Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Терапевтът“ – мистерия, психология, реализъм и неочаквани обрати

Какво се случва с един терапевт, когато започва да се съмнява в собствения си здрав разум?

Един от най-забележителните литературни дебюти, преведен на 28 езика, психологическият трилър „Терапевтът“ е напрегнат семеен трилър с изключителна психологическа дълбочина и напълно непредвидим край. 

Норвежката авторка Хелене Флуд, психоложка по професия, прави голям литературен пробив с роман, който поставя въпроса за човешките взаимоотношения и тайните.

За какви читатели е предназначен трилърът и какво го прави толкова успешен, награждаван и признат – и от читатели и от литературната критика – разказва в "Артефир" издателят и литературен критик – Пламен Тотев:

"Забележителен роман! Това не е обикновен трилър, каквито сме свикнали да очакваме. Нищо, че скандинавският трилър се наложи в световен мащаб като нещо различно от американския начин на мислене в жанра. 

Но "Терапевтът" по някакъв начин тръгна по свой изобщо и по света. Един много различен трилър, който постепенно въвлича читателя в нещо, което е сякаш част от живота му. Главната героиня е психотерапевт, тя има своя частна практика, наглед бракът ѝ е напълно стабилен, проблемите са по-скоро в дома, в който живеят – този дом заема много съществено място и играе важна роля в структурата на романа. В един момент домът се превръща в един призрачен герой. 

Хелене Флуд успява да създаде трилър, в който се съчетават и мистерия, и психология, и реализъм и много неочаквани обрати.

Основната сюжетна колизия е това, че съпругът на главната героиня отива за уикенда в една хижа, за да се види със свои приятели. Няколко часа по-късно същите тези приятели се обаждат и казват, че той не е пристигнал..."

Чуйте повече от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Господинов е номиниран за италианската литературна награда „Премио Стрега Еуропео“

Българският писател Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна награда в Италия „Премио Стрега Еуропео“, съобщават от издателство Жанет 45. Романът му „Времеубежище“ е сред петте финалисти в европейското издание на отличието за преводни книги. Господинов ще се състезава с автори като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на..

публикувано на 28.09.21 в 10:27
Деляна Манева и Алек Попов

Алек Попов и Деляна Манева в търсене на корените на нацията и рода

Във време, в което се отделя голямо внимание на идентичността и всеки иска да разбере кой е всъщност, Алек Попов и Деляна Манева засягат темата за корените на нацията и рода. Той – в книгата си „Мисия Туран“, тя – в дебютния си роман „Шестият пръст“. Като подхождат с ирония към желанието на човек за бягство от собствената му същност, те доказват,..

публикувано на 28.09.21 в 08:15

"Шекспир зад храстите"

В новата българска култура няма толкова разноталантлив творец като Светла Георгиева. Тя е писател, поет, преводач, художник, композитор, бард. "Шекспир зад храстите" е заглавието на новия ѝ сборник с разкази.  "Като акварелна рисунка, в която цветовете се смесват помежду си до безкрайни нюанси, в разказите на Светла Георгиева пигментите на живота..

публикувано на 27.09.21 в 17:10

Самостоятелна изложба на RASSIM® в галерия "Васка Емануилова"

NO MORE GREAT ART by RASSIM® се открива на 28 септември и представя развитието на концепцията за изкуство на художника, като показва произведения от различни серии и периоди на творчеството му от колекцията на Софийска градска художествена галерия. Куратор e Владия Михайлова. Творбите на RASSIM® влизат в диалог с постоянната експозиция скулптури на..

публикувано на 27.09.21 в 16:48

„РеВизии“ – на паметници, исторически разкази, идеи

Произведения на художниците Марина Генова (София) и Чааръ Сарай (Истанбул) са събрани от куратора Красимир Терзиев в едноименната изложба, открита в галерия ИСИ-София до 27 октомври.  С различни изразни средства авторите преразглеждат моменти и образи от миналото, „за да разтърсят заварените идеи и стопят солидната легитимация на хегемонните..

публикувано на 27.09.21 в 12:26