Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 28 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Човекът в нощта“, разказ от Светослав Минков

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
Посрещаме нощта със специално предаване, посветено на един от рицарите на българския рок – Георги Минчев, който преди 20 години ни напусна и отлетя в един друг по-красив свят. Ще се върнем към едни от емблематичните му музикални постижения, към едни от най-красивите и най-трудни моменти, белязали личния му и професионален път, при това разказани от самия него. Ще прозвучат записи с гласа на Георги Минчев от златния фонд на БНР, както и много негови песни. По телефона ще включим китариста на ФСБ и на много други обичани наши формации Иван Лечев, който ще разкаже за сътрудничеството си с Георги Минчев в периода, когато двамата свирят заедно в супергрупата „Стари муцуни“.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал – камерни ансамбли
Концерт от Международния фестивал за старинна музика в Утрехт, Нидерландия, от 27 август 2019 г. С участието на Ан Халенберг (мецосопран) и ансамбъл Стиле Галанте с диригент Стефано Арези. В програмата: творби от репертоара на легендарния Фаринели с автори: Джеминиано Джакомели, Никола Порпора, Джовани Батиста Меле, Джовани Антонио Глай, Карло Броски, Паоло Роли.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е традиционна музика, както и уърлд по старинни и съвременни теми от Германия. Сред изпълнителите – Кнут Кийзеветер, „Ердингер Музикантен“, Томас Фелдер, „Ямс“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Апостол Ташев, Йорданка Илиева, Костадин Гугов, Данка Цветкова, Момчил Чалъков и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Черната мида“, по индианска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Малкият лорд Фаунтлерой“ от Франсис Ходжсън Бърнет – 3 част
(Премиера)

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Почит към творчеството на Ричард Райт – английски музикант и пианист на групата „Пинк Флойд“, роден на този ден – коментар
• В дните, когато целият свят следи спортната олимпиада, ще говорим за успехите на отборите ни в международните олимпиади по математика, физика, биология, и лингвистика. За амбициите и усилията, които стоят зад златните и сребърни медали – разговор с Рада Бонев, координатор на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и някои от победителите.
• Главен герой: Иво Стаменов - Ото – инженерът, който твори малки вълшебства от дърво.
• Минути на редактора: Лятна работа за ученици – предимства и недостатъци. Защо над 60% от учениците имат желание да заменят лятната почивка със сезонна работа? Какви са необходимите документи и глобите за недобросъвестни работодатели?

от 10.05 до 11.00 часа
Лятна Академия Комика
Звезди посред бял ден

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Пет години след първия си самостоятелен албум „Лека нощ“, бас-китаристът на група „Сигнал“ Жоро Янакиев е готов с нов авторски материал;
• Боби Вълчев записа нова песен с Др Ферал – музикална формация от продуцент и композитор Стоян Стоянов-Сторн и композитор и автор на текстове Пол Бестър;
• Продуцентът STANI прави модерен прочит на 80-те години в „Stuck In My Mind“;
• Александър Леков представя осмия си студиен албум „Path Through Dreams“, който басистът записва с колеги съмишленици и приятели, обединени около името Groove Tribe.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „На преден план: Фотографии на литературни преводачи“ – фотоизложба портрети  в „Къща за литература и превод“. Разговор с резидентката на „Къща за литература и превод“, фотографка и преводачка от френски, английски и немски – Аня Капункт.
• „Стихове“ от хуманоидния робот Ай Да с представяне в галерия „Ейдън Мелър“ в Оксфорд. Разговор с доц. Мариана Тодорова – учен и футуролог към БАН.
• „Градски парк на миниатюрите „Мини Габрово““ – експозиция миниатюри  отбелязва 161 години от обявяването на Габрово за град. Разговор с председателя на Народно читалище „Будителите“ Светослав Славчев.
• „Дни на куклите“ – Международен куклен фестивал в Морската градина в Бургас, организиран от Държавен куклен театър Бургас. Разговор с директорката Христина Арсенова.
• „Откат“ - изложба на Пламен Велчев в Градската художествена галерия Пловдив. Разговор с художника.
• „Терапевтът“ – трилър на норвежката психоложка и изследователка Хелене Флуд. Разговор с издателя и литературен критик Пламен Тотев.
• „Димитър Гюдженов (1891-1979)“ – ретроспективна изложба в Градска художествена галерия в Стара Загора, посветена на 130 години от рождението на художника. Разговор с директора на Галерията Марин Добрев.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Албумът на цигуларя Даниел Хоуп наречен „La belle epoque“

