Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На грузинска сватба нито една от чиниите не се раздига до края на празненството

13
Снимка: личен архив на Владина Цекова

Грзинската посланичка и дядо СионийБезкрайно благодарна съм на грузинската посланичка Тамара Лилуашвили, че ме покани да чествам националния ѝ празник с нейни сънародници в Бачковския манастир. Обителта бе избрана неслучайно – основана е от грузинеца Григорий Бакуриани през 1083 година. На тържеството успях да съпреживея прочутите тостове и да науча, че при тях се изправят с чаша в ръка само мъжете. Но това само раздразни апетита ми за още подробности. Затова щом разбрах, че Владина Цекова е присъствала на четиридневна грузинска сватба, тутакси я разпитах.

На въпроса дали наистина ястията се трупат едно върху друго в сложна хранителна икебана събеседничката ми отговори с „Да“. А на питането ми дали  тостовете са 36 тя контрира, че може би са 360.

Владина е пътешественик по природа, авантюрист по дух и сценарист и главен редактор на предаването за човешките ценности и добродетели „Пътеки“ по БНТ. Тя ни пренася с разказа си в Батуми, където е присъствала на грузинска сватба. Празненството започнало „скромно“ в ресторант  с танци за около 80 човека в навечерието на венчавката.

Цекова, известен модел от златните времена на Лада и ЦНСМ, а по-късно продуцент на телевизионни предавания, е нашият гид в безкрайните ритуали на класическата грузинска сватба, при която нито една от чиниите на масата не се отсервира до края на празненството.

Владина Цекова е и жена-усмивка. Това личи и в спомените ѝ за грузинския град Батуми, където два дни не раздигали масите, отрупани с невъобразими деликатеси.

Не си мислете, че гостенката в Покана за пътуване ходи само по грзински сватби. Тя е не само пътешественик, ами и поклонник. Три пъти е изминала пеша Пътят на Камино. Факт, достоен за уважени е и възхита. Любопитното е, че преди да продължи разказа си за венчавката в Батуми, тя ми довери, че ще ходи на сватба и в Кайро, но преди това разказа как се „откупува“ грузинска невеста и описа цветисто кинетичната скулптура „Али и Нино“ от световноизвестния творец Тамара Квеситадзе в Батуми.

Очаквам Владина Цекова и като женитбен репортер от сватбата в Египет, на която ще присъства съвсем скоро.


Снимки: личен архив на Владина Цекова


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Николов

Истината за динозаврите

Динозаврите са сред създанията, за които смятаме, че знаем много, заради книгите и филмите. Основна роля за това има, разбира се, „Джурасик парк“ – филм, който в известна степен се превръща в жертва на успеха си. Първият епизод от филма е успореден с научното познание за времето си (1993), но оттам насетне визията на филма се капсулира в образа от..

публикувано на 23.09.21 в 17:15

Да избираме отговорно произведени продукти от дървесина

„Ако можеха да говорят, щяха да те помолят за нещо, но не могат. Затова го правим ние от WWF. Избирай отговорно произведени продукти от дървесина. Търси продукти с етикет FSC. Научи повече “ Това гласи текстът към видеото на WWF България То е част от информационната кампания на WWF*, която поставя на фокус живота в гората. Всички..

публикувано на 23.09.21 в 16:40
Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България.

Независимостта не е подарък – нито в личен, нито в национален план

На тема независимост и обявяването ѝ говорим на 22 септември – по време на Националния празник. Официалното провъзгласяване на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и е един недооценяван празник. Защо е така? Даваме ли си сметка, че всъщност едва тогава България се нарежда между пълноправните държави в света, до тази дата номинално..

обновено на 22.09.21 в 17:26

Едно и също ли е свобода и независимост

Между две съдбовни дати в историята ни – Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември – и Деня на независимостта на държавата ни – 22 септември – и насред обърканото ни и несигурно „днес“ се откъсваме за малко от битките и грижите на всекидневието, за да потърсим мъдрост, опора и просветление в някои от големите и важни..

публикувано на 21.09.21 в 17:50

Махараджа в Гуджарат, богато хипи в Гоа

Ако мечтаете за почивка в странство, когато се разминат Ковид-проблемите, поемете към Индия. Но не по традиционния маршрут към Тадж Махал и Джайпур, където на „поклонение” са минали хиляди нашенци. Вашето място е не особено популярният като туристическа дестинация щат Гуджарат. Но там пък ще може да спите в двореца на истински махараджа. При това..

публикувано на 19.09.21 в 10:15