Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вторник, 21 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция: Български поети
Виолета Воева
Участват: Силвия Лулчева, Васил Бинев

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
Голямата история и личната история в съвременното документално кино – разговори с режисьорите Виталий Мански и Раду Чорничук, гости на есенното издание на „София Филм Фест“.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Джаз джем
Изпълнения на Емил Миск

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Песни от Северна Америка

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Никола Ганчев, Роза Цветкова, Борис Машалов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Макс и Мориц“ от Вилхелм Буш – 6 част

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Гечо, Дечо и пчелите“ от Тоно Лазаров

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер – защо се нарича още „семейно заболяване“ и какви са съвременните методи за лечение? Гост: Калина Екова от Гражданско сдружение „Алцхаймер“ - България
• В Световния ден на мира ще говорим за задълбочаващата се криза с мигрантския поток. Готова ли е Европа за мигрантския натиск и как държавите ще „споделят отговорността“ за интеграция на бежанците? Какво трябва да предприеме България? Коментар на журналиста Мохамед Халаф и личните истории на бежанците у нас (Български съвет за бежанци и мигранти).
• Главен герой: Нора Ампова, художник и визуален артист – размисли за самотата, праговете и белезите, както и за нуждата от социалната позиция на артиста.
• Нов прочит на „ Малкият принц “ от Антоан дьо Сент-Екз юпери в Държавен куклен театър -Търговище. Разговор с режисьора Петромил Денев.
• Минути на редактора: Анастасия Балездрова, журналист от гръцката телевизия „Мега ТВ“, за каракачанските си корени, детството си, традициите и духа на тази етническа общност.
• Образованието влиза в час: Преимущества и недостатъци на домашното обучение и правилно ли интерпретираме домашното образование. Как можем да обучаваме децата си сами и лишаваме ли ги от социални контакти? Събеседници: Петър Порумбачанов, председател на Асоциацията за домашно образование, Радослава Петкова, преводач и родител на 4 деца, които се обучават вкъщи и Анет Маринова, магистър по клинична социална работа.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Гласове от българския П.Е.Н“ – сборник, посветен на 95-годишнината на българския и 100-годишнината на международния П.Е.Н център – издание билингва. Разговор с Маргарит Жеков, съставител.
• Изкуствоведът Дочка Кисьова представя 10 художници с предстояща изложба, обединена под наслов „Любов на статив“.
• Изборът на театроведа Богдана Костуркова от афиша на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“ – отзиви за „Укротяване на опърничавата“, спектакъл на Пловдивския драматичен театър.
• „Литературен наблюдател“ с Гергана Рачева: „Олив Китридж“ от носителката на „Пулицър“ Елизабет Страут
• Банско филм фест 2021 –Международен фестивал на планинарското и екстремно кино в Банско (22-26 септември)
• „Махленска изложба“ в галерия „Аросита“
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: За думите
• Едно и също ли е свобода и независимост – поредица от разговори с различни творци и професионалисти от тяхната гледна точка:
- доц. Христина Дейкова – езиковед, етимолог,
- Елица Великова – психолог, психотерапевт,
- Румен Леонидов – поет, издател, публицист,
- Антоанета Колева – издател, философ.
• Всичко за образованието: алманах с добри учителски практики, съставен след конкурс на образователната платформа „Знам.бе“

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Уроците на Темида: Най-старите известни закони в света
Четвъртото хилядолетие пр. Хр. се разпадат родовите общини и се появяват първите форми на държавно управление. Но най-старите известни писмени закони са от средата на третото хилядолетие пр. ХР. Те се появяват в района на Месопотамия. Кои са Урукагина, Ешнуна и Хамурапи и какви са техните закони. С какво е характерно законодателството на древен Египет и кои са най-известните фараони – законодатели.
Какво е интересното за античните правни системи на Индия и Китай. Кой е К`унг-фу-тце, чиито закони са действали в Китай до 1913 година...
За всичко това разказва Михаил Матеев – главен асистент по теория и история на държавата и правото в Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски”.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Децата и свободата им да се изразяват – Силвия Йорданова от фондация „Покажи ми“ и автор на новата сугестопедична книга „Къде живее вятърът“ разказва как се стимулира детското въображение и кои са новите процеси по ограмотяването на малките.
• Моята история, моята тема: Зараждането на електронната музикална сцена в България – разговор с визуалния артист Владислав Илиев – Vladzhen, куратор на ретроспективната изложба „BRA | Български рейв архив“, която се открива на 22 септември в Националния студентски дом.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Припомняне на изпълненията, участващи в класацията прес септември

от 19.00 до 21.30 часа
Музикални вечери
Директно от залата на Доходното здание в Русе – концерт от програмата на юбилейното, 60-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. С участието на Саксофонен квартет SIGNUM и Кай Шумахер, пиано. В програмата: творби от Й. С. Бах, Франц Шуберт, Клод Дебюси, Джордж Гершуин, Джон Кейдж, Стив Райх, Кай Шумахер и други.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Добрината като време и място извън времето и пространството - разговор с Тони Шнитер, автор на документалния филм „Добрина“, разказващ историята на записването на един доста неконвенционален музикален албум - „Успех“ на групата ТДК.
• А сега внимавайте: най-новият албум на Били Айлиш, с който тя отбеляза рекорд в Билборд класацията.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Между барока и рока
Майсторските инструменти – 1 част
Звукозаписи с различни видове барокови флейти, обои, електрическо пиано – модели Роудс (Rhodes) и Вюрлицер (Wurlitzer).

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 27 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 23 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес • Посрещаме нощта със специално издание на „Среднощен експрес“, посветено на доайена на българската музика за сцена и екран, театралния и филмов композитор Кирил Дончев, който през тази 2021 г...

публикувано на 26.10.21 в 16:58

Вторник, 26 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 22 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Съвременна израелска литература и екранизации – гост: писателят Ешкол Нево от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Концерт на Рафаел Имберт квартет, състоял се на 27 март 2021 в..

публикувано на 25.10.21 в 15:50

Понеделник, 25 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 21 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Десислава Димитрова Десислава Димитрова работи в Института по биоразнообразието и екосистемни изследвания към БАН, доцент по ботаника и е представител на..

публикувано на 24.10.21 в 18:05

Неделя, 24 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Градът“ от Ингмар Бергман от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Недялко Цонев, вокално трио „Добруджанка“, Евелина Спасова,..

публикувано на 23.10.21 в 08:45

Събота, 23 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа „Заедно след полунощ“ – „Нощна стража“ • Новини от пловдивската метъл сцена – Ася Катранджиева, гласът на пловдивската банда „Nameless Day Ritual“, ще разкаже повече за новите сингли на групата, както и какво да очакват слушателите от тях в близко бъдеще. • Нова българска музика. • Нови сингли. • На този ден..

публикувано на 22.10.21 в 18:05