Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 медала за България от олимпиадите на полето на науката

Илияс Номан, Явор Йорданов, Борислав Стоянов, Василена Лазарова и Рада Бонева
Снимка: Мартина Кръстева

В дните, когато целият свят следи Олимпиадата в Япония, се сещаме и за друг вид олимпиади – на научния фронт. Те, за разлика от спортните, се провеждат всяка година. През изминалата седмица се проведоха олимпиадите по математика, физика, биология и лингвистика.

А българските участници спечелиха общо 21 медала – 3 златни, 8 сребърни и 10 бронзови.

Темата коментира в “Нашият ден“ Рада Бонева, координатор на състезателите към Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

Чуйте разговора с Рада Бонева в звуковия файл.

“През изминалата година, макар някои от състезанията да не се проведоха изобщо, не само физически, състезателите успяха да спечелят 53 медала, обикновено печелят между 70 и 90 медала годишно – и то само от най-големите състезания."

Сдружението на състезателите на олимпиадите по природни науки

"Самото сдружение е създадено поради нуждата от посредник между образователната ни система, между ръководителите, които най-често са представители на висшите учебни заведения из цялата страна, но също така и на бизнеса, който оказва много сериозна финансова, медийна и друга подкрепа. В други обстоятелства, различни от тези миналата година, те пътуват по целия свят. Освен това подготовките отнемат няколко месеца, в които е нужно нашето съдействие."

Мотивация на ръководителите

"Някои от тях са били част от най-първите издания на олимпиадите. Като България има щастието да е основател и първоучастник на седем от деветте науки, с които ние се занимаваме.

Мисля, че много голяма гордост е за тях, буквално виждат материализиран труда си и развитието на своите ученици. Тези ръководители са вече след национално ниво. За да стигнат до национално ниво, преди това учениците са изваяни кадри от техните преподаватели в училищата, където и да се намират из страната. Заслугата е обща."

Над 55 хил. лева от инициативата Операция “Жълти стотинки“, които Сдружението използва за подобряване на подготовката на олимпийските отбори

"Средствата не са малко, но ние продължаваме. Имам колега, който се занимава изцяло и изрично с фондонабиране, тъй като в неправителствения сектор това си е сериозно перо.

Защото, ако в някои други организации има спорадични събития, при нас олимпиадите са всяка година и ние се движим по определен календар. Вярвам, че пандемията няма да продължи вечно и скоро ще се върнем към старото нормално. И дори олимпиадите да се провеждат в момента онлайн, подготовката им пак е тук и пак има нужда от финанси. Не само за да се купят самолетни билети или да се плати таксата за участие, защото и онлайн състезанията имат такси участие, но и подготовките, които се провеждат от април до юли."

Колко от подготвените ученици са продължили образованието си в България

"Част от работата ми е да поддържам база данни със състезателите. Не само настоящите, които се въртят, откакто аз съм там, но поддържам контакти с хора, които са се състезавали през 70-те и 80-те години. Много е вълнуващо. Опитвала съм се да го изчисля, но тези статистики постоянно се менят. Факт е, че много от състезателите ни избират да продължат обучението си в чужбина, което е напълно разбираемо, защото, благодарение на тези свои успехи влизат минимум в “Оксфорд“ и “Кеймбридж“.

Тези състезания са тяхната най-първа стълбичка в тяхното кариерно развитие. Много от тях продължават да се занимават с наука и немалък брой наистина се връщат в България. Някои са ръководители на настоящите състезатели, което е страшно вдъхновяващо."

Илияс Номан, Василена Лазарова, Рада Бонева, Явор Йорданов и Борислав Стоянов

Василена Лазарова, която има бронзов медал на Олимпиадата по лингвистика, споделя в “Нашият ден“ за участието си в олимпиадата:

“Първото състезание по лингвистика е едва от 1965 г. в Русия. А първата международна олимпиада всъщност е организирана от България през 2003 г.

Лингвистиката в смисъла, в който ние се занимаваме с нея, не е просто наука за естествените езици, а е по-скоро логическият подход към тях и прилагане на математическото мислене.

Отборите ни са два. Първият е с ръководител Александър Велинов в него са – Атанас Бунтов от Пловдив, Ивайло Димитров и Александър Димитров от Варна и Михаела Колева от Русе.

Вторият отбор с ръководител Росица Русева се състоя от мен, Деяна Шевченко, Дарена Георгиева и Александра Найденова.

Изключително приятно беше, че за подготовката си помагахме много едни на други. През цялото време разчитахме на останалите от отбора.

В момента изяснявам бъдещето си. И се опитвам да намеря начин в него да се включва лингвистика. И да остана в България, така че да се занимавам с млади състезатели."

Чуйте в звуковия файл.

Илияс Номан, който е със сребърен медал от Олимпиадата по математика, споделя в “Нашият ден“ за участието си:

“Ръководителят на отбора Станислав Харизанов от Института по математика и информатика, а зам.-ръководител е Александър Иванов. На първо място е Борислав Кирилов със златен медал, със сребърни медали сме Стефан Хаджистойков, аз и Диян Димитров от СМГ."

Българският отбор в сравнение с другите държави

"Тази година сме на 18-о място от над 100 държави. Мисля, че от последните 10 години това е най-доброто постижение."

Бъдещето

"Още съм ученик, сега завърших десети клас, остават ми още две години и не съм решил какво висше образование ще избера."

Чуйте в звуковия файл.

Борислав Стоянов, който спечели златен медал на Олимпиадата по биология, споделя в “Нашият ден“ за участието си:

“На мен този медал ми носи най-вече точки към моето CV за бъдещо кандидатстване. Това е тежък атестат. На второ място, ми носи лично удовлетворение за усилията, които съм положил през годината, в която съм се готвил. На трето място, това е добър резултат и за България, защото по биология имаме малко медали – около 5 за 30 години.

От малък съм любопитен за това как работи светът около мен и преминах впоследствие през доста природни науки. Биологията обяснява как работят най-сложните системи, биологичните, които са най-непознати за нас до момента.

Отборът ми се състои от мен, Петър Жотев от СМГ, Любослав Стефанов от Първа частна математическа гимназия и Виктор Гилин от НПМГ. Аз и Петър Жотев взехме златни медали, Виктор Гилин – сребърен и Любослав – бронзов."

Бъдещето

"Не мисля, че имам бъдеще в България – за жалост, такава е според мен обстановката. Бих кандидатствал за САЩ."

Чуйте в звуковия файл.

Явор Йорданов, който е с бронзов медал на Олимпиадата по физика и носител на сребърни и бронзови медали по астрономия и астрофизика, споделя за участието си:

“Участията ми в олимпиадите ми дадоха изключително много знания по физика и астрономия, мисля, че с това получих един много хубава поглед над тези науки.

В отбора ни бяха – Александър Проданов от 11 клас в ППМГ – Казанлък, Васил Николов – 12 клас от ПЧМГ, аз – 11 клас НПМГ и Александър Илиев и Виктор Василев, наскоро завършили СМГ."

Как се вижда в бъдеще?

"Това също е доста интересен и сложен въпрос. Мисля със сигурност да уча физика, доста вероятно е да остана да я уча в България, но предстои да го реша. И след това да работя нещо, свързано с физиката."

Снимки: Мартина Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22