Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 15 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция: Български поети
Надя Попова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
Посрещаме нощта с олимпийския шампион от игрите в Москва 1980 – боксьорът Петър Лесов, превърнал се през последните две десетилетия в успешен треньор, истински ваятел на шампиони. С него ще разговаряме за това ражда ли се или се създава големия спортист, за триумфа му в Москва, когато едва 19-годишен стъпва на най-високото стъпало на олимпийския подиум, за причините, принудили го само няколко години по-късно да сложи край на състезателната си кариера, за представянето на ръководената от него състезателка Станимира Петрова на игрите в Токио това лято и за пътя към Париж. По телефона ще включим още един шампион – първият българин, извоювал олимпийско злато в бокса Георги Костадинов от Мюнхен 1972.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал – камерни ансамбли
Концерт от Международния фестивал за сакрална музика във Фрибур, от 9 юли 2016 г. С участието на вокален ансамбъл Капела Амстердам с диригент Даниел Рьойс. В програмата: хорови творби на Хуго Волф, Йоханес Брамс, Паскал Дюсапен, Карл Нилсен.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор, танцова музика и уърлд от екзотичните Кариби. Изпълнението е на Лийв Хуго, „Групо Уатапана“, Изалине Калистер, „Ла Банда Помпе Кабеса“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Верка Сидерова, Борис Машалов, Иван Кремов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Трудната математическа задача“ от Марсел Еме

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Тримата ловци“ от Робърт Музил

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Спомен за писателя Николай Хайтов в деня на годишнина от рождението му.  
• Какво се случва с детското кино. Оцеляло ли е то или вече има само кино с участие на деца. Представяне на най-новия детски филм 3D DOCS (тридидокс). Сбеседник: Димитър Шопов, режисьор.
• Главен герой: Училищното настоятелство. Какво знаем за ролята на Училищните настоятелства и каква е тяхната съвременна функция? Как участват в образователния процес, имат ли влияние върху процесите в училищата и срещат ли разбиране сред родители, и учители. Събеседници: Елица Баракова, председател на Училищното настоятелство към 7 СОУ „Св. Седмочисленици“ и Маргарита Левиева, председател на Училищно настоятелство към 134 СОУ „Димчо Дебелянов“.
• Минути на редактора: Световната екоорганизация „Грийн пийс” навършва 50 години – Могат ли природозащитниците по света да се похвалят с големи успехи в опазването на планетата? Какви са днешните задачи на българския клон на „Грийн пийс”. Интервю с ръководителя на организацията Деница Петрова.
• Имунитет и имунопрофилактика при децата – ваксини срещу Covid-19
• Стефан Командарев представя филма „Живот от живота“, посветен на донорството и трансплантациите

