Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кой ще представи българския бизнес в най-голямото финтех изложение в Европа

| обновено на 20.09.21 в 11:07
Снимка: Pixabay

Кой и как ще представи българския иновативен бизнес на стартиращото на 21 септември финтех изложение Money 20/20 в Амстердам?

В какво ще се изразява участието и подкрепата за българските фирми от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия и от Българската агенция за инвестиции

Какви проблеми решават и какви иновации ще представят българските компании, участващи в изложението?

Темите коментира в “Нашият ден“ Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия.

“Изложението се провежда 21-ви до 23-и този месец. По обявленията, които имаме до момента, ще присъстват над 1500 компании по целия свят. Това е най-голямото изложение в сектора за годината.

Заедно с Българската финтех асоциация организираме събитието. Те ни помагат и ни партнират в самата организация.

Наистина най-големите компании от сектора ще имат присъствие. От гледна точка на мащаб и значимост нямаме съмнение, че това е най-доброто събитие, на което можем да заведем нашите компании, защото този сектор се развива много бурно в България в последните години.

Финтех сектора вече дава своите резултати. Имаме една солидна екосистема с повече от 130 компании, които работят много екипно по между си.

Защо е важна държавната подкрепа

Важно е защото това са едни доказали се във времето и устойчиви канали за намиране на нови пазари и партньори.

Само до края на годината ни предстоят повече от десет събития. Всички те са изключително полезни, защото предоставят страхотна платформа на нашите компании да разширят експортния си потенциал.

Общо осем компании ще заведем в Амстердам. Шест компании ще бъдат представени на нашия национален щанд, има и конферентна част, на която ще участват всичките осем компании.

Финансово поемаме разходите върху таксите за площ, за конструкция, в случая на конферентната част, както и за самите билети за участие.


Темата коментира в “Нашият ден“ Светослав Димитров, секретар на Българската финтех асоциация.

Money 20/20 е най-голямото събитие в Европа в областта на финтех. България за първи път се представя с щанд на изложението и като държава, и като дружества.

През последните 3-4 години работим усилено, за да позиционираме страната и тя да е видима на картата на Европа.

Това, което не бяхме успали да направим, е да привлечем истински държавата. Сега успяхме да я привлечем с нейните органи, които подпомагат малките и средните предприятия.

Важното е, че България е истински признат финтех хъб за Балканите. Опитваме се да се превърнем в такъв за Централна и Източна Европа.

Това означава всички чуждестранни дружества, които развиват такъв тип бизнес, да могат лесно и бързо да разпознаят България като място, в което могат да направят свои компании, да наемат работници, да започнат да развиват продуктите си. 

Чуйте разговорите в звуковите файлове.


  • Финтех идва от английското FinTech, или финансови технологии. Накратко казано, това е отрасъл, който се състои от компании, залагащи на иновациите в новите технологии с цел успешно конкуриране с традиционните финансови организации (напр. банките). В по-широк смисъл това са всички иновации в областта на финансовите услуги.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неангажиращ класификатор на пътешествениците

Всякакви видове пътешественици са срещали по време на пътуванията си кореспондентите на БНР в Израел Искра и Феня Декало. И понеже пандемията ги е "арестувала" в Тел Авив, те се забавляват да класифицират отделните типове пътуващи, без да имат претенции за изчерпателност. Искра : Спестовници. Усилено са събирали пари пътуването. Когато стигнат до..

публикувано на 04.12.21 в 09:00

Започва уебинар за ролята на градските зелени пространства

На 3 декември ще се проведе уебинарът SOFIA URBAN GREEN CONFERENCE 2021. В него ще се включат експерти от различни точки на света - Великобритания, Германия, Япония, Дания, Белгия и България, които ще споделят своя опит и ще очертаят значението на градските зелени пространства за функционирането на градовете и за подобряването на качеството на..

публикувано на 03.12.21 в 12:05

Каква е каузата на деветите Национални правосъдни награди

За девети път тази година на 3 декември се провежда Благотворителният бал на юристите, а част от него са и Наградите за правосъдие "Темида – цената на истината" Националните награди за правосъдие се организират от Балканската медийна асоциация, с подкрепата и помощта на Международния адвокатски съюз, адвокатските колегии от цялата страна,..

публикувано на 03.12.21 в 12:00
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Вероятността за съставяне на кабинет е голяма

В хипотезата сме, в която вероятността да бъде излъчен кабинет е много голяма. След две седмици преговори четирите политически субекта все още излъчват готовност. Червените линии по-скоро са на заден фон – каза в “Нашият ден“ политологът Анастас Стефанов . "Най-вероятно днес ще станем свидетели на декларации, апелиращи към държавност,..

обновено на 03.12.21 в 11:52
Детска градина №37

Доц. д-р Валери Велев: Не може да се говори за огнище на менингит в градината в “Павлово“

“ Не можем да говорим за огнище на менингит . Това, което се е случило в тази детска градина е, че едно от децата се е разболяло от едно наистина тежко заболяване, което се нарича свръх остър менингококов сепсис“ – каза в “Нашият ден“ инфекционистът доц. д-р Валери Велев. Дете с менингит е починало в София "Бактерията, наречена..

публикувано на 03.12.21 в 09:27
Подкасти от БНР