Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит 80-годишен юбилей на композитора Михаил Пеков

Проф. Михаил Пеков
Снимка: Булфото

Лятното настроение постепенно отшумява, но времето за празнуване никога не свършва.

В първото издание за месец септември „Студио „Музика“ отбелязва 80-годишния юбилей на композитора и педагога проф. Михаил Пеков, който с радост прие да сподели със слушателите своя празник.

Той е роден на 6 август 1941 г. в град Видин, където за първи път е запленен от голямото изкуство.


Бъдещият композитор рано се откъсва от родната интонационна среда, тъй като семейството се установява в София. Тук започват и сериозните занимания на Михаил Пеков по музика с изучаването на цигулка, но за първи път припламва и искрата на композиторското вдъхновение.

Първите по-значими творби на Михаил Пеков се появяват по време на следването му в Музикалната академия (тогава Българска държавна консерватория) от 1962 до 1967 г. в класа по композиция на Веселин Стоянов. Между 1963 и 1966 г. той пише първата си симфония и първите си два струнни квартета. След завършване на висшето си образование специализира композиция най-напред в Санкт Петербург (тогава Ленинград) при Вадим Салманов между 1970-71, а през 1979 г. и в Будапеща при Емил Петрович.

Михаил Пеков е творец с изключително достъпен за широката публика музикален изказ. В творбите си той успява по елегантен и естествен начин да избегне някои от изкушенията на своето съвремие, като прекомерното усложняване чрез претрупване или разрушаване на формата. Изчерпателен, без да е многословен, в съчиненията си Михаил Пеков остава верен на завещаните класически традиции, като ги претворява със средствата на съвременния музикален език. Така той се изгражда като композитор, чиято музика е носител на пъстра палитра от интонационни нюанси. В нея откриваме и философски размисъл, и детска игра, жанрово-танцувални образи, прочувствена кантилена или пък тържествен апотеоз. Автор е на 14 симфонии, инструментални концерти, 26 струнни квартета, солови творби, камерна музика за различни ансамбли, голям брой солови и хорови песни, операта „В полите на Витоша“ и „Стабат матер“ за смесен хор и симфоничен оркестър.

Михаил Пеков е и дългогодишен преподавател по хармония и композиция в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София.

Споделете празника на проф. Михаил Пеков и се докоснете до неговия музикален свят във вторник – 7 септември, от 19.30 часа на вълните на програма „Христо Ботев“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Цанова (вляво) и Аделина Александрова

Пианистката Надежда Цанова: Много е важно един музикант да прекарва известно време насаме със себе си

Тя е млада, красива и нежна, но когато е на сцената и свири, от нея струи някаква особена, почти стоманена сила. Тази сила по всяка вероятност е част от нейната същност, защото всичко, което е постигнала през годините, в които се е развивала като музикант, говори за един много силен характер. Творческата ѝ биография изобилства с изяви от най-различен..

публикувано на 29.03.24 в 12:45
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30