Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спорт, приключения и изкуства сред природата за самостоятелност и себепознание на децата

Снимка: adventurenetbg.com

Едва ли е необходимо да се убеждаваме, че децата ни днес са под почти непрекъснатата опека на възрастните, най-вече родителите. В старанието си да ги предпазим от опасности и рискове, да им осигурим безметежно детство и успешно развитие обаче ние ги лишаваме от възможността да изпитат собствените си възможности за справяне с трудности, рискови ситуации, да познаят силните си страни и уязвимостта си, да открият сами границите на допустимото в отношенията с околните. Дългата лятна ваканция е подходящото време за запълване на тези дефицити. За радост има, макар и не много, летни занимания за деца и тийнейджъри, които не просто забавляват младите или отменят родителите в грижите за тях, но предлагат и потапяне в изцяло различна, предизвикваща обстановка. Спираме се на две от възможностите.

Клубът по рафтинг „Адвенчър нет“ има вече добър опит с приключенски лагери за деца. В контролирана среда младите могат да изпитат физическата си издръжливост, координация в екип и смелост чрез забравени от  градския човек удоволствия като скачане в река, гребане, нощуване в палатка и др. Телефоните са разрешени за ограничено време в края на деня, а Емилия Пенева, основателка и ръководителка на клуба, споделя, че нерядко децата напълно забравят за тях, увлечени в заниманията си.

„Академия Джагадамба“ пък поставя акцента върху личностното развитие, себепознанието и уменията за общуване. Ролеви игри на основата на приказни истории поставят младите в ситуации, които трябва да решат в реална среда. Занимания с различни изкуства освобождават въображението и съзидателността им. Лагерът е в красива балканска местност, защото благотворното влияние на общуването с природата е вън от съмнение, разказва Теодор Насър, обучител и наставник в Академията. Тук също ползването на телефоните е ограничено.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Едно и също ли е свобода и независимост

Между две съдбовни дати в историята ни – Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември – и Деня на независимостта на държавата ни – 22 септември – и насред обърканото ни и несигурно „днес“ се откъсваме за малко от битките и грижите на всекидневието, за да потърсим мъдрост, опора и просветление в някои от големите и важни..

публикувано на 21.09.21 в 17:50

Махараджа в Гуджарат, богато хипи в Гоа

Ако мечтаете за почивка в странство, когато се разминат Ковид-проблемите, поемете към Индия. Но не по традиционния маршрут към Тадж Махал и Джайпур, където на „поклонение” са минали хиляди нашенци. Вашето място е не особено популярният като туристическа дестинация щат Гуджарат. Но там пък ще може да спите в двореца на истински махараджа. При това..

публикувано на 19.09.21 в 10:15

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25
Анна-Мария Етова, учител в ЧСУ „Св. Георги“, София

Обучението – не просто присъствено, а и смислено

В тревоги и притеснения как ще започне учебната година в условията на пандемия като че ли оставихме на заден план разговора за това, какво и как се преподава и учи в средното ни училище. А той е важен не само днес и за нас, но и за бъдещето на децата ни и на държавата, в която бихме искали те да живеят щастливи и реализирани. Дали ще е присъствено..

публикувано на 15.09.21 в 14:37