Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Случаи на дискриминация в обществени басейни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През лятото, когато хората често посещават обществени басейни, се случва да научаваме от медиите за наши съграждани, които не са били допуснати там само заради цвета на кожата си и без други основания. Подобен случай имаше наскоро във водния комплекс край с. Къпиново, където група роми не можаха да си купят билети и да влязат само защото са роми. 

Такива случаи представляват нарушаване не просто на Закона за защита от дискриминация, но и на българската конституция, както и на базисни постановки в законодателството на ЕС. А заради конкретния инцидент в Къпиново КЗД се е самосезирала в началото на тази седмица, разказва в "Нашият ден" нейният заместник-председател доц. д-р Баки Хюсеинов.

"За съжаление, много от хората, когато усетят отношение на дискриминация, просто се обиждат и си отиват, защото им се струва твърде трудно и болезнено да останат в ситуацията и да ѝ потърсят решение, а и заради заучената безпомощност, която често става част от нас и определя поведението ни, когато сме членове на малцинствена общност. Не е лесно да си потърсиш правата, искам да кажа. 

И все пак някои го правят – вдигат шум, викат медии, пишат жалби да КЗД, оплакват се в социалните медии. Реакцията е много важна, и то не само заради личното удовлетворение от възмездието и солената глоба, която ще плати собственикът на басейна, а и заради това, че такива случаи ни учат – нас като общество, как не бива да се постъпва."

А до КЗД може да се напише не само жалба, но и сигнал за дискриминация – тоест, не е нужно да си потърпевш, може да си свидетел. 

Ето какво още каза г-н Хюсеинов за пътя на жалбите и сигналите до комисията във връзка с неравно третиране при ползване на обществени басейни.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искаме ли Христос в живота си

За излекуването на един човек, в чиято душа са победили силите на злото и са я обсебили бесове, се разказва в евангелския текст от днешната неделя. След като Христос изгонва бесовете от мъжа и ги праща в свинете, пасящи наблизо, гардинарците, уплашени и огорчени, че са загубили стадото си, молят Спасителя да си иде от тях. Останал при тях, Той щеше да..

публикувано на 24.10.21 в 09:25

Корийн Вела: Ако журналистите са в опасност, то тогава няма демокрация

Тази седмица ЕП връчи Наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ на журналистите от проекта „Пегас“, координиран от консорциума „Забранени истории“. Проектът „Пегас“ разобличи, как в продължение на години системно се е злоупотребявало с израелска технология за подслушване на над 50 000 телефонни номера. Изтеклите..

публикувано на 24.10.21 в 09:15
архитект Тодор Булев

Арх. Тодор Булев: Културните аспекти на архитектурата да се обхванат в специален закон

Проблемите на културните аспекти на архитектурата трябва да бъдат обхванати в специален закон за архитектурата. В този специален закон архитектурата ще се разглежда като културна ценност. Защо е необходим закон за архитектурата? Темата коментира в “Законът и Темида“ арх. Тодор Булев , председател на САБ. “Архитектурата е една..

обновено на 22.10.21 в 13:47
доц. д-р Ана Джумалиева, председател на КЗД

Достъпната среда – сред основните теми на заседанието на Съвета за наблюдение по ЗХУ

На 15 октомври се проведе онлайн заседание на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания (ЗХУ), председателствано от Комисията за защита от дискриминацията. Какъв беше дневният ред на заседанието и кои бяха основните акценти, по които работи тази среща? Темата коментира в “Законът и Темида“ доц. д-р Ана Джумалиева ,..

публикувано на 22.10.21 в 11:32

Мария Петрова: Ваксините още нямат разумна алтернатива

Как изглежда изискването за наличие на зелен сертификат от правна гледна точка? Влезе в сила изискването за зелен сертификат Здравните власти допускат дори локдаун при неуспех със зеления сертификат Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Мария Петрова "Не съм съгласна, че зеленият сертификат е точно мярка, той по-скоро е..

обновено на 22.10.21 в 11:29