Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метроном представя:

XVII Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица - Достойно есть“ в Поморие’ 2021 г.

Снимка: orthodoxvoices.org

В музикално-информационното предаване „Метроном” ви връща в концертните му версии към ярки събития в музикалния ни живот. На 16 септември от 19.30 часа представя най-мащабния форум за православна музика у нас – Международният фестивал на православната музика „Св. Богородица - Достойно есть“ в Поморие, който след една година прекъсване, се проведе от 11 до 13 юни 2021 г. под патронажа на Н.В.Пр. Сливенския митрополит Иоаникий и кмета на Община Поморие Иван Алексиев. Десетки ценители на православната музика аплодираха концертите в църквата „Рождество на Пресвета Богородица” в сърцето на Стария град. Единадесет хора от България и Украйна се включиха в тазгодишното издание на фестивала.

„Този фестивал не само, че беше по-специален, но той ни показа, че е пазител на православната вяра, на нашата вяра – вярата, без която не можем.” – каза в словото си г-н Алексиев – „Вслушвайки се в песните, възхваляващи Бога, ние ставаме по уверени в това, че най-важното е да пазим вярата си и да я предаваме на идните поколения. Това е и посланието към целия православен свят, което отправихме чрез провеждането на фестивала”.

В предаването ще звучат документални записи на хоровете-участници, осъществени от екип на БНР – медиен партньор на събитието. За голямата съпричастност и подкрепа на съставите за възраждането на фестивала, за неговите духовни измерения и уникална творческа атмосфера говорят Йорданка Панчева-Туджарова (музикален директор на фестивала и диригент на дамски хор „Благовестие” при поморийския храм-домакин), ставрофорен иконом Кирил Попов, диригентите проф. д-р Весела Гелева, Таня Никлева-Владева, Мария Вълчанова, Димитър Стоянов, Доротея Динкова, Дорис Хофман и Архимандрит Роман (Подлубняк).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35