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Двете Кореи, видени отвътре
На 27 юли 1953 г. е подписан мирният договор, сложил край на Корейската война. Полуостровът е разделен по 58-ия паралел на две държави – Северна Корея, КНДР, с комунистическо управление и под влиянието на СССР и Китай, и Южна Корея, намираща се под протекцията на САЩ. Това е най-дълго отекващият конфликт от Втората световна и Студената война, все още ненамерил своето разрешение. Междувременно Северна Корея се превръща в полуфеодална тоталитарна държава, завзета от грабливите ръце на семейство Ким, наследниците на Ким Ир Сен, докато южната част на полуострова след поредица от диктатури в момента е просперираща страна, един от азиатските тигри, с демократично управление. Успоредният анализ между двете републики е интересен не само от историческа, но и от политическа, икономическа, социална и културна гледна точка. За да го извършим, прибягваме до експертността и ерудираността на Аврам Агов – професор в университета във Ванкувър, Канада.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Сряда – пазарен ден. Тържища и пазари по българските земи
Търговията и националният подем
Българските търговци от епохата на Възраждането не само са в основата на стопанското възмогване на нацията, но и са инициаторите, спомоществователите и радетелите за всеобщо образование, духовно и национално освобождение. Предприемчивите и далновидни българи показват размах не само в стопанските дела, търгувайки с близки и далечни страни. Материалното замогване и досегът до развитите индустриални общества и идеите за свобода и развитие събуждат у тях желанието и волята за просвещаване, духовна независимост и национално освобождение на съотечествениците им. Те са тези, които решават важните за местната общност дела, даряват средства за построяване и издръжка на училища, болници и църкви, издигат глас срещу гръцкото духовенство, финансират националната революция и нерядко сами се сражават с турските поробители. За това припомнят доц. Цветолюб Нушев от Българския исторически архив на Националната библиотека, доц. Лиляна Велева от УНСС, Светлана Мухова, уредничка в музея на Георги Бенковски в Копривщица, Елена Желязкова, екскурзоводка от Копривщица,  д-р Светла Атанасова, уредничка в Регионалния исторически музей – Велико Търново и Даниела Цонева, уредничка в Габровския исторически музей.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
77 години от гибелта на Антоан дьо Сент Екзюпери.
Музикално-поетична композиция по откъси от „Малкият принц“ и „Земя на хората“.
Авторски текст: Боряна Георгиева.
Музикално оформление: Албена Велева.
Откъсите изпълнява актьорът Христо Чешмеджиев.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Автентичен фолклор и качествен уърлд от величествените Анди. Акцентът е върху мелодии от южната част на планината – Аржентина, Чили и високите плата на Боливия. Сред изпълнителите: формация „Лос Куракас“ (традиционна фестивална музика), етногрупа „Чико Трухильо“, певецът и режисьор Виктор Хара, ансамблите „Илапу“ (от Антофагаста в пустинята Атакама“) и „Килапаюн“, аржентинският проект „Насион Екеко“, „Сакамбая де Боливия“, уърлд съставът „Кяркас“ и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
„Свободата, Санчо...“ – три разговора за свободата и нейните измерения: с композитора Михаил Големинов, с художника Юлиан Табаков и с интелектуалеца, доцент по теория на литературата д-р Димитър Камбуров. Музика от Михаил Големинов, Хенри Пърсел, „Уедър рипорт“ и Алфонсо Х „Мъдри“.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Триото „ХаКо“ (България/Събия/Испания/Румъния) – летен фрий джаз концерт в клуб „Singles“, чиято програма се прави от нашите колеги от Wrong Fest (дебют на „Аларма“ на тяхна територия)

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Звуков спомен от юбилейния концерт на Академичния мъжки хор „Гусла“ с диригент акад. Валентин Бобевски по повод 95-ата годишнина на състава (21 януари 2020 г.)
• Акценти от фестивални събития през 2019 г.: X Международен фестивал на мъжките хорове „Свети Иван Рилски“ в град Дупница и забележителното участие на Синодалния хор на Московската патриаршия с диригент Алексей Пузаков на XVI Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица - Достойно есть“ в Поморие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30