Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Григорова:

Приоритетите на следващия кабинет трябва да са енергетика и икономическо укрепване

Ще отънее ли още джобът на българина след последното увеличение на цените

Ваня Григорова
Снимка: БГНЕС

30% от българските домакинства не могат да си позволят адекватно отопление, което е 4 пъти повече от средното в ЕС, където едва 7 на сто от домакинствата изпитват подобни затруднения. Ако се обърнем в предходните 10 години и погледнем цените по данни на НСИ, средно с около 42% се увеличават разходите на едно домакинство за осветление, отопление и енергия.

Ще отънее ли още повече джобът на българина след последното увеличение на цените, тока, горивата и стоките?

Темата коментира в “Нашият ден“ Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“:

“Несъмнено това ще се случи. Вече има и инфлационни процеси, които текат. Същевременно бяха предприети мерки за увеличаване на покупателната способност донякъде на най-слабите български граждани.

Нарастването на основната социална помощ е едно от нещата, за които малко се говореше, която беше гласувана от Министерския съвет миналата седмица. Това е ключово важно.

Другото, което се направи, беше предложението за увеличение на пенсиите. И заплатите нарастват според последните данни на НСИ, но не сега, а към април месец тази година. Всичко това показва, че има някакъв опит и движения да се увеличи покупателната способност."


Ще има ли нов скок на цените през есенно-зимния сезон

"Не е изключен такъв, макар че е необичайно като график да се случи. Не се увеличи цената на тока с толкова, колкото трябваше, за да се покрият разходите. Не се увеличи и цената на водата толкова, че да се покрият нужните разходи за оперативна дейност към дружествата, което означава само едно – забави ли се увеличението на цената, се намаляват капиталови разходи и дружествата скоро ще бъдат в невъзможност да изпълняват дейността си."

Ще излязат ли хората на улиците при нов скок на цените

"Зависи от това кое ще бъде правителството. Ако е такова, към което хората все още имат доверие, по-скоро биха задържали, за да видят как ще им помогне въпросното правителство."

Трябва ли да бъдат преизчислени пенсиите

"Винаги когато бива внесен такъв законопроект, често само ние подкрепяме от “Подкрепа“. Това трябва да се случи. Видяхме една партийна заигравка с темата в предходния парламент. Това, което виждаме обаче, е, че като че ли нашите представители в Народното събрание не смятат да решат въпроса.

Изчисляването на пенсиите е отчитане на по-висока тежест на всяка година стаж. Разликата е в това – има едно доплащане, което ще се прави, това е предвидено в държавния бюджет към най-ниските пенсии, така че да достигат те линията на бедност. Това плащане няма да важи за всички пенсионери.

Но за всички други пенсионери преизчислението си важи. То вече е съвсем друг модел на изчисляване на пенсиите. И критерият не е дали пенсионерът е работещ, или не.

Акцентът на работата на следващото правителство трябва да бъде върху енергетиката и върху въглищната енергетика. Трябва също така да се работи по приоритет – икономическо укрепване на държавността."

Чуйте Ваня Григорова в звуковия файл.


Снимки: БГНЕС, БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40