Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Русия се провеждат парламентарни избори

Управляващата “Единна Русия“ се очертава като първа политическа сила

Снимка: БГНЕС

От 17-и до 19-и септември в Русия се провеждат избори.  Има събития, които са дългоочаквани, но така и не се случват. Такова е например сближаването между Русия и Беларус.

Кореспондентът на БНР в Русия Ангел Григоров коментира в “Нашият ден“ ситуацията в страната.

“Ситуацията в момента е спокойна. Рейтингът на управляващата партия чувствително пада през последните години, с около 20%. Това се дължи най-вече на пенсионната реформа през 2018 г.

Но очевидно засега президентът Путин прави възможното, за да го поддържа. Бяха раздадени предизборно пари – на военните, на служителите на силовите структури. Еднократно бяха изплатени по 15 хил. рубли, което е около 200 долара.


Най-вероятно “Единна Русия“ няма да може да повтори добрия си резултат от изборите преди 5 години, но се очертава да бъде първа политическа сила.

И четирите партии, които са в състава на настоящата Дума – “Единна Русия“, Либерално-демократическата партия, тази на ветерана Владимир Жириновски, комунистическата партия на другия ветеран Генадий Зюганов и “Справедлива Русия“ на Сергей Миронов. Тези формации присъстват в състава на Държавната дума до оммента и най-вероятно ще влязат и в следавщия.


Въпроси, които вълнуват обществото преди изборите

Интригите на тези избори са няколко. Една от темите е какъв ще бъде процентът на “Единна Русия“.

Друга тема е – ще влезе ли нова партия освен тези четири, които изброих. Социолозите допускат влизането и на партията “Новите хора“.

Чуйте Ангел Григоров в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Новков

Митко Новков: Изговореното слово е като буря, писаното слово се просмуква като влага

Митко Новков е директор на програма “Христо Ботев“ на БНР, журналист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България.  Той е завършил психология и философия в Софийски университет, носител е на няколко национални награди, между които “Паница“ за медиен анализ през 2003 г. и “Христо Г. Данов“ за представяне..

обновено на 26.10.21 в 12:14

Дистанционно обучение и домашно насилие – увеличават ли се случаите

Има ли тенденцията към увеличаване на случаите на домашно насилие в резултат от дистанционното обучение? Защо най-често децата стават жертви на насилие в семейна среда, а извършителите най-често са родителите? Как работят институциите и достатъчно ефективно ли вършат своята работа – колко време отнема извършването на проверка по сигнал и..

публикувано на 26.10.21 в 12:08

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние

По отношение на психичното здраве в България все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми, които имаме, се коренят във физиологични или биологични причини. По-напредналият свят, от който би трябвало да черпим добри практики, разглежда психичното здраве като био-психо-социален феномен и търси по-комплекси..

публикувано на 26.10.21 в 11:56

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството. С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година. Каква е..

публикувано на 26.10.21 в 09:31

Димитровден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата столица Велико Търново,..

публикувано на 26.10.21 в 08:50