Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четвъртък, 23 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция: Български поети
Станислава Станоева

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощта е млада
• Предаването в няколко издания ще принадлежи на учените, под мото „Нощта на академиците”. Последователно ще гостуват четиримата номинирани, двама от които ще бъдат избрани за академици в секция „Медицински науки” на БАН. Първи гост – чл. кор. Чавдар Славов в разговор отвъд границите на медицината. Включване по телефона на колеги и рецензенти.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Концертна версия
Първата част на албума „E.S.T live in Gothenburg“ на Есбьорн Свенсон трио (E.S.T).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Френски шансони

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Живка Папанчева, Анна Назърова, Емил Ристосков и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Врабчето и плашилото“, автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Ами и Морската царица“ от Иван Остриков – част 1

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: ЧРД на Хулио Иглесиас, певецът издал 77 албума и продал над 300 милиона копия на 14 езика.
• Самостоятелни и силни региони - имат ли шанс за развитие градовете и малките населени места в България или това е утопия? Събеседници: Гавраил Гавраилов, социолог; Пламен Пеев, организатор на инициативата „Глобален Добрич“ и Силвия Георгиева, Изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.
• Главен герой: Васил Ралчев, създател на платформата „Не бъди посредствен“, земеделски предприемач и един от 30-те вдъхновяващи предприемачи под 30 години в класацията „30 до 30” на сп. „Форбс” за България.
• Минути на редактора: 23 септември - Международен ден на жестомимичните езици. Разговор с Милена Гъркова – Калинова, председател на Национална Асоциация на преводачите на жестов език в България, за спецификите на превода и все по-голямата необходимост от млади кадри.
• Кои са успешните практики и технологични иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради в Европа и България? – информация в аванс в деня на откриването на Дните на нулевоенергийните сгради в гр. Смолян от инициаторите на събитието – Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност.
• Какво е състоянието и актуалните тенденции в областта на професионалното образование и обучение в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници?
Събеседници – Мария Желева от Камарата на строителите в България и Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност.
• Сигурни всеки ден: Какви правила трябва да се спазват при монтиране на охранителни камери от физически и юридически лица, така че да не нарушават Закона за защита на личните данни?  Интервю с Розелина Миткова, началник отдел „Контрол и административнонаказателни производства“ към Комисията за защита на личните данни.  

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Албумът Close To You от 2020 г. на холандската джаз певица Фей Клаасен.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Мая Славова за книгите „Матвей Вълев отблизо“ и „Хумор и сатира“ от Матвей Вълев
• Цветанка Еленкова за превода на книгата ѝ „Седмият жест“ от Рейнол Перес Васкес
• Стела Джелепова представя „Трилогия“ на Юн Фосе
• Научна конференция за работата по програмата „Живописна България“ – разговор с проф. Любка Липчева
• Репортаж от представянето на „Тихият критик“ от Йордан Т. Христов
• Изложба на Мариела Гемишева – „7 седмици в Париж“ в Градска художествена галерия Казанлък
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Естонският ансамбъл за стара музика Хортус музикус

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Палеонтологът, геолог и палеоилюстратор Владимир Николов разказва за откритите у нас още през 80-те години на 20 в. фосили от динозаври и как са били идентифицирани тъкмо като динозавърски, както и доколко реална е представата ни за динозаврите, изградена от книги и филми, като феноменалният „Джурасик парк“.
• Науката не спи: Никола Кереков разказва за интересен експеримент - при който само при вида на болни канарчета имунната система на съседите им по кафез се мобилизира и задейства.
• Зелени минути: разговор с Яна Барзова от WWF за отговорната употреба на дървесина.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Митологични образи – Дидона и Еней

