил Петков

Общите консултации на ДБ, ИБНИ и ПП са положителната новина на седмицата

“Това, което можем да отчетем като положителен факт, е, че ДБ, ИБНИ и ПП все пак ще проведат консултациите следващата седмица относно общата им програма и приоритети , които ще реализират евентуално в управлението в бъдещия парламент“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Калоян Велчев и допълни: “Това показва малко..

обновено на 24.09.21 в 11:46

Антон Иванов: Очаквам запазване на цените на ел. енергията през зимата

Каква е ситуацията на свободния пазар на елекроенергия у нас, докъде ще стигне увеличаването на цената на тока? Във вчерашния ден служители на Национална агенция държавна сигурност са изискали информация от Комисията за енергийно и водно регулиране и от Българската независима енергийна борса. Най-вероятно става дума за документи, свързани..

обновено на 24.09.21 в 10:23