Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неравенствата, свързани със свободното придвижване

Снимка: АПИ

Неравенствата от гледна точка на пътуването. Как се отразяват върху начина, по който вземаме решения за пътуване и възможността за свободното движение.

Темата коментира в “Нашият ден“ Ивана Мурджева.

Свободното движение е един от основните икономически параметри, които са залегнали в основната платформа за развитие и общуване в рамките на ЕС.

Последната година сякаш чувствително промени начина, по който хората взимаха решения за своето пътуване и ги накара да преосмислят движението си в пространството. Как това е свързано с неравенствата?

Пътуването е част от един икономически пакет. Но освен икономически параметър пътуването все повече представлява обект на изследване от гледна точка на променената нагласа на хората.

Изтеклата година даде чувствително отражение върху основните нагласи. Оказва се, че в резултат на променената икономическа и административна обстановка решението за пътуване се взема по все по-различни и все по-многобройни критерии, които са повлияни от системата на неравенства.
Страни, които имат по-нисък икономически резултат и изоставане по отношение на мерките за преодоляване на Covid кризата и от една страна, мерките, взети за подсилване на ваксинационния процес решенията за пътуване се вземат при по-големи условности, и процентът на лица, които искат да пътуват, намалява.

Това дава силен икономически ефект, от една страна, а от друга, изследователите много интересно казват, че ще се отрази изключително много върху любопитството да се движиш в света.

Всички тези сегменти ще доведат до задълбочаване на неравенствата.

Чуйте Ивана Мурджева в звуковия файл.

Снимка: АПИ
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Новков

Митко Новков: Изговореното слово е като буря, писаното слово се просмуква като влага

Митко Новков е директор на програма “Христо Ботев“ на БНР, журналист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България.  Той е завършил психология и философия в Софийски университет, носител е на няколко национални награди, между които “Паница“ за медиен анализ през 2003 г. и “Христо Г. Данов“ за представяне..

обновено на 26.10.21 в 12:14

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние

По отношение на психичното здраве в България все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми, които имаме, се коренят във физиологични или биологични причини. По-напредналият свят, от който би трябвало да черпим добри практики, разглежда психичното здраве като био-психо-социален феномен и търси по-комплекси..

публикувано на 26.10.21 в 11:56

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството. С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година. Каква е..

публикувано на 26.10.21 в 09:31

Димитровден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата столица Велико Търново,..

публикувано на 26.10.21 в 08:50
Радиорелейна телевизионна станция

Възможни прекъсвания на сигнала на програма "Христо Ботев" заради профилактика

На 26 октомври ще бъде извършена планова  техническа профилактика от 9 до 17 часа на  предавателите на ултракъси вълни ПЛОВДИВ 5 на  честота 91.7 MHz и ШУМЕН 5 на честота 100.4 MHz.  Възможни са прекъсвания на сигнала. Можете да слушате програма „Христо Ботев“  в района на Пловдив на честота 92.2 MHz и  през интернет сайта – player.bnr.bg.

публикувано на 26.10.21 в 06:00