Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В кои държави ще учат средношколците от випуск 2021

Много от завършилите средно образование в България тръгнаха към своите университети по света. Къде отидоха да учат средношколците от випуск 2021?

Хумболтов университет на Берлин

Темата коментира в “Нашият ден“ Николай Христанов от образователна компания „Интеграл“.

“Най-открояващи се държави тази година са Холандия, Великобритания, Германия, Италия, Франция, САЩ. В цяла Западна Европа и отвъд Океана. Дори в Южна Корея има приети студенти.

Институциите са различни. Има и студенти от Великобритания, които започнаха своето обучение в някои от най-престижните университети като Оксфорд, Кеймбридж и др.

Това, което наблюдаваме е, че в по-престижните университети кандидатите се интересуват от програми като математика, физика, изкуствен интелект, компютърни науки, икономика.

Сред най-предпочитаните Холандски университети се нареждат – университетът в Тилбург, в Айндховен, в Хага. Най-предпочитаните там специалности са икономика и бизнес, следвани от психология и компютърни науки.

От немските университет се открояват техническите – в Берлин, в Аахен и Хумболт.

Чуйте повече за предпочитаните университети и специалности от випуск 2021 г. в звуковия файл.

Снимки: www.unify.bg, Уикипедия
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Новков

Митко Новков: Изговореното слово е като буря, писаното слово се просмуква като влага

Митко Новков е директор на програма “Христо Ботев“ на БНР, журналист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България.  Той е завършил психология и философия в Софийски университет, носител е на няколко национални награди, между които “Паница“ за медиен анализ през 2003 г. и “Христо Г. Данов“ за представяне..

обновено на 26.10.21 в 12:14

Дистанционно обучение и домашно насилие – увеличават ли се случаите

Има ли тенденцията към увеличаване на случаите на домашно насилие в резултат от дистанционното обучение? Защо най-често децата стават жертви на насилие в семейна среда, а извършителите най-често са родителите? Как работят институциите и достатъчно ефективно ли вършат своята работа – колко време отнема извършването на проверка по сигнал и защо..

публикувано на 26.10.21 в 12:08

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние

По отношение на психичното здраве в България все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми, които имаме, се коренят във физиологични или биологични причини. По-напредналият свят, от който би трябвало да черпим добри практики, разглежда психичното здраве като био-психо-социален феномен и търси по-комплекси..

публикувано на 26.10.21 в 11:56

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството. С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година. Каква е..

публикувано на 26.10.21 в 09:31

Димитровден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата столица Велико Търново, където..

публикувано на 26.10.21 в 08:50