Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има нещо неповторимо в магическата връзка между публика и сцена

Виолета Бахчеванова: За мен театърът е необходимост, чрез която съществувам

| обновено на 27.08.21 в 11:39
Виолета Бахчеванова в ролята на Мария Стюарт в пиесата „Мария Стюарт“, постановка на Народния театър „Иван Вазов“.
Снимка: НТ „Иван Вазов“/ФС

Във фоайето на Народния театър „Иван Вазов“ приятели, колеги и общественици на 26 август отдадоха последна почит на голямата актриса Виолета Бахчеванова, която почина на 86-годишна възраст.

Виолета Бахчеванова отдава 33 години от живота си на сцената на Народния театър "Иван Вазов".

Чуйте от Златния фонд на БНР какво споделя актрисата за себе си и за театъра.

"Родена съм на 22 март – Деня на пролетното равноденствие. Както тогава природата се захранва с енергия, така и аз просто преливам от нея. Дали тази енергия е най-доброто за актьорството, но тя ме прави трескава и неспокойна, винаги устремена, винаги бързаща към целта. Тя ме кара да готвя ролите си като за премиера още от първия ден.

Първите ми стъпки към театралното изкуство започнаха рано – със стихотворенията още във второ отделение, с първите срещи с работниците от софийските заводи, с първите детски пиеси, в които участвах с много жар. Истинското докосване обаче до актьорството бяха първите ми срещи със спектаклите на Младежкия театър, които през нощта още веднъж преживявах, споменавах в просъница реплики и имената на героите. А вече в 10-и клас в драматизацията "Чичо Томовата колиба", в ролята на квартеронката Елиза, разбрах, че има нещо неповторимо в магическата връзка между публика и сцена. Тази магия ме плени окончателно. За първи път усетих, че зрителите ме слушат и ми вярват. 

Сладостната отрова на театъра безвъзвратно ме завладя. Той стана не възможност, а необходимост. Този творчески процес ми носи огромна радост. За мен театърът е необходимост, чрез която съществувам

Да, театърът може без нас, просто ние не можем без него."

Поклон пред паметта ѝ.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Виолета Бахчеванова – душата на сцената

Понякога неизбежният край на човешкия живот ни припомня за неща и събития, които неусетно сме заровили из недрата на паметта си. Както се беше случило с този брилянтен радиопортрет. „Животът, когато е зад нас, все пак представлява един коловоз...

публикувано на 25.08.21 в 17:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вълните на морето са жени" – филм, който не се очаква от турски режисьор

"Вълните на морето са жени" в случая не е стихотворението на Евтим Евтимов, а българското заглавие на филмовата история на Аслъхан Юналдъ. Нейният пълнометражен игрален дебют е изпълнен с напрежение трилър, чието основно действие се развива на яхта върху..

публикувано на 28.03.24 в 16:59

Опиянението на чувствата във "Вино от глухарчета"

Спектакълът "Вино от глухарчета" на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" се опитва да дефинира битката между живота и смъртта, между светлината и мрака, между младите и старите. Надяваме се спектакълът да насърчи децата и семействата да говорят..

публикувано на 28.03.24 в 15:35
Рене Карабаш, Мари Врина, Захари Карабашлиев (от ляво надясно)

Българска литературна инвазия във Франция

Българските книги звучат на френски език и присъстват в литературния живот на Франция. Париж, Страсбург, Лион – това е пътят на литературния тур, който в момента осъществява преводачът Мари Врина заедно с писателите Захари Карабашлиев, Рене Карабаш и..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Поредицата "Земното минало" и екранизацията като превод

Научнофантастична трилогия, която пренася читателя от Културната революция в Китай до невъобразимо далечното бъдеще – това е поредицата "Земното минало" на Лиу Цъсин. Всеки, който вече е чел трилогията, се е сблъскал с въображаеми, но дълбоки научни..

публикувано на 28.03.24 в 11:25

Уважаеми зрители, Тодор Чапкънов!

Ако погледнем филмографията на Тодор Чапкънов, ще видим редом до името му да стоят над 20 филма и сериала, като сред тях е и един от най-големите нидерландски екшъни през последните години – " Черният лотос " . Могат да бъдат прибавени и още близо..

публикувано на 28.03.24 в 11:11