Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започват Дни на нулевоенергийните сгради в Смолян

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от 23 до 25 септември. Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност. 

Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България, както и върху съвременните тенденции на професионалното образование и обучение в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.

Темата коментира в “Нашият ден“ Мария Желева, главен експерт в Камарата на строителите в България.

“Целта на събитието е да постави във фокуса на общественото внимание изграждане на такъв тип сгради и да повишим информираността относно ползите от тях. Не само за намаляването на сметките за отопление, но и ползите за здравето.

По този начин ще може м да стимулираме пазарното им търсене. За нас е много важно да подготвим сектора за приемане на зелените политики на ЕС и все по-строгите изисквания за енергийните характеристики на сградите.

В Камарата работим от години по темата. Считаме, че това е бъдещето, предвид ускореното въвеждане на зелените политики в световен мащаб.

Енергийната ефективност е и един от механизмите за справяне с последиците от пандемията."

Чуйте повече за събитието в звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ и Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност.

“Бих определил новото в момента като интегрирано проектиране. Нещо, което съвместява технологии и подходи към проектирането, познати от 5 хил. години. Заедно с новите технологични развития, които пък ни позволяват да живеем в максимално комфортни условия.

Ако трябва да съм по-конкретен, това означава да започнем, както винаги, от локацията на сградата, от фактора на формата, изложението – максималните слънчеви печалби, но и засенчването, когато те не са ни необходими."

Новости и предизвикателства

"Умното използване на технологиите е ключовата дума, която трябва да ни води при проектиране.

Сякаш в България изоставаме от този подход, тъй като все още търсим максимално ниска инвестиция в сградата."

Чуйте Драгомир Цанев в звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ и инж. Илия Николаев, експерт по топлотехника към Черноморския изследователски енергиен център и президент на Асоциацията на топлофикационните дружества.

“Основните фактори, които определят качеството и ефективността на отоплението, са: икономичност, енергийна ефективност и екология.

Напоследък тези три координати на отоплението са задължителни, за да бъде то съвременно, ефективно, но и не толкова скъпо.

Може би скоро трябва да очакваме и климатичните системи от типа въздух-въздух, въздух-вода, вода-вода, земя-вода, да бъдат на дневен ред. Те притежават почти всички предимства на съвременното отопление."

Повече за съвременните методи при отоплението на сгради можете да чуете от звуковия файл.


Снимки: sofia.bg, БГНЕС

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неангажиращ класификатор на пътешествениците

Всякакви видове пътешественици са срещали по време на пътуванията си кореспондентите на БНР в Израел Искра и Феня Декало. И понеже пандемията ги е "арестувала" в Тел Авив, те се забавляват да класифицират отделните типове пътуващи, без да имат претенции за изчерпателност. Искра : Спестовници. Усилено са събирали пари пътуването. Когато стигнат до..

публикувано на 04.12.21 в 09:00

Започва уебинар за ролята на градските зелени пространства

На 3 декември ще се проведе уебинарът SOFIA URBAN GREEN CONFERENCE 2021. В него ще се включат експерти от различни точки на света - Великобритания, Германия, Япония, Дания, Белгия и България, които ще споделят своя опит и ще очертаят значението на градските зелени пространства за функционирането на градовете и за подобряването на качеството на..

публикувано на 03.12.21 в 12:05

Каква е каузата на деветите Национални правосъдни награди

За девети път тази година на 3 декември се провежда Благотворителният бал на юристите, а част от него са и Наградите за правосъдие "Темида – цената на истината" Националните награди за правосъдие се организират от Балканската медийна асоциация, с подкрепата и помощта на Международния адвокатски съюз, адвокатските колегии от цялата страна,..

публикувано на 03.12.21 в 12:00
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Вероятността за съставяне на кабинет е голяма

В хипотезата сме, в която вероятността да бъде излъчен кабинет е много голяма. След две седмици преговори четирите политически субекта все още излъчват готовност. Червените линии по-скоро са на заден фон – каза в “Нашият ден“ политологът Анастас Стефанов . "Най-вероятно днес ще станем свидетели на декларации, апелиращи към държавност,..

обновено на 03.12.21 в 11:52
Детска градина №37

Доц. д-р Валери Велев: Не може да се говори за огнище на менингит в градината в “Павлово“

“ Не можем да говорим за огнище на менингит . Това, което се е случило в тази детска градина е, че едно от децата се е разболяло от едно наистина тежко заболяване, което се нарича свръх остър менингококов сепсис“ – каза в “Нашият ден“ инфекционистът доц. д-р Валери Велев. Дете с менингит е починало в София "Бактерията, наречена..

публикувано на 03.12.21 в 09:27
Подкасти от БНР