Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Иво Стаменов-Ото – инженерът, който твори вълшебства от дърво

Иво Стаменов - Ото
Снимка: Фейсбук профил

Иво Стаменов - Ото е инженерът, който твори малки вълшебства от дърво.  Човек, когото медийните хора дълго време свързвахме със сърцатата му работа като тонрежисьор в радиото.

Иво е работил в театри, занимавал се е с тиймбилдинг, подхващал е и други бизнеси. Докато хобито не усуква живота му около изработването на малки чудеса от дърво. Оттогава той усуква около себе си деца и попораснали деца в ателиетата, които прави.

В началото на годината той направи “Светлината разказва“, една изложба от дървени лампи.


Иво Стаменов-Ото е главен герой в “Нашият ден“.

“Винаги съм се старал да правя нещата, които обичам. Много обичах да работя в театъра още като студент. После, за моя огромна радост, защото имах две мечти – да карам самолет и да работя в радио.

След това с тиймбилдингите беше суперзабавно и смешно. И накрая моята голяма любов – нещата от дърво."


Любовта към дървото

"Винаги съм я имал. Когато се роди Калина, моята дъщеря, започнах да ѝ правя някакви съвсем детски мънички неща. Защото много исках да се научи, че рафтовете от магазините не са най-правилният вариант, че най-лесното решение невинаги е най-доброто. Когато човек сам направи нещо, го цени много повече, та оттам тръгна всичко.

Първото нещо, което направих, беше камион от дърво, който нося с мен навсякъде, където и да пътувам по света.

Хората много харесаха първите неща, които направих, и се роди идеята да започна едни ателиета.

Аз съм последният човек, който ще седне да прави производство и да го носи на рафтовете в магазините."

Иво Стаменов - Ото

Чуйте Иво Стаменов - Ото в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук, личен профил
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН

На 21 октомври има годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН: Какво е значението му (освен голямо) и какво представлява той 13 години след началото. Редакторът Светлана Тодорова-Гергова коментира темата и разговаря с доц. Борислав Павлов от катедра „Атомна физика“ във ФФ на СУ, представител на екипа, който работи..

публикувано на 21.10.21 в 13:36
Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация

Добромир Иванов: Едва под 4% от българите са склонни да имат собствен бизнес

Реформа 11 на служебния вицепремиер Атанас Пеканов с оптимистичното име „Разрастване България“ касае предимно високотехнологичния сектор и индустриите с висока добавена стойност. Ключово е стартъп и скейлъп компаниите в България да се развиват с по-бързи темпове и да остават регистрирани в страната . Стартъпите са стартиращи фирми с..

публикувано на 21.10.21 в 11:35
Лазар Петров

ФНФ и стартиращите предприятия – възможности за подкрепа

Какви са възможностите за финансиране и подкрепа на стартиращи малки и средни предприятия от българския Фонд на фондовете? Фондът на фондовете (ФНФ) е структура за целево разпределение на публични средства чрез специализирана схеми за финансиране, която работи с посредници. Темата коментира в “Нашият ден“ Лазар Петров , директор..

публикувано на 21.10.21 в 11:24

Пътешествието на меда

През 2018 г. двама братя пчелари от Северна България решават да преместят кошерите си, за да осигурят на пчелите си чиста паша. Добромир и Енчо Еневи избират един от най-дивите райони на България – Ивайловградско. Кошерите на Добромир и Енчо Еневи са на самата граница с Гърция сред недокосната природа, където почвите са канелени и освен пчелите жужат и..

публикувано на 21.10.21 в 10:55
Стойне Василев

Стойне Василев: Българинът не обича риска

През последните месеци се наблюдава скок в цените на основните хранителни стоки. Очаква се поскъпване на тока и парното. Цените на имотите също скочиха заради по-голямото търсене. Потребителят е поставен всеки ден пред нови предизвикателства и това се отразява на организирането на семейния ни бюджет. Темата коментира в “Нашият ден“..

публикувано на 21.10.21 в 10:15