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Петко Славов от инди – поп дуото „Airbag“ представя сингъла „Не сме сами“, който спечели голямата награда на радио конкурса „Пролет“ 2021 на БНР и отвежда братята Николай и Петко Славови на фестивала Eurosonic 2022 в Грьонинген;
• Лили Друмева представя  петото издание на Международния фестивал за автори-изпълнители „Sofia Singer Songwriter Fest”;
• Ново име: RIA (артистичен псевдоним на Мария Мирославова – мултиинструменталист, вокал и автор на песни) представя дебютната си авторска песен „Нашата мечта“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „700 години от смъртта на Данте Алигиери“ – предстоящи инициативи. Разговор с преводачката Дария Карапеткова.
• „ДокФестивал“ – фестивал на историческото документално кино в Бургас. Разговор с организатор.
• „Проклятието на вечните сънища“ – най новата книга на писателя от Великобритания – Кристофър Бъкстон. Разговор с автора.
• „Панаир на куклите“ – 11 Международен фестивал за уличен и куклен театър Разговор с директора на Столичен куклен театър – Иван Райков.
• Премиера в МГТ „Зад канала“: „Фицрой“ от Жорди Галсеран, режисьор Явор Гърдев.
• „200 години просветителска дейност в село Костенец“ – инициативи и история на мястото, от което са се вдъхновявали поети и писатели на България. Разговор с Ангелина Пергелова – учител в района.
• „100 години от рождението на художника Борис Ненов“ – изложба, посветена  на художника в галерия „Райко Алексиев“.
• „Род“ – изложба на български шевици в къщата на „Верен” в Пловдив. Разговор с художничката Радина Росенова.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Специални гости флейтиста Карл-Хайнц Шюц и пианистката Мария Принц, които представят новия си диск записан за „Наксос“ и станал диск на месец август. В диска са записани транскрипции на сонатите оп. 120 и песни от Йоханес Брамс.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Духовното възпитание и липсата му в родното образование
15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем.
Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци?
Обществото ни е разтревожено от масовата неграмотност на децата ни, от оскъдната им най-обща култура, но малцина от нас забелязват липсата на каквото и да е духовно образование. И дори не говорим за възпитание в духовната област.
Сякаш мнозинството свързва темата единствено духовниците, със страха от часовете по вероучение, а самото мнозинство  не познава делото на духовните ни будители, на светските ни и църковни водачи, които с паче перо, с четмо и писмо, и с  висок дух са просвещавали някогашните българи. Днес за нашите революционери и борци за национална свобода знаем повече, отколкото за техните сподвижници, за свещените светилници, озаряващи и до сега тъмните кътчета на съзнанието ни.
В разговора участва писателят Николай Милчев, учителката Цветана Милчева и д-р Димитър Калев.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Приказки от скали и вода: Триградското и Буйновското ждрела
Пътуване из Триградското и Буйновското ждрело – из Ягодинската пещера, Дяволското гърло и Чудните мостове в Родопите. Системното проучване на карста и пещерите в тази част на Родопите започва през 1965 г. Пещерен клуб „Студенец” провежда спелеоложка експедиция с ръководител Димитър Райчев. Сергей Генчев е негов ученик и от откриването на Ягодинската пещера до днес е неин уредник.
Други водачи в нашето пътуване са председателя на пещерен клуб Костадин Хаджийски и Алексей Жалов от Българската федерация по спелеология.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Данте – 700 години по-късно. Както винаги темата от месечния брой на сп. „Култура“ е тема и в „Какво се случва“. Разговор с главния редактор Тони Николов.
• Събитие от световната история.
• Актуално от деня: началото на новата учебна година в НАТФИЗ. Разговор с ректора Станислав Семерджиев.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Фолклорни мелодии, полки, валсове, маршове и качествен, разнообразен уърлд от република Чехия. Сред изпълнителите – чудесни духови оркестри, толкова типични за страната (акомпаниращи по традиция и част от народните песни - ансамбълът на Мартин Крижо, „Ходски Соубор” и др.), уърлд съставите „Безобратри” (Моравия) и „Чехомор” (Бохемия), групата на Томаш Кочко, популярните не само в Чехия, но и в чужбина Михаела Баринова и Марта Топферова, и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
Избрано от архива и нови записи
• Памет за Марин Бодаков: „Идва свят, който трудно можем да разпознаем и който не разпознава нас и нашите ценности“
• Лютнистът Явор Генов за предизвикателствата пред съвременния творец
• „Човек днес трябва да се бори с едно засипване с парченца от мозайки и трябва да бъде много голям виртуоз за да организира себе си и да се намери в тоя свят“ - Цветан Цветанов, водещ на „Аларма“
Нови издания:
• Сергей Ахунов: три скици на три исторически рояла: „Блютнер“ от 1908 г.; „Карл Гьоце“ от 1895 и „Дидерих фрер“ от края на 19-и век
• „Песни на Елиът“ - албум между ранния барок и съвременната джазова импровизация, съчетаващ вокала на Алиса Тен, старинни виоли и джазовия бас на Владимир Волков.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
„София филм фест“ – есенно издание: интервю с грузинския режисьор Лаван Когуашвили. „Джеф & The Problems” – световна премиера на една съвсем нова българска формация, оглавена от фронтмена на легендарните Jaya The Cat Джеф Лагадек. Документални кадри от петия Плевенски джаз фестивал.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Впечатляващи гостувания на хорове и вокални ансамбли от чужбина на българска сцена:
• Детският хор „Rosarte” от Атина, Гърция с диригент Рози Мастросавва – на IV Международен Великденски хоров фестивал в София’ 2019 г.
• Детският хор на Румънското радио в Букурещ, с диригент Войку Попеску и Мъжкият вокален ансамбъл „Camerata Musica Limburg” с диригент Ян Шумахер – в IV (2009 г.) и III (2008 г.) Тракийски хоров фестивал в Ямбол.
• Британският вокален ансамбъл The King’s Singers и хор „Арнолд Шьонберг“ с диригент проф. Ервин Ортнер – в Международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе (2011 и 2006 г.)


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10