Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивалът за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" в Созопол

На 5 август в Созопол започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета“.

Фестивалът представя българските и европейски достижения в областта на професионалното куклено изкуство и площадния театър.

Ателие за изработката на маски, изложба с илюстрации на детски приказки, илюзии, куклени спектакли и фестивално шествие...

Темата коментира в “Нашият ден“ Мариета Василева, режисьор, създател на театрална къща “Мариета и Марионета“ и организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър “Арлекино и Марионета“.

“Това ще бъде третото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър “Арлекино и Марионета“, организиран от Театрална къща “Мариета и Марионета“ със съорганизатор Община Созопол и с подкрепата на Министерство на културата, Национален фонд “Култура“ и други наши съмишленици и приятели.

Програмата ще бъде открита утре вечер с представление на театър “Сириус“ и ще продължи с още 14 спектакъла. В програмата има два спектакъла на чуждестранни театри.“

Темата коментира в “Нашият ден“ и Карло Бозо, емблематичен режисьор, продуцент и преподавател. Той е създателят на “Отело – трагикомедия дел арте“. И е творец с над 2000 представления на свои спектакли в различни театри по целия свят:

“Запознах се с Мариета на фестивала в Авиньон през 2018 г. След това заедно участвахме в едно обучение по комедия дел арте (Commedia dell'arte) в нашата академия във Версай.

След това си пожелахме да създадем един фестивал, в който да обединим традицията на комедия дел арте и кукления театър – първият такъв в Европа.

Мариета ми показа една снимка на нейната къща в Созопол. Видях Созопол и си казах – там трябва да направим фестивал."

Комедия дел арте

"Основната тема на този жанр е сблъсъкът между темата за любовта към властта и силата на любовта. Любовта, която побеждава.

Обърнах се към представяне на Шекспир, защото той е съгласен с мен."

Повече за Фестивала можете да чуете от разговора в звуковия файл.

Снимки: "Мариета и Марионета"
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ганчо Ганчев, Теа Монева и Ева Данаилова

Истории за изкуство с добро начало и без край

Новият сезон на „Заедно след полунощ“ започва с разказ за хубавото начало, което предопределя пътя напред. Някои го наричат късмет, други са сигурни, че зад него стои талант. Героите в това издание на „Свободни съчинения“ по всяка вероятност притежават и двете. Това са актрисата и режисьор Ева Данаилова, поетесата Теа Монева, директно от Мюнхен,..

публикувано на 17.09.21 в 18:23

Между Йом Кипур и Сукот – Израел празнува с фестивали, поезия и артисти

Eвреите у нас и по света вече посрещнаха Новата 5782 година и си пожелаха „добра и сладка година“. В молитвата за Рош А Шана („Главата на годината“) се казва: „Това е денят на началото на делата ти и на памет за първия ден“. Традиция е молещите се да бъдат вписани и в „Книгата на живота“. На 15 септември тази година настъпи Йом Кипур – денят, в..

публикувано на 17.09.21 в 16:09

Фестивалът „Панаир на куклите“ ще бъде закрит на 19-ти септември

Проведе се 11-ият Международен фестивал на уличното и куклено изкуство – „Панаир на куклите“ на сцената на кукления театър в София. С тазгодишното издание се отбелязват и 75 години от първото изиграно представление там. За първи път фестивалът има и специално подготвена, онлайн програма, която дава възможност представленията да бъдат видени в рамките..

публикувано на 17.09.21 в 14:23
Катя Зографова

Любимите места на писателите

В Деня на София с поглед към любимите места на писателите и поетите в София. Три са историческите кафенета, които са събирали мислите и идеите на литературна София, и в които са се раждали вдъхновения и творби. Само едно от тях е запазено и до днес и това е кафенето до Народния театър. Също така малко известен факт, че Вазов е наричал планината Витоша..

публикувано на 17.09.21 в 12:40

Изложба за зараждането на рейв музиката в България се открива в Студентския дом

Ретроспективната изложба "Български Рейв Архив" се открива на 22 септември от 19:00 ч. в Националния студентски дом в София и е отворена за посетители до 29 септември. Проектът Bulgarian Rave Archive (BRA) представя интерактивна мултижанрова изложба, посветена на зараждането на електронната музикална сцена в България от края на 90-те..

публикувано на 17.09.21 в 10:21