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Влиянието на дигиталните изкуства върху социалната архитектура, културната памет, институциите и изграждането на съвременната личност. Разговор с визуалният артист Венелин Шурелов, участник и лектор в проекта на галерия ONE, който изследва връзката между изкуството и архитектурата в наши дни и е наречен „Градът отдалече“.
Разговор и с още един участник в същия проект, изнесъл лекция на тема „Архитектурни и литературни утопии“ арх. Тодор Михайлов
• Моята история. Моята тема: 82 години от смъртта на Зигмунд Фройд

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Концерт на фолклорните формации „Булгара“ и „Дива река“.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
Ще звучат документални записи от концерти състояли се в рамките на 17-ото издание МоцАрт фестивал Правец, провел се в края на месец август.
В началото на предаването Алекс Атанасов част от състава на камерен оркестър Drop Down Community разказва за избора на произведения и други интересни факти покрай състава. След това ще прозвучи документален запис от концерта им с творбите Дивертименто в Ре мажор от Волфганг Амадеус Моцарт, Сюита 3 Антични танци от Оторино Респиги, „Organum Light“ от Добринка Табакова и Четирите годишни времена от Антонио Вивалди със солист Лия Петрова.
Другият концерт от които ще прозвучат фрагменти беше озаглавен „В очакване на Моцарт“ - сценичен колаж от арии и ансамбли из опери на Волфганг Амадеус Моцарт по идея на режисьора Вера Немирова. Солисти бяха студенти от Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Деян Павлов, а съпровода беше на  струнен квинтет в състав Ивайло Данаилов - цигулка, Филип Филипов - цигулка, Стефания Янкова - виола, Виктор Трайков - виолончело, Алекс Атанасов контрабас. Спектакълът беше посветен на честванията по повод 100 годишнината на Музикалната академия. Преди  концерта през деня  се проведе среща с автограф с режисьора Вера Немирова и водещ Александър Райчев. Ще ви предложим в предаването  кратък откъс от разговора, където Вера Немирова споделя за идеята на спектакъла озаглавен „В очакване на Моцарт“.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Какво е „претръкан компир“ или „Бел муж“ и какво още научиха участниците в първата торлашка Резиденция баба в с. Салаш, където най-младият жител е на 62 години и как можем всички да помогнем за възстановяването на това китно селце ще говорим в „Аларма“ с Янина Танева от Фабрика за идеи.
• А сега внимавайте: новия албум на Iron Maden

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
Авторски пиеси и изпълнения от продукции на американския пианист-кийбордист Том Костър (Tom Coster) заедно с колегите му Франк Гамбале и Скот Хендерсън – китари, Боб Бърг – саксофон, Алфонсо Джонсън – бас китара, Шийла Есковедо, Карл Перацо, Пол Рекоу – перкусия, Стийв Смит, Алфонс Музон и Денис Чеймбърс – барабани.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 24 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Градът“ от Ингмар Бергман от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Недялко Цонев, вокално трио „Добруджанка“, Евелина Спасова,..

публикувано на 23.10.21 в 08:45

Събота, 23 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа „Заедно след полунощ“ – „Нощна стража“ • Новини от пловдивската метъл сцена – Ася Катранджиева, гласът на пловдивската банда „Nameless Day Ritual“, ще разкаже повече за новите сингли на групата, както и какво да очакват слушателите от тях в близко бъдеще. • Нова българска музика. • Нови сингли. • На този ден..

публикувано на 22.10.21 в 18:05

Петък, 22 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 20 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • „Извънредно специално“ гостуване на Здрава Каменова в Заедно след полунощ, в което ще си говорим за това защо „Машините са кучки“, накъде могат да ни заведат едни „Цигански колела“ и можем ли..

публикувано на 21.10.21 в 15:45

Четвъртък, 21 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 19 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Концертна версия Концертният „The Nightfly Live” на Стили Дан и Доналд Фейгън. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 20.10.21 в 08:45

Сряда, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 18 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес Посрещаме нощта с обичания актьор Дарин Ангелов – единия от най-популярните близнаци в българския театър. Разговор за театралните традиции в техния род, за решението му да се посвети на..

публикувано на 19.10.21 в 16:14