Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Иво Стаменов-Ото – инженерът, който твори вълшебства от дърво

Иво Стаменов - Ото
Снимка: Фейсбук профил

Иво Стаменов - Ото е инженерът, който твори малки вълшебства от дърво.  Човек, когото медийните хора дълго време свързвахме със сърцатата му работа като тонрежисьор в радиото.

Иво е работил в театри, занимавал се е с тиймбилдинг, подхващал е и други бизнеси. Докато хобито не усуква живота му около изработването на малки чудеса от дърво. Оттогава той усуква около себе си деца и попораснали деца в ателиетата, които прави.

В началото на годината той направи “Светлината разказва“, една изложба от дървени лампи.


Иво Стаменов-Ото е главен герой в “Нашият ден“.

“Винаги съм се старал да правя нещата, които обичам. Много обичах да работя в театъра още като студент. После, за моя огромна радост, защото имах две мечти – да карам самолет и да работя в радио.

След това с тиймбилдингите беше суперзабавно и смешно. И накрая моята голяма любов – нещата от дърво."


Любовта към дървото

"Винаги съм я имал. Когато се роди Калина, моята дъщеря, започнах да ѝ правя някакви съвсем детски мънички неща. Защото много исках да се научи, че рафтовете от магазините не са най-правилният вариант, че най-лесното решение невинаги е най-доброто. Когато човек сам направи нещо, го цени много повече, та оттам тръгна всичко.

Първото нещо, което направих, беше камион от дърво, който нося с мен навсякъде, където и да пътувам по света.

Хората много харесаха първите неща, които направих, и се роди идеята да започна едни ателиета.

Аз съм последният човек, който ще седне да прави производство и да го носи на рафтовете в магазините."

Иво Стаменов - Ото

Чуйте Иво Стаменов - Ото в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук, личен профил
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой ще представи българския бизнес в най-голямото финтех изложение в Европа

Кой и как ще представи българския иновативен бизнес на стартиращото на 21 септември финтех изложение Money 20/20 в Амстердам? В какво ще се изразява участието и подкрепата за българските фирми от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия и от Българската агенция за инвестиции Какви проблеми решават и какви иновации ще..

обновено на 20.09.21 в 11:07
Ваня Нушева

Не видяхме съдържателно визиите за реформа в изтеклите предизборни кампании

46-ият парламент приключи работата си. Второто служебно правителство до голяма степен повтори кадровия състав на старото. За първи път българите ще гласуват и за президент и вицепрезидент, и на парламентарни избори. Много наблюдатели прогнозират, че ситуацията в парламента ще бъде подобна и след третия вот . Какво не направиха..

публикувано на 20.09.21 в 10:18

Памет, социални аспекти на спомена

Кой определя какво да помним, има ли фалшивата памет или по-скоро говорим за фалшива интерпретация на паметта, лична ли е винаги паметта и каква роля играе Колективната памет в процеса на помненето, социални аспекти на спомена, какви са разликите между история и памет, как се конструира паметта на едно общество, памет и травма и по какъв начин едно..

публикувано на 20.09.21 в 09:27

Славчо Пеев: Стратиев научи на истина цяло поколение

Роден е на 9 септември 1941 г. в София. Завършва българска филология в Софийския държавен университет през 1968 г. През 1964 – 1968 г. е редактор във в. „Народна младеж“, а през 1968 – 1975 г. работи във в. „Стършел“. От 1975 г. е драматург на Държавния сатиричен театър в София . За пръв път Станислав Стратиев публикува през 1958 г...

публикувано на 20.09.21 в 09:01

Връзката на кръста Христов с основните християнски добродетели : вярата, надежда и любовта

Преди Христос кръстът е символ на безчестие и позорна смърт. Със страданията и изкупителната Си жертва Спасителят освещава кръста. След Неговата смърт кръстът вече е символ на жертвена любов и победа над злото. „… Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва…” се казва в неделното литургийно евангелие...

публикувано на 20.09.21 в 